Jovanović Ćuta: Šolc će potpisati smrtnu kaznu za Gornje Nedeljice 1foto: Vojin Radovanović/Danas

Poslanik i predsednik Ekološkog ustanka Aleksndar Jovanović Ćuta izjavio je danas da će nemački kancelar Olaf Šolc sutra u Beogradu potpisati „smrtnu kaznu“ za Gornje Nedeljice.

Jovanović je agenciji Beta kazao da potpisivanje Memoranduma o razumevanju između Srbije i Evropske unije o održivim sirovinama podrazumeva eksploataciju svih domaćih mineralnih resursa za potrebe stranih kompanija i uništavanje domaće životne sredine.

„Nadam se da će Šolc i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra potpisati ‘račun bez krčmara’ jer sam siguran da narod neće dozvoliti eksploataciju litijuma u Jadru, otimanje zlata s Homolja, nikla, olova i bakra gde god ih ima. Šolc i Vučić planiraju da preoru Srbiju i da od naše zemlje naprave jeftinu rudarsku koloniju“, kazao je on.

Jovanović je upozorio da bi „Vučić i njegovi strateški partneri“ trebalo da obrate pažnju na narod koji se, kako je rekao, u ogromnoj većini protivi otvaranju rudnika litijuma.

„Od ovog trenutka budućnost Srbije ne zavisi od Vučića, već od nas običnih građana. Ako volimo svoju zemlju, onda moramo da je odbranimo i sačuvamo. U Gornjim Nedeljicama bi trebalo formirati štab i napraviti vojni plan odbrane, ako krenu da kopaju rudnik da ih dočekamo kao Poćereka (Oskar) 1914. godine“, istakao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, narod ne bi trebalo da se plaši pretnji pojedinih ministara, jer su protiv otvaranja rudnika litijuma većina zaposlenih u vojsci, policiji i ostalim strukturama bezbednosti i u državnoj administraciji.

„Nijedan pošteni patriota, bez obzira na političko opredeljenje, ne podržava Vučićevu nameru da od Srbije napravi rudarsku koloniju i raseli oko dva miliona stanovnika“, rekao je Jovanović.

Olaf Šolc će se u petak ujutru u Beogradu sastati s Vučićem, a obojica će učestvovati na Samitu o kritičnim sirovinama, objavljeno je na zvaničnom sajtu nemačkog kancelara.

U okviru samita će, kako se dodaje, biti potpisan Memorandum o razumevanju između Srbije i Evropske komisije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

Pored Šolca, u Srbiju dolazi i potpredsednik Evropske komisije za energetiku Maroš Šefčovič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari