Jovanović (Narodna stranka): Kurtijev režim ugrožava Srbe, Vučić nemoćan da ih zaštiti 1Foto: Narodna stranka

Poslanik Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je danas da vlast kosovskog premijera Aljbina Kurtija ugrožava tamošnje Srbe, a da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i vlast u Beogradu „pokazali nemoć da ih zaštite“.

„Nemoć je najava da će Srbija zatražiti povratak do 1.000 vojnika i policajaca na Kosovo i Metohiju, dok Vučić istovremeno govori: ‘Znamo da se to neće dogoditi’. Nemoć je u tome da narod mora sam da izlazi na barikade, kao i psihoza koja se širi u medijima pod kontrolom vlasti u Beogradu“, rekao je Jovanović televiziji N1.

On je dodao da su sve navodne Vučićeve pobede u pregovorima o Kosovu i Metohiji dovele do toga da su životi Srba ugroženi, a da su Srbiji vezane ruke.

„To je zato što je Vučić došao na vlast obećanjem Zapadu da će rešiti pitanje Kosova i Metohije, i sada taj kredit dolazi na naplatu sa sve kamatom“, rekao je Jovanović.

Jovanović je istakao da je Vučić svestan da povratak srpske vojske i policije na Kosovo i Metohiju nije moguć, ali to najavljuje zbog istraživanja javnog mnjenja koja mu govore da narod to možda očekuje.

„Vučić i Kurti koriste situaciju za jačanje svojih rejtinga umesto za smirivanje tenzija. Vučić diže avione, vojska se šalje na administrativnu liniju, i umesto da zaštiti Srbe, on pokazuje nemoć i svakog dana nastupa u vreme Dnevnika RTS-a i pravi ratnu atmosferu“, rekao je Jovanović.

Jovanović je naveo da vojska i srpska vojska i policija ne mogu da udju na Kosovo i Metohiju i zbog sporazuma koji su potpisani kada je Vučić bio na vlasti 1999. godine.

„Teška atmosfera i teške izjave još više zbunjuju Srbe na Kosovu i Metohiji i pitanje je ko će da ih zaštiti ako vlast u Prištini odluči da ih protera, kako najavljuju srpski tabloidi. Siguran sam da vlast u Prištini ima neku ideju koja nije dobra za Srbe. Albanska strana je podigla tenzije i plaši Srbe pretnjama da će poslati ROSU na sever Kosova i Metohije. Situacija je ozbiljna, a Vučić je zloupotrebljava da bi prikrio probleme u ekonomiji, inflaciju i zaduživanje“, rekao je Jovanović.

Jovanović je rekao da non-pejper koji je nedavno predao Komitetu Saveta Evrope za kulturu i medije prikazuje stvarnu i mračnu medijsku slike u Srbiji i odnos vlasti prema profesionalnim medijima, i da u tom dokumentu stoji upozorenje da Srbiji preti potpuni medijski mrak ako zbog finansijskog pritiska i fizičkih napada na novinare ti mediji budu ugašeni.

Jovanović je povodom štrajka REM-a upitao da li će i Vučić i predsednica vlade Ana Brnabić stupiti u štrajk jer su i oni pod nekakvim pritiscima.

„To je neozbiljno, ali ni REM nije ozbiljan i predstavlja produženu ruku vlasti, a ne instituciju. Vlast koristi REM kao oružje za kontrolu medija u Srbiji dodelom nacionalnih frekvencija i nekažnjavanjem medija koji krše sve zakone i moralne principe“, zaključio je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari