Jovanović i Živković protiv Jeremića 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Vuk Jeremić ni po kom osnovu ne može da bude predsednički kandidat proevropske opozicije, složili su se juče u odvojenim izjavama Zoran Živković, predsednik Nove stranke, i Čedomir Jovanović, lider Liberalno-demokratske partije.

Poslanici DS se nisu izjašnjavali o konkretnom kandidatu, ali su ocenili da bi demokratska opozicija trebalo da ima jednog predsedničkog kandidata. Što se desne opozicije tiče, Dveri tvrde da je njihov kandidat Boško Obradović već uveliko u predsedničkoj kampanji, dok radikali napominju da će njihov kandidat Vojislav Šešelj sigurno ući u drugi krug predsedničkih izbora.

Zoran Živković pozvao je juče proevropsku opoziciju da podrži Sašu Jankovića ako on odluči da se kandiduje za predsednika Srbije. „Očekujem u narednih 15-ak dana javno pokazivanje jednog dela političke i kritičke javnosti šta misli, ko treba da bude naš kandidat. Nije moje da predložim gospodina Jankovića, to je lični stav, a naravno da će imati podršku Nove ako se to desi“, rekao je Živković novinarima u Skupštini Srbije. Upitan zbog čega Vuk Jeremić nije dobar kandidat opozicije, Živković je naveo da je on poslednji put viđen kada je u prvom redu aplaudirao kada je Vučić bio gost Fondacije Klinton, ali i da je drugi razlog zato što nije ništa uradio u političkom životu i da nisu poznati njegovi stavovi o važnim pitanjima u Srbiji.

LDP želi predsednika koji će imati političku odgovornost, kakvu bivši ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić nije imao. LDP će, kako je naveo Čedomir Jovanović, stati iza kandidata koji ima jasan stav o Kosovu, politici u regionu, građanskim i ljudskim pravima. „Prvo ćemo da ‘trošimo’ Sašu Jankovića, a onda ćemo pred izbore da otkrijemo da nema šanse, pa ćemo da otkrijemo Vuka Jeremića, a epilog toga će biti da ćemo naterati Vučića da izađe na izbore i da postavi svog Mirka Cvetkovića, a zemlja će nam se raspasti“, rekao je Jovanović. On je optužio opoziciju da povlači „najneodgovornije“ političke poteze i da nema zajedničke ideje i stavove i da opozicija kao i vlast pati od nedostatka političkih ideja. Jovanović smatra da premijer Vučić treba da podeli vlast sa nekim ko je normalan i da umesto ambicije da po svaku cenu ima predsednika razmisli kako da se dođe do predsednika koji je Srbiji potreban.

Nataša Vučković, poslanica DS, rekla je novinarima u parlamentu da se njena stranka zalaže da demokratska opozicija ima jednog predsedničkog kandidata, ali da još nije dobro da se govori o imenima.

Boško Obradović, lider Dveri, kaže da njegova stranka neće gubiti vreme na traženju zajedničkog kandidata opozicije sa „onima koji žele da Srbija po svaku cenu“ bude deo EU. On je naveo da je on već u ozbiljnoj kampanji za predsedničke izbore.

„Ako SNS bude podržala Tomislava Nikolića, on će proći u drugi krug i znate da je to duel koji čeka cela Srbija i mislim da bi Vojislav Šešelj rasturio Nikolića u tom drugom krugu, jer je od njega i intelektualno i moralno i na svaki drugi način superiorniji“, kaže poslanik SRS Nemanja Šarović, dodajući da radikali poštuju istu ideologiju poslednjih 26 godina.

Jugović o sloganu

– Ako je Šešelj izborom predsedničkog slogana „Najboljeg za predsednika“ najavio odustajanje od ideje da postane novi predsednik Srbije, podržavam tu njegovu odluku – izjavio je Bratislav Jugović, potencijalni kandidat za predsednika Srbije i bivši potpredsednik Pokreta socijalista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari