Jovanović: Neophodno je resetovanje odnosa sa Makedonijom 1Foto: Fonet/DS

Mislim da je posledica ovoga što se događalo između Srbije i Makedonije resetovanje odnosa, izjavio je FoNetu predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović.

Upitan kako razume događaje proteklih dana između Beograda i Skoplja, Jovanović je odgovorio da ima utisak da se svode računi za odnose „koje smo imali sa Gruevskim i Zaevim u
prošlosti“.

„Tu ima malo naših međusobnih odnosa, ali puno refleksa. S jedne strane je ruski uticaj“, objasnio je Jovanović, „a sa druge strane, američki uticaj na prostoru Makedonije“.

„Dešavanja proteklih dana, a ona su bila jedna vrsta onog kosovskog voza, jesu i resetovanje te relacije, koja je očito i lična, između Vučića i Zaeva, kako bi se uspostavili neki novi odnosi“, smatra Jovanović.

Događaji su ličili na neke „ranije ad hok poteze“, ocenio je Jovanović i ukazao da „nije dobro kada se probudite i vidite da se dogodilo nešto tih razmera, a da dan pre toga tako nešto niste mogli ni da naslutite.

On misli da mi nismo u svemu toliko samostalni i da ne zavisi previše od nas i primećuje da je mnogo više od samih događaja „govorila, izuzimajući Srbiju, tišina koja ih je pratila“.

„U Moskvi nikakva reakcija, u Vašingtonu nikakva reakcija, u Briselu nikakva reakcija. Meni je ta tišina rekla mnogo više od onoga što smo ovde mogli da čujemo od dežurnih analitičara i onoga što nam je sam Vučić rekao u svojim nastupima“, predočio je Jovanović.

„Ja to razumem to kao kraj traumatičnog perioda u Makedoniji i našim međusobnim odnosima, u kojima se“, kako tumači Jovanović, „nismo našli samo zato što smo tamo gurali svoje prste, već su nas mnogi u to uvukli, očekujući od nas da završimo nešto za njih“.

On ocenjuje i da je resetovanje bilo neophodno, ali i da ne znamo šta se konkretno dešavalo u Makedoniji, osim da se tamo u Sobranju zadesio naš oficir za bezbednost, a da o tome niko ništa nije znao.

Da li je to bilo rutinski ili nije… ali je, prema utisku Jovanovića, „sve bilo previše balkanski“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari