"Režim ima obaveze prema korporacijama i velikim silama, pa se sukob čini neizbežnim": Jovo Bakić o kapacitetu pobune protiv iskopavanja litijuma 1foto FoNet Aleksandar Mijailović

Građani koji protestuju protiv iskopavanja litijuma, ozbiljni su protivnici režima, ali je i režim lukav. Pokušaće da ih podeli parlamentarnim komisijama, odugovlačenjem, referendumom…, kaže za Danas Jovo Bakić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

On je u odgovorima na pitanja Danasa o tome koliki su kapaciteti i kakvi su ishodi pobune građanki i građana širom Srbije protiv kompanije Rio Tinto i njihovog rudarenja, istakao da se načelno događa nešto novo, kada je reč o organizovanju i demonstracijama, kao i da ni režimu Aleksandra Vučića neće biti lako da se sa takvim događajima izbori, uprkos svoj silini autokratskog načina vladanja.

– Tu treba da je sve jasno: u autoritarnom sistemu parlament je obesmišljen, pa i sve njegove komisije; u autoritarnom sistemu nema mesta za demokratsku ustanovu kakav je referendum – napominje Jovo Bakić.

Podsetimo, nakon odluke Ustavnog suda, i nove Uredbe Vlade Srbije kojom je projekatr „Jadar“ praktično vraćen u život, širom zemlje održavaju se protesti protiv rudarenja litijuma.

Prema svim relevatnim pokazateljima i istraživanjima, pre svega, iz Arhiva javnih skupova, ti protesti, čiji niz je počeo protestom u Loznici, krajem juna, u odnosu na broj građana u mestima u kojima se odvijaju, imaju veliki odziv.

– Režim ima obaveze prema korporacijama i velikim silama, pa se sukob čini neizbežnim. Ipak, videćemo – smatra Jovo Bakić.

Kada je reč o masovnosti, sagovornik Danasa se osvrće i na specifičnosti koje odlikuju ljude koji dolaze na te proteste.

– Možda je prvi put, bar nekima, proradio nagon za samoodržanjem. Čini se da ima i onih koji su u prošlosti podržavali režim. Možda uspe da podeli ljude koji su protiv iskopavanja litijuma… Biće nacionalističkih fraza, diskreditovanja vođa, pokušaja njihove kupovine, ucenjivanja… Ne znam. Dosad je režimu uvek uspevalo. Nadam se da više neće – smatra Jovo Bakić.

Možda će biti i „zakuvavanja“ sa susedima, dodaje.

– Možda mu i Kurti pomogne tlačenjem Srba – ističe sagovornik Danasa.

Na pitanje da li, ipak postoji nešto unutar društvene pobune sa kojim ni Vučićev režim ne zna šta da radi, Jovo Bakić kaže: „Prisutan je nagon za samoodržanjem i šira koalicija, stvorena bez obzira na ideologiju”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari