Jovanović Ćuta: Vlast, stavovima o Rio Tintu dovodi do još većeg nezadovljstva 1foto: A.K./ATAImages

Lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta je ocenio danas da se po pitanju iskopavanja litijuma „Srbija umiriti neće“, te da vlast, stavovima o tome, doprinosi još većem protivljenju ljudi tom projektu kompanije Rio Tinto.

On je, za televiziju N1, ocenio i da je u Srbiji došlo do „opšte pobune protiv litijuma“, a da se predsednik Srbije Aleksandar Vučića ponaša „kao da se dogovorio s Rio Tintom“.

„Što više insistiraju na tome (projektu Jadar kompanije Rio Tinto), narod je sve više protiv „, kazao je Jovanović.

Stav Vučića da se u „naredne dve godine ništa neće kopati“ ocenio je kao pokušaj umirivanja naroda, istovetan onome sa „stavljenjem tačke“, pre dve godine, na taj projekta od strane Vlade Srbije.

Prema njegovim rečima, do toga neće doći a narod je već odlučio da se u Gornjim Nedeljicama neće kopati.

Negirao je navode provladinih medija u vezi poziva na ubistvo predsednika Srbije i podsetio šta su sve, neistinito, u ranijem periodu. objavljivali o opoziciji.

Podržao je stav Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) da opozicija ne treba da učestvuje u organizaciji protesta protiv litijuma, dok je te protest da nazvao „organskim“ i „seljačkom bunom“.

Pozvao je Vučića da „pronađe“ 38.000 potpisa iz Narodne inicijative o zabrani iskopavanja litijuma i bora a koja je, ranije upućena Skupštini Srbije.

„Godinama smo se upinjali da se o tome raspravlja u Skupštini, ali nije hteo da sluša“, kazao je Jovanović.

Pozvao je predsednika Srbije i da ekološkom aktvisti iz Vranja vrati mobilni telefon koji mu je, kako tvrdi, „njegova služba (BIA) oduzela pre dve sednmice“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari