alakesandar jovanović ćutafoto FoNet Aleksandar Barda

Poslanik i borac za zdravu prirodu Aleksandar Jovanović Ćuta oglasio se u ime svoje organizacije Ekološki ustanak protiv francusko-nemačkog plana za Kosovo, kakav je objavljen u Danasu, i poručio da je za poštovanje Ustava Srbije.

Povodom najave razgovora predsednika Srbije sa predstavnicima parlamentarne opozicije, u vezi sa tzv. francusko – nemačkim ili evropskim predlogom „osnovnog sporazuma Kosova i Srbije“ Ekološki ustanak zahteva od predsednika Republike, Vlade Srbije i predstavnika Evropske unije da hitno stave na uvid originalni tekst predloga, navodi se u pisanoj izjavi Jovanovića.

Ovde se ne radi o ugovornom odnosu dve strane već o sudbini naroda. Ako je tekst koji se pojavio u listu „Danas“ tekst originalne verzije predloga, potpisivanjem takvog sporazuma prekršio bi se Ustav Republike Srbije. Onaj ko želi da potpiše takav tekst mora da pokrene proceduru za promenu Ustava, navodi Aleksandar Jovanović Ćuta.

Odlazak na razgovor sa predsednikom Republike je, za nas, neprihvatljiv, o ovome nema rasprave na privatnim seansama kod Aleksandra Vučića, poručuje vođa Ekološkog ustanka i dodaje „o predlogu možemo da raspravljamo jedino u Narodnoj skupštini“.

Ekološki ustanak poštuje i poštovaće Ustav svoje zemlje, poručuje Jovanović.

Izjava je poslata u ime Ekološkog ustanka, a ne stranke Zajedno Moramo čiji je Ćuta potpredsednik zajedno sa Nebojšom Zelenovićem, osnivačem ove partije, i aktivistkinjom Biljanom Stojkovićem.

Zelenović je ranije u svom programu „tri tačke“ podržavao da Srbija prizna nezavisnost Kosova u cilju učlanjivanja u EU, a za to je bila i Biljana Stojković, kao predsednička kandidatkinja koalicije Moramo, u kojoj je tada sem Ekološkog ustanka i Zajedno bilo i udruženje Ne davimo Beograd Radomira Lazovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari