Jovanović: Ugrožena evropska budućnost 1

Evropska budućnost Srbije je ugrožena i nju pre svega ugrožava Rusija i oni u Srbiji koji umesto da se bave njenim interesima više brinu za interese Rusije, izjavio je danas predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović

On smatra da je nedopustivo ono što je proteklih dana govorio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Mi smo 2013. godine podržali Briselski sporazum, Ivicu Dačića i Aleksandra Vučića da realiziju evropsku agendu, napomenuo je Jovanović na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Jovanović je ocenio da su jasne posledice tog dokumenta i da se tri godine kasnije očekivalo od Vučića i Dačića da govore drugačijim jezikom, a da umesto toga Dačić vraća Srbiju u devedesete godine.

Mi još plaćamo visoku cenu za greške iz devedesetih, vremena Dačića i Socijalističke partije Srbije, a ako nastavimo ovim tempom otvaraćemo pregovaračka poglavlja narednih 15 godina, ukazao je Jovanović.

Jovanović je pozvao građane i demokratske snage u društvu da shvate da protivnici Srbije nisu u Briselu, već u Moskvi i „ovde u Vladi“.

Dačić se ponaša kao ministar spoljnih poslova Vladimira Putina, ocenio je Jovanović i naglasio da je Dačić, kao premijer, 2013. godine potpisao nezavisnost Kosova „samo to nije rekao“.

Jovanović smatra da Dačić „targetira“ njega i LDP i da je to nedopustivo, jer LDP interesuje samo efikasno sprovođenje evropskog programa Srbije, modernizacija zemlje, pomirenje u regionu i izbegavanje sukoba.

Vrlo jasno se mora reći šta je ključna spoljnopolitička orijentacija Srbije i ne može biti znaka jednakosti između EU i Rusije, poručio je Jovanović.

Jovanović je podvukao da je tadašnja Jugoslavija 1948. godine znala šta treba da kaže i „nebo nam nije palo na glavu“.

Takvi nam političari trebaju, a ne „licemeri“ kao Dačić, smatra Jovanović.

Jovanović je ocenio da bi bilo bolje da je LDP od prvog dana osnivanja uticala na državnu politiku, jer se potvrdilo sve što je ta stranka govorila.

Ne vidim nikakvu mogućnost bilo kakvog partnerstva sa politikom koju simbolizuje i na kojoj insistira Dačić, a ne mogu u vladu sa Srpskom naprednom strankom koja vodi računa i o interesima Brisela i Moskve, objasnio je Jovanović.

Želimo promenu državne politike, jasnu vladajuću koaliciju, a ne premijera u Hamburgu i Dačića i partiju koji prave spiskove za odstrel. Hoće li poslati nekog novog Legiju, kontramiting kao 2008. godine. Reke krvi su ostavili za sobom, zaključio je Jovanović.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari