Miloš Jovanović objasnio zašto ne napada proevropsku opoziciju 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je da je aktuelna vlast Srpske napredne stranke (SNS) pretvorila državu u svoju „stranačku prćiju“ i dodao da su Srbiji potrebne korenite promene – od ekonomske do kosovske politike.

Ova vlast je pretvorila zemlju u svoju stranačku prćiju. Ništa se ne može bez stranačke knjižice, negativna selekcija nikada nije bila gora a kosovska politika je doživela potpuni krah, fijasko i nacionalno poniženje“, ocenio je Jovanović u intervjuu za portal Euraktiv.

Prema njegovim rečima, potrebno je reindustrijalizovati Srbiju, jer model ekonomskog razvoja ne može da počiva na subvencionisanju stranih investicija.

Govoreći o političkom stanju u zemlji, lider Novog DSS-a ističe da mora da se uništi „nakaradna partijska država koju je stvorio SNS“.

„Moramo da promenimo izborni sistem, uvedemo većinski izborni sistem, što će oslabiti političke stranke pa onda neće više biti stranačkog zapošljavanja, uticaja na medije, pritisaka, ucena. Takođe je neophodna decentralizacija, neka vrsta regionalizacije, upravno-ekonomska a ne politička, gde će imati više sredstava po regionima“, dodao je Jovanović.

Na pitanje kakav odnos Novi DSS ima sa proevropskom opozicijom i šta im zamera, Jovanović je odgovorio da „nema šta da im zamera“, ; jer „nema problem sa drugačijim stavom i voli argumentovanu raspravu“.

„Ne slažem se sa 90 odsto njihovih stavova. Kada je u pitanju nacionalni interes, ja mislim da mnogi od njih suštinski ne shvataju i neretko su deo tog globalizovanog projekta i takve ideologije. Što se tiče naših odnosa, on je s moje strane uvek bio korektan jer logika je da ne napadate opoziciju koja nema odgovornost“, dodao je on.

On je ocenio da nije uvek tako i sa suprotne strane.

„Često sam bio meta napada kako vlasti, tako i proevropske opozicije, što nije korektno ali nije ni nelogično jer nijedan od ta dva sveta nije moj“, istakao je Jovanović.

On je rekao da kao opozicija zna da napravi prioritete, i da se ipak prvo bori protiv vlasti, pa je oštrica njegove kritike zato uvek usmerena ka SNS i Aleksandru Vučiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari