Jovo Bakić: Vučiću će suditi revolucionarni sud

Sociolog u tradicionalnom, trećem po redu intervjuu za novogodišnji broj Danasa

Ostavite komentar


  1. Novogodišnje novosti: Možda mu neće suditi jer je pukao kao novogodišnja petarda, tako da će ga hospitalizovati!

    1. Novogodišnje novosti:Ko je puko i ko će pući odlučuju građani na izborima, a oni su na prošlim izborima rekli svoje. Ako ti nešto nije jasno, onda pogledaj u semafor. Tamo sve lepo piše.

      1. A ti kanda verujes i u deda mraza ako verujes da gradjani odlucuju na izborima bar u Srbiji.

        1. Hairy Poter (how I like alias names), na izborima po međunardnim stnadrdima može se „ukrasti“ 3-5% glasova, a šta ćemo sa ostalima. Oni su verovatno svi budale, nepismeni, zavedeni. Narod glasa za rezultate, a osim toga da se ponove krađe devedesetih treba mnooogo, mnooogo više love za ulice i slaba Rusija… e to fali bato

      2. Narod je rekao svoje misljenje na proslim izborima.55% za SNS je i vise nego jasan pokazatelj kome narod veruje i u koga polaze najvise poverenja

      3. Kao što rekao drug Staljin, nije važno ko glasa, već ko broji glasove! Bilo i biće.

        1. Da je cifra manja od 55% onda i da poverujes da se neko “zabrojao” za par listića. Ovako..

      4. Na proslim izborima shvaceno s moje strane da oni legalno-izborima nece otici, a izuzetno su omrazena vlast, tako da ocigledno izbori nisu bas nikakav pokazatelj. Ove samo nasilno, nema tu ni izbora, ni demokratije, ni pregovora

  2. Ima nesto sto cini da pojavljivanja Jova Bakica tesko mogu da prirastu za srca gradjanina Srbije. Kao i kod svih kojima se deda nije rodio u Srbiji, iz njega izbija potcenjivacki stav prema onima koji se vekovima teskim radom bore da od Srbije naprave dobro mesto za zivot. Isti je to stil hajducko-uskockog pristupa koji isijavaju predsednik i clanovi vlade, a oni su vecinski, kojima se takodje nisu dede rodile u Srbiji.

    1. Aman. Dokle više.podele na prekodrinske Srbe i Šumadince…. čoveče. Ako ćete tako, ko je oslobodio Srbiju od okupatora, 6. Lička ili zadrigle bradonje vašeg kralja što je sa zlatom otperjao u london?

      1. Црвена армија, као што је, уосталом од Немаца, ослободила све источно и средњеевропске државе. Ето ко је поразио немачког окупатора и у Србији! Да ли заиста верујете у партизанске бајке да су они на Сремском фронту нанели одлучујући пораз непријатељу!? А део вашег коментара о трагичности међусрпских подела потписујем у целости. Сваку реч.

        1. Zahvaljujući sovjetskom maršalu Tolbuhinu i 3. ukrajinskom frontu mi smo dobili komunistički ološ kao okupatore posle nacista. Bolje da nisu ulazili u kraljevinu Jugoslaviju. Onda nikada crveni ne bi zauzeli Srbiju a na duže staze bu pukli ko zvečka.

          1. Pa nebi bas pukli, … ali ne bi bez Crvene Armije presli Dunav pre 1953., uz gubitak 70% beogradjana mladjih od 25 godina na Sremskom Frontu …

      2. To zlato o kom pričaš je zarobila italijanska vojska u manastiru Ostrog. Svo zlato koje je imala kraljevina su Ameri vratili Titu. Moraćeš da priupitaš tvoje crvene buržuje gde je to zlato.

        1. Kadasu to oni vratili Titu? Napiši sumu i datum. Diosta je izmišljanja novih činjenica koji nigde u istoriji nisu potkrepljeni, samo trala-la..

      3. Ja mislim da je za nas kojima si u dede rodjeni u Srbiji jako bitno da se izborimo za ravnopravnost sa onima koji su dosli uglavnom Brozovom revolucijom ovde u nasu jedinu drzavu koju imamo. Svi oni imaju i svoju rezervnu drzavu a nas ovde drza kao svoje roblje. To je pocelo oktobra 1944. i to tako traje do danas. Ne mozemo mi stalno da budemo roblje. Mi smo se nadali da cemo se ipak jednog dana izjednaciti sa Crnogorcima, Licanima i Bosancima ali izgleda da za to nemamo sanse jer se svi oni drze zajedno protiv nas ovde. Mi moramo da se izborimo za svoj status u nasoj maticnoj drzavi koju jedino imamo.

      1. Ništa pametno za Srbe se ne može očekivati od unuka komunista koji su streljali srpske domaćine i useljavali se u njihove kuće !

    2. Ima nesto u raznoraznim degenericima, koji svoju inferiornost u odnosu na neku osobu pokušavaju da kompenzuju nalazeći razloge po potrebi, u ovom slučaju geografsko poreklo. Glup si. Mnogo.

      1. Glup, ili ne, ali ti kojima se dedovi, a jos gore ocevi, nisu rodili u Srbiji, nju smatraju kao plen. Ti su, i KiM, u koji su kolonizovali posle balkanskih i prvog svetskog rata rasprodali Albancima. Tamo su ostali, a i sada su tamo, samo starosedeoci. I Srbiju su ti „oslobodioci“ iz Like Bosne i Montenegra, koji su proterali i poubijali domacine i ujurili u njihove dedinjske vile, zauzeli stamparije novca, generalske i drzavne pozicije ostavili su bez teritorija i bez imovine. Pogledajte sta su od Srbije napravili Milosevic, Tadic i sta sta cini Cipuljicanin Vucic. Pa vladu koju on drzi cine 90% oni kojima je dedovina izvan Srbije. A povezani su kao creva. Pogledajte odnos Vucic-Djilas. Kao svadjaju se, a paze da im neki moravac ili sumadinac ne preotme kovnicu novca. Za njih i za Brnabicku u Srbiji nema nista sveto. Pa kako samo eliminisase prozdrljivog Tomu Diplomu.

        1. Treba ustavom predvideti da se na izborne funkcije predsednik države, predsednik vlade, ministar, sudija, javni tužilac, načelnik policije može izabrati i postaviti neko kome otac i majka nisu rođeni u Srbiji.

  3. ..tacno, sam nezna, druge ne slusa, ponizio sebe dok je bio mlad potrcko, izgubio dostojanstvo i sad bi da svi budu ponizeni…ko u onoj prici o grbavim kralju kad je citavo kraljevstvo hodalo pogrbljeno da se kralj ne bi osetio manje vazan. Narod je problem i ti koji se grbave, previse ih je i ovaj ludi vodje nekako zasluzen da edukuje mozgove podanika tako da sve odvuce u apsolutni besmisao…Zamisli zivis u drzavi kojom vlada covek koji vidno ne vlada svojim zdravim razumom…necim se to moralo zasluziti. Nije on nesretnik apsolutni negativac

    1. Zamisli samo ironiju, da ovakve komentare kao što su tvoji možda pišu upravo neki „nesretnici“ bez mozga…

  4. Jovo Bakić je u pravu. Ali, samo donekle. Već je postala praksa da svakog balkanskog lidera, posebno onog srpske provenijencije, sruši bagra iz sopstvenih redova, sruše ga tupave marionete koje ne mogu da povežu 2 i 2 i polupismene džukele, koje smatraju da podrepašenjem i gladjenjem jaja, čine nemerljivu uslugu svome idolu. Tako je bilo sa Slobodanom Miloševićem, tako su prošli Djindjić /sa najtragičnijim završetkom/, tako je prošao Koštunica pa Boris Tadić. Čim sam video obezglavljenu rulju kako urliče za njim u znak podrške, čim sam video da ga prvi do njega hvale na sva usta a nijedna izjava za medije nije mogla da prodje bez navodjenja NJEGOVIH ZASLUGA, znao sam da se bliži kraj. I što su svog „lidera“ više dizali u nebesa, tresak je bio jači i pogubniji. Medjutim, postavlja se pitanje, koji su to revolucionari, koji će suditi Vučiću a, još enigmatičnije pitanje, moglo bi da bude, naravno, sa ove vremenske distance, KO ĆE SUDITI TIM REVOLUCIONARIMA KOJI ĆE DOĆI POSLE VUČIĆA, jer je sasvim sigurno da će, ovde, „revolucije“ ili revolucije, „jesti“ one koje su porodili i izbacili kao lidere? Neizostavno je da će Srbijom vladati ulica, banditi raznih fela, medju kojima nema neke velike razlige bili oni sociolozi poput Jove Brkića, nuklearni fizičari ili onih koji još uvek „šibicare“ na železničkim stanicama. Oduševljenje ulicom pokazuje celokupna srpska elita, kao i ojadjeni plebs koji trčkara za navodnim intelektualcima, koji se ni po čemu ne razlikuju od njih osim, po požutelim i bezvrednim diplomama kojima mogu da mašu.

    1. „Lider“!!
      Sta ce nam lider,i dokle vise lider??!
      200g tragamo za liderom koji kako dodje urusi institucije dovodeci svoje poltrone.
      Mi bre nemamo drzavu niti smo je kad imali u pravom smislu.
      Lider!?
      Koji ce mi moj.
      Dajte institucije i politiku relaxa i normalnog zivota u kojoj nije vazno kako se koji cinovnik zove.
      Vucic?!
      Sta je on,ko je on ?
      Sta me briga ,ako je kriv za bilo sta pod udar zakona mora da dodje a ne kod svog sudije,i on i svi drugi,kao sto ide i,narod pa kako mu presude.
      Ima da radis po ustavu i zakonu ili ides u bajbok!
      Kraj price,takvu drzavu trebamo,i zato se ovog puta treba izboriti.
      Stop partijama,stop liderima!
      Ograniciti zakonom njihovo delovanje,a na novac gradjana u smislu finansiranja da zaborave.
      Ima tu jos mnogo toga sto se mora ispraviti ali nece objaviti.

      1. Koliko sam shvatio iz Vašeg prilično „razbarušenog“ komentara, Vi ste jedan od onih, koji vapije za efikasnim državnim institucijama ali bi da ulica sudi i presudjuje?! Možda bi vešala na Terazijama bili prava slika te demokratije? Inače reč „Lider“ označava vodju ili šefa stranke, tako da se ne trebate traumirati zbog ove reči. Da „lider“ odnosno vodja ili upravnik, može da bude obično g…o najbolji smo dokaz mi na Balkanu. Kod nas bi „lider“ više mogao da bude šef neke bande. Još nešto? Za Vašu informaciju državu čini njen narod. Kakvi smo ja i Vi, takva nam je država. Jedino ako Vi sebe ne smatrate nekim posebnim primerkom.

        1. Izgleda da ste vi malo obrazovaniji bot, ali ipak – bot. Narod i država su dve različite stvari. Ovaj isti narod bio je pod različitim državnim uređenjima, prešao iz socijalizma u kapitalizam, tzv tranziciju. Trenutno vladajuća klika je, pak, treća stvar, a narod, kako god bio loš, ne zaslužuje mafijašku, razarajuću vlast koji mi trenutno imamo.

          1. Jedan veliki strucnjak, poznatiji kao „nosilac kovcega Zorana Djindjica“, koji je u medjuvremenu postao fabrikant, tvrdio je da je za jednu drzavu vazan narod a da su teritorije nevazan, seku darni element. On je pravio, i jos uvek pravi, drzavu bez teritorija. Vi, sada, dogradjujete njegovu „filizofsku misao“ i pokusavate da odvojite drzavu od naroda ili, da stvorite drzavu bez naroda. Procitajte svoj komentar jos jednom, molim Vas?!

        2. Drz’te se vi ceslja u prednjem dzepu od sakoa,a pustite nas „razbarusene“da bar sanjamo normalnu drzavu koju nikada nismo imali,a kakva nam je elita i necemo nikada!
          Sto se ulice tice ona je obavezan motiv svuda gde „elita“ne radi u korist gradjana i drzave vec je sebe proglasila za bogove.
          Da je ulica cesce „sudila“danas bi imali institucije koje brinu o narodu i drzavi ,a ne alavu elitu koja samo na sebe misli.

          1. Tamo gde ulica odlučuje, vlada haos, anarhija i lokalne džukele. Tamo gde ulica i uličari vladaju, teško se mogu preći dve ulice a da se ne bude silovan, opljačkan ili, definitivno „utepan“. Institucije ne grade uličari jer im ne trebaju. Zakon ulice je sam sebi dovoljan. Ko ima veću toljagu piše i sprovodi zakone. Institucije formiraju ljudi, koji znaju šta su institucije i prave razliku izmedju njih i ulice.

      2. potpisujem. Koji lideri, dovesti na celo institucija strucnjake, profesionalce. A ovim ce NAROD SUDITI budite uvereni.

  5. Jovo Bakic drugosrbijanac koji jedino vidi problem u Srpskom društvu a ne u kolonijaliste koji od petog oktombra onog sto je imao viziju razaraju Srbiju. Aca Srbin je samo usavrsio viziju svojih predhodnika. Jovo Bakic kao i svi drugosrbijanci ne vide dalje od onog sto je imao viziju. Sad je navodno progledao prosvetlio se pa postao levičar novo kukavićije jaje koje ce nam uvaliti zapad. Ako Jovo Bakic treba sa olos opozicijom da promeni Srbiju bice dobro jer petooktombarska vizija se trosi ubrzano. Pa kad neki brdjani budu dosli na vlast pitace i jovu i ostalu bagru sta ste radili od 5 oktombra. Samo kad se setim kako je jovo pricao za onog sto je imao viziju prvog kolonijalnog upravnika srbije. Jovo bakic nikad nije u svojo prici spomenio okupatora a i kako bi kad je stipedista jedne poznate kolonijalne fondacije koja je poznata po tome sto pravi kadrove za kolonijalne ipravnike.

    1. Vidi se da ovo nije pisao Tarabic vec seseljevac presvucen u SNS-ovca, njih ce stici strasni sud za sva zlodela koje su pocinili od 90-tih pa do 2018. g. Neka pravda bude bozji dar ovom narodu.

      1. Vaši učitelji bi prvo morali na časove vaspitanja i lepog ponašanja kako bi mogli i vas jadnike da poduče… Nije teško biti fin…

    2. Neverovatno mi je videti kako nepismena i nesvesna individua daje sebi za pravo da sudi elokventnom i pismenom coveku.

      1. Nije važno kako se kaže već šta se kaže. Oni koji zameraju pravopisne i gramatičke greške su uglavnom oni koji nemaju šta da kažu, kao ioni što prišivaju etikete.
        Vidim da je Tarabić moj saborac Petooktobarac i ipak se nismo džaba nagutali bojnih otrova i dobili modrice od gumenih metkova jer je naša najveća tekovina što nas je Đinđić spasao da ne okrvavimo ruke i što se više ne mogu ponoviti izborne krađe.
        E sada, što su oni koji su na čelu plagijatora oktobarskih šetača razorili svoje stranke pa i sa preletačima ne mogu da prođu cenzus u mestima za koje i pored zavidne edukacije nisam znao i da postoje, pa se pozivaju na „Mrtve duše“ i na novoprijavljena prebivališta a glavni im je argument da su zbog režima toliki mladi ljudi otišli inače bi svi glasali za njih. I zato pozivaju na revoluciju, krvoproliće i bratoubilaštvo. Ali postoji ona narodna da batina ima dva kraja.

        1. Važno je i kako se kaže. Za neke stvari nije dovoljna zdrava pamet i dobra volja, potrebno je i znanje i obrazovanje. Birajmo takve i dajmo im posao, ne vlast, država ne pripada jednom čoveku.

  6. Laboratorijski izolovano moja porodica zivi lepo. Imamo srece da radimo u stranim firmama u kojima se ne nose pelene. Za sada imamo sve sto nam treba – prijatelje, godisnji odmor, pozoriste, zeljenu hranu i potrebnu odecu.
    Ipak, redovno protestvujemo. Deci kazemo da smo na ulici zbog njih – da mogu da biraju da li zele da zive i rade ovde ili tamo negde; da ne moraju da budu clan neke partije da bi imali posao; da dozivotno ne placaju i ne cuvaju dobijen posao krvlju, dusom i telom; da ne zive gore od roditelja…
    Ne znam kako doci u Srbiji do drustva primerenog za coveka u 21. veku.
    Ja mogu da protestvujem, izadjem na glasanje, ali ne umem i ne mogu da bijem, spaljujem, rusim…mogu da dobijem batine pa ipak da nastavim da protestvujem…da li je to dovoljno da moja deca zive bolje od mene ili bolje receno da imaju mogucnost da zive bas kako oni zele?

    1. A zašto protestVujete kada biste mogli i protestovati? Ste išli vi u osnovnu školu?

      1. Zašto može : NapastVovati , a ne može : ProtestVovati ? Čit’o sam da je ispravno i protestovati i protestvovati.

  7. Izgleda da je revolucionarni sud u Srbiji jedino mogući vid opštenarodne lustracije kad već sistemska nije bila moguća. Kapacitet za destrukciju je kudikamo veći nego za konstrukciju. A pride imamo mnogo nataloženog iskustva. Dar predaka još od 1903.

  8. Zanima me sta uvazeni gospodin Jovo Bakic misli o SPS-u, i kako tu rak ranu udaljiti iz naseg drustva,i da li je to uopste moguce? Da li ce njima da sude revolucionarni sudovi jer oni bi trebali biti prvi na toj listi? Nekako su utihli kao jaganjci.

  9. Pravda za Vucica 😀 Sta hocu da kazem? Secam se da je Vucic uspeo da se uzvere na vlast izborima, i da u to vreme nije imao iza sebe veliku partiju. Od tada je citavo jato sveta preletelo/doletelo u `partiju’. Dakle, nije problem u Vucicu, vec u nasem verovanju u jednu jedinu partiju, koja ti omogucava da se kao gljiva postavis u odnosu na podlogu naroda i iz njega izvlacis sve sokove. Mentalitet se tesko menja, ali bi trebalo raditi na svesti ljudi, da preziru oportuniste. Krivica Vucica, i svih diktatora, je u tome da im moralni smrad `saradnika’ pocne, kad tad da prija, umesto da ga se otresu. Mahanje rukom u beloj rukavici nam je tako poznato i blisko. Intelekt intervjuisanog je nesumnjiv, ali su njegovi nazori ekstremni, uzasno daleko od svake realnosti.

  10. Oko svega ima mišljenje i kritiku ali ne nudi rešenje niti prihvata da se uhvati u koštac. Traži dlaku u jajetu liderima opozicije. U redu, nisu savršeni ali izvoli druže onda ti osnuj stranku i pokaži kako treba da se radi.

    1. Podrzao je Belog,, koji je bio trojanac, a Jovo kao vrlo inteligentan to nije prepoznao? Jankovic i Beli su odradili svoj deo posla. Uzas. Ne mogu sebi da oprostim to, sto me je Jankovic preveslao.

      1. Preveo vas je zedne preko vode prvo takozvani Tito zatim Malo Morgrn i Vuk Draskovic pa onda ovi o kojima govorite i mnogi reugu .

  11. Ja sam pripadnik srednje klase. Mislim da stvari treba menjati. Ali, zasto pobogu, svi koji misle svojom glavom, treba po Reporteru i Jovi da misle isto kao haški tribunal? Bilo je zločina i bio je građanski rat. Kao mi, tako i drugi narodi treba da priznaju svoje zločine. I ovaj narod je imao svoje žrtve koje niko ne pominje. Poznajem izbeglice iz Sarajeva, sa Kosova, iz Krajine… Toliko toga su prosli… Zasluzuju vise. Gde se zaista desio genocid? Mogu li da volim ovaj narod i da patim zbog njegovih zrtava i srusenih crkava a da ne budem proglasena za desnicara? Da li je samo haška istina ona prava? Ogorcena sam. Ali, ionako necete objaviti moj komentar… Nisam na liniji.

    1. Bravo Marija. Svakoga, ko je ukazao na nepravdu, ko je ukazao na čudovišna merila i presude Haškog tribunala, svako ko je upro prste u zločince iz redova Hrvata, muslimana ili Albanaca, i tražio da se osude i zločinci nad srpskim žrtvama, ovde su proglašavali „radikalnim elementima, ratnim huškačima i onima koji opravdavaju zločine“?! Naravno, pošto takav stav i pristup problemima nemaju uporišta u zdravom razumu i logici, ovakvi glasnogovornici su svoj stav pravdali time da prvo treba „počistiti svoje dvorište“.

    2. Postovana Marija, jedno su zlocini ucinjeni tokom gradjanskog rata a sasvim drugo je vodjenje zlocinacke politike. Postovana Marija, Srbija je za vreme Slobodana Milosevica vodila zlocinacku politiku i sadasnja Srbija je taoc te politike!!

      1. Doktore, definisi nam, molim te, ‘zlocinacku politiku’ i imenuj njene tvorce?!

    3. Слажем се са Маријом. Сувише се олако користи реч „геноцид“ у додељивању српском народу. Историја не почиње од Среберенице (шта год да се у њој реално догодило). Било је пре тога стрељање крагујевачких ђака, Јасеновац, жртве комунизма у пост-ратовским годинама, итд, итд. Српски народ је, процентуално, највише жртава дао у светским ратовима, изнедрио велике јунаке и генерале, и вазда се борио за слободу. Није српски народ Младић и Караџић…

        1. Mile nije srpski narod ni Vucic, Seselkj i Nikolic, Martinovic, Risticevic. Zlo koje nas je zadesilo 90=tih nosicemona ledjima jos dugo vremena. Samo pristojnoscu mozemo prevazici ovaj prostakluk. i primitivizam

      1. Naravno da nismo svi zločinci, ali statistički, demokrarski…građani Srbije su stali iza ratova i zločinaca u njima i tako snose i posledice. Sva naša stradanja ne mogu da operu zločine, niti se mogu pravdati tuđim zlom, pa ni prihvatanje svojih grešaka uslovljavati tuđim priznanjem.

        1. … i jos kada bi ti shvatio da su svi ti zlocini cinjeni od strane drzavljana strane drzave nad drzavljanima strane drzave, i na teritoriji strane drzave!??!! Jeste postojao Arkan i njemu slicni, ali nekako ne mogu da ga se prisetim gledajuci sliku Nasera Orica! … Reci nam, da li se ‘osecas krivim’ kada ti se potuku komsije dva sprata ispod tvog?! Mislim, prijatelj si sa obojicom, zivite svi u istoj zgradi, … mora da si i ti nesto kriv sto su se ‘dohvatili’?!

        2. Amin. Nase je da osudimo i da se pokajemo zbog zločina izvršenih u naše ime, tek onda ćemo imati moralno pravo da to očekujemo i od drugih.

    4. Marija, po meni ipak jednu činjenicu gubite iz vida. Ova vaskrsla ekipa koja sada kriminalno uništava državne institucije i osiromašuje narod uostalim je ista ekipa koja to radila i od 1990-2000.godine. Naravno da je bilo ratnih zločina na svim stranama, ali da je 5.oktobra, odnosno 6.oktobra urađena lustracija, ove face bi i dalje bile u zatvoru, i ne bi sada posle 18 godina od demokratskih promena (iako sam svestan da je i u tim demokratskim snagama bilo mnogo šljama koji su opljačkali zemlju i narod) morali da se borimo sa još gorim zlom od Miloševića u liku šizofrenog fašiste Vučića

    5. tako je marija, mi smo sve naše zločine priznali…?
      “Još i sada, posle tolikih krvavih prizora koji nerve žderu, stoji mi u živoj uspomeni prvi izveštaj o sukobu srpske vojske s Arnautima. Taj je sukob izbio pre objave rata. Arnauti su namamljeni na domak artiljerijske vatre. »Odmah potom«, opisuje jedan očevidac, »naši karteči počinili su najstrašniju pustoš meĎu njima. Albanci su padali gomilama. Krici besa i bola skoro su se izjednačavali sa grmljavinom topova. Kroz vazduh su letele ruke, noge, glave i komadi mesa Albanaca. A kada je artiljerijska vatra obustavljena, bojište beše pokriveno ne leševima već rastrgnutim udovima koji su izgledali kao neka masa prelivena kao karmin crvenom bojom«. I na svaki znak gnušanja i protesta, dobijao sam od oficira kojima skoro izreda zavlada razbojnička psihologija komitskih bandi jedan isti odgovor: da tako i treba izdajnicima! Mi ne znamo kakav su dogovor s Arnautima imali naši i preko koga su ga imali. Ali, ma kakav taj dogovor bio, on nije mogao sadrţavati zamenu staroga ropstva ropstvom novim gospodarima, koji su od samoga početka ratnih operacija pokazali da ne štede nijednu slamku krova nad glavom i nijedan plamičak ţivota kod nevinašceta od nekoliko meseci. I ako je neko izdajnik dogovora, taj nesumnjivo nisu Arnauti već srpska vlada i vojska kao njen organ.
      Još i sada, posle velike šetnje po zgarištima od Ristovca do Lerina i od Drača do Careva Sela, ja ne mogu da zaboravim utisak koje je na mene činilo crvenilo neba od prvoga paljenja sela. Prvih nedelja rata sa Turcima mi noći nismo imali, jer smo se kretali, logorovali i tukli prema svetlosti arnautskih sela koja su gorela. Vatre zapaljenih sela bile su jedini signal kojim su pojedine kolone srpske vojske javljale jedna drugoj dokle su stigle. A arnautsko stanovništvo – ukoliko nije poubijano i koje je moglo beţati – gurali smo pred sobom i nagnali ga da nam, kao očajnik koji gleda kako mu kuća gori, dade upornog otpora na Bujanovcu, a potom da se uz tursku vojsku na Kumanovu lavovski bori. Ovu varvarsku politiku srpske vlade i Vrhovne komande platio je srpski narod ţivotima mnogih svojih vojnika.

      1. Priznali smo zlocine. I osudjeni smo za zlocine. Ali, nismo ih jedini pocinili. Zasto niko nije priznao zlocine nad Srbima? Zasto niko nije osudjen? Svi nasi susedi bi da nas proglase genocidnim narodom. A kad se pogleda malo bolje, u Srbiji su ostali a zive svi narodi iako je bilo incidenata. Zasto se niko od suseda ne zapita za srpske zrtve? Da, dobro je suociti se sa prosloscu. I treba. Ali, ovo je vec preslo svaku meru. Angazovali su propagandne kompanije da nas izjednace sa Nemackim fasistima. A onda je svaki zlocin nad Srbima dozvoljen. Nasa deca ce nositi taj zig. Srbi nijedan rat nisu zapoceli. A bio je građanski rat i procentualno, u Bosni na primer, stradali su koliko i drugi narodi. Danas Srbi imaju najveci broj izbeglica bez ikakvih prava i šanse da povrate izgubljeno. I nikog nije briga. I opet Srbi, kao posle drugog rata ne smeju da govore o tome. Strasni su svi zlocini, osudjujem posebno one koji su ucinili Srbi, ali osudjujem i zločine nad njima i globalnu sliku koja je stvorena u cilju opravdavanja zlocina nad Srbima. I mislim da nisam desnicar. Ne mrzim. Samo mislim da je sve to nepravedno. Molim da objavite komentar.

      2. macak, … ako dajes citat, napisi odakle si ga preneo. Osnovni red i pismenost. Posto znam odakle je, … objavi i dva pasusa iznad, da narod procita ceo napad naoruzanih turskih Askera albanske nacionalnosti na srpske artiljerske polozaje. …. Takodje, da ne postavljamo glupo pitanje, sta su to tvoji Albanci u turskim uniformama trazili oko Kumanova, koje je i danas vecinski srpsko? Takodje, pomeni i Esad Pasu Toptanija – Albanca i turskog Bega, predstavnika Albanaca pri Turskoj Porti u Istambulu, koji se kao prijatelj Nikole Pasica nasao kao velika pomoc i saveznik Srpske Vojske 1915. pri povlacenju kroz Albaniju.

    6. Možete vi do sutra da se ne slažete, ali o genocidu u Srebrenici postoje presude relevantnih međunarodnih sudova. Na neke druge ili drugačije (intergalaktičkih sudova??) presude, ćete se, mislim, načekati.
      I drugo, šta mislite, zašto niko od generala i maršala Crvene armije (ili drugih savezničkih armija, svejedno) nije procesuiran za ratne zločine nad nemačkim narodom pri kraju II sv. rata?
      Ili mislite da ih nije bilo?

      1. Gospodine Bajrami, da li ste se vi nekada, u svoje ime i u ime svog naroda pokajali za zlocine u okolini Srebrenice gde je stradalo oko 3500 Srba, za strašne zločine od kojih su neki počinjeni na Božić? Eto, meni je užasno žao zbog svega što se desilo u Bosni. Srbi su i osuđeni. Ali, vama to nije dovoljno. Vi likujete i izjednačavate sa fašistima čitav narod. A vi? Jeste li istražili šta se desilo sa vašim sunarodncima, Srbima? Da li vas je briga? Jeste li istražili da li je bilo logora na vašoj strani? Jeste li se pokajali zbog mudzahedina u vasim redovima? Da li je samo jedan narod zrtva u tom ratu? Ko je prvi opalio metak i ubio svata u svadbi? Da li ste zaista toliko nevini kao što mislite. Srbija treba da prođe katarzu, ali, i vama bi bilo bolje da ne likujete. Hag je sudio samo Srbima. Nije čudo što niko drugi tamo nije osuđen. Ali, zlocina je bilo svuda. Samo, svet je cuo samo za one za koje je hteo da cuje.

      2. Dobra (polu)analogija, … Sovjetskim Generalima nije bilo sudjeno zato sto nisu mogli da sude sebi samima. Oni su dobili rat. Sve sto se dogadjalo nemackom narodu, je bila fizicka ‘razmena iskustava’ sa Nemcima, onoga sto je preziveo narod Sovjetskog Saveza pod invazijom nemackog Vermahta. Sa druge strane, nabedjene haske presude koje uporno i slepo ‘tetoviraju’ nekakav ‘Genocid’ na ono sto je knjiski primer ratnog zlocina pocinjenog nad razoruzanom i uniformisanom, muskom vojskom porazenog i zarobljenog neprijatelja, … sluzi kao pravno-politicko ‘kukavicije jaje’ Srbima, u nadi da oni nece ukapirati o cemu se radi i priznati nekakvu ‘nacionalnu krivicu’ koja niti postoji, niti ce postojati!

  12. Bakic poziva na nemire i ustanke, i ja mu zelim svaku srecu u tom njegovom salonskom ustanku, ali neka ne ocekuje od mene i gradjana pomoc. Bakic i drugi salonski intelektualci su srusili Tadica i doveli Tomu i Acu njihove tadasnje miljenike na vlast. Pa, to vam je to. Uzivajte dvojkokrugasi i nazovi intelektualci koje niko i nigde u svetu ne zna.

  13. Čast i poštovanje za budućeg ministra prosvete R.Srbije gospodina Bakića.

    „Kada se zakoni primenjuju jedino na sirotinji , a moralni zakoni prestanu da postoje – nastaju revolucije! – Maksim gorki.

    A takvo je stanje danas u zemlji Stradiji!

  14. Jovo Bakic je meni jedan od najomiljenijih licnosti na javnoj sceni srbije uz Duska Vujosevica,Gorana Markovica i mozda jos ponekog .Uzgred,citam knjigu Jugoslavija,razaranje i njeni tumaci , mogao je bar malo krace ,knjiga ima 700 strana ,2 meseca je citam mada ne samo nju i stigao sam do 200-e strane .Sto se tice intervjua,nekoliko stvari su za komentar,ovo da Djilas urla na novinare .Meni je skoro neshvatljivo kako Djilas uziva podrsku velikog broja inteligentnih ljudi,koji tvrde da je covek levicar zbog udzbenika,vrtica i Pkb-a i ne znam cega ,kada njega vidim,mogao bih da ga zamislim u naprednjackim redovima a uzgred je i saradjivao sa njima ,a sada prakticno vodi opoziciju ,kod njega je vidljiva ta bahatost koja lici na ove.Ne svidja mi se sto Szs lici na Ligu iz Italije ili Demo-hriscansku stranku Austrije .Mislim da Jovo prenaglasava potencijal lokalnih grupa ne znam gde je to uspelo izuzev Podemosa u Spaniji a pogotovo sto bi nase provincijelisticko biracko telo van tih sredina smatralo takve pokrete urbanim i sa odsustvom bliskosti sa takvim grupama a treci je problem sto oni nemaju nikakvog prakticnog iskustva u politici iako bi mogli teoretski imati znanja .

  15. Гдине Бакић не верујем да ће се ваша предвиђања и заводљива парола о ʽʽреволуционарним судовима..ˮ, икад остварити у Србији јер све политичке партије у Србији (као што је такођер мање више у целом свету) су интерсне групе (чврсто организоване искључиво у циљу стицања личне противправне огромне материјалне користи на штету властитог народа), под плаштом магнетчне и опојне ʽʽбриге за народ ..ˮ, ʽʽбриге за Косово ..ˮ, ʽʽКосово је срце Србије..ˮ, ʽʽКосово је душа Србије..ˮ,.. ʽʽиндустријализација Србије..ˮ,…. Бављење политиком у Србији ( и целом свету) је уноснији и профитабилнији бизнис од трговине наркотицима. Српски корумпирани судови, полиција, тужилаштво су ослободили на овај или онај начин све одговорне за пропаст свеколиког Српства и Србије. То врло добро зна Г-дин Вучић и уопште се не брине… јер са њим у власти је Г-дин Карић (ослобођен свих оптужби) чија „Астра банка ˮ дугује порез држави Србији у износу од више од 21 милијарде динара….

  16. O kakvom revolucionarnom sudu prica Jovo poznati ljubitelj Belog Preletacevica i ostalih opskurnih likova. Kao sociolog treba da zna da bez politickih partija nema demokratskog drustva.u kojem je takodje neophodna i vazna uloga NVO i udruzenja gradjana koja su tu da pokrecu neka piranja koja nisu uvek u fokusu pol.partija i time doprinose njihovom resavanju. Zasto je Jovo gadljiv na bogate ljude koji udju u politiku. Ja sam za razliku od njrga gadljiva na one koji udju kao golje u politiku a sa vlasti odu bogati kao Ceda , Toma, Djelic, Vlahovic, Raseta, verovatno i Vucic ne direktno vec preko brata kao sto to rade Milo i Aco u CG. .Njima treba suditi i oduzeti imovinu. Ne treba tu nikakva revolucionarna pravda ni sud.Samo postovanje zakona i nezavisne casne sudije. Ali prethodno opozicoja mora da pobedi na izborima. Bice tesko ali je moguce. Cinilo se da je nemoguce 2000 g pobediti Milosevica. Pokazalo se mogucim. Tako ce biti i ovoga puta, samo sto vise niko nece imati prava da izneveri ocekivsnja gradjana. Onda bi njih sacekala revolucionarna pravda.

  17. Ma kakav revolucionarni sud i druge komunisticke gluparije . Dosta nam je toga u Srbiji, dosta je komunisticke okupacije Srbije, Srbiji je potrebna vlas i drzave u kojioj ce konacno zavladati opcija pomirenje, katarze i vrednosti modernog, savremenog evropskog drustva..

    1. U Srbiji nikad nije bilo komunizma, bilo je nekakvog socijalizma u pokusaju. Takodje, ne vidim da je komunizam nesto lose. Na kraju, revolucionarni sudovi nisu vezani samo za to sto zovete komunizmom. Sa ostatkom se slazem.

  18. Sve je više javnih ličnosti koje misle da se vlast može promeniti samo revolucijom?! Mislim da su zakasnili sa ovom konstatacijom. Svaki bolji psiholog bi na osnovu psihološkog profila Vučića rekao da se taj bolestan čovek može “umiriti” i disciplinovati jedino da pred njega izađete ogromnom silom i uplašite ga, što nije teško jer je on u biti plačljivko i strašljivko. “Jedini” problem je što taj strašljivko bez morala sada upravlja BIA-om, policijom i vojskom. Zašto Jovo ne pominje ideje Branka Dragaša o ukidanju profesionalnih političara, neposrednoj demokratiji i blok čejn glasanju! Eto, to je i on rekao da ne personifikujemo politiku! Dakle, nisu to nepoznati stručnjaci kako on kaže, oni su na “internet” televiziji vrlo dugo. Njih gleda i Vučić i sanja ih i ružnim snovima, a ponekad krade njihove ideje iako to ne može da mu pomogne, jer je on na životnom putu Eskobara. Situacija je takva da moto treba da bude: poslednja revolucija za srpski narod! Jedinstvo naroda, jasan cilj unapred 50 godina, mehanizmi surovog obračuna sa mafijom, nemoralom i nezakonitim radnjama i eto budućnosti. Ceo narod treba da misli na decu. To što će ih Vučić zaposliti u nekoj od fabrika sa šrafciger tehnologijom, sa malom platom, sa robovskom položajem, neće im pomoći, već će ih uništiti. Da li su roditelji toga svesni? Nema više šta da se izgubi kada se krene u smenu ili kako Jovo kaže, revoluciju.

  19. „… Postoje ljudi u Srbiji koji su spremni da žrtvuju posao, egzistenciju, koji su nepotkupljivi,“ … Vi, G. Bakicu bas kao i Vucic, Dacic, Jeremic i Djilas stojite izmedju tih ljudi koji bi trebalo da nas vode i zastupaju, i nas, kao gradjana. Preoptereceni sopstvenom ideoloskom partijsko-sektaskom misijom, nas jednostavno ne primecujete. Iz tog razloga se SZS drzi oprezno prema demonstrantima, ne zeleci previse da se medju njima eksponiraju, znajuci koliko su heterogeni u svojim demagogijama i iskopromitovani bivsim mandatima. Sa druge strane i vi nudite tim ljudima, za koje shvatate da su vam neophodni, iskljucivo opciju ‘odlucivanja’ na temu demagogija i politickih stavova koje pokusavate da im prodate!!! POGRESNO! Nemojte se uvrediti ali ono sto ne shvatate je da vecina demonstranata ne pravi razliku izmedju Bakica i Obradovica, niti ih u ovom trenutku, iskreno zanima sta je ta razlika. Ona zanima samo vas. I Obradovica. Niti je ta razlika prioritet. Za gradjane je interesantno samo to da im se obezbedi sistem u kome ce na najlaksi moguci nacin da dovode i smenjuju one koji ih zastupaju! Tek kada na vlasti u sledecih 10 godina izaberemo i smenimo Jeremica, Bakica, Djilasa i Obradovica, i onda pronadjemo najboljeg, … demokratija ce stici u Srbiju. Do tada svi vi mozete da nam licitirate svoje politicke poze i (profitabilne) ambicije dok vas ne ‘ukapirmo’, i da shvatite da je demokratija proces iteracije, upravo ciklicnog narodnog izbora onoga medju vama (‘manjeg zla’ kako ga vi zovete) koji ce da ga predstavlja bez mentalnih nedostataka, lecenja kompleksa i podkradanja, a ne ‘bogomdanog, bezgresnog Mesiju i Spasitelja’ za savrsenim konceptom politickih ideja i vrednosti kojima treba poduciti one inferijornije, poput nesretnika koji Srbijom vlada vec 6 godina!

  20. Džaba , Vučića nazivate lopovom, prevarantom, apsolutistom jer to nije istina i to najbolje pokazuje narod glasanjem. Najveća greška opozicije je što podcenjuje narod i mišljenje velike većine naroda, A kada im takvo mišljenje ne odgovara onda ga predstavljaju kao nametnuto ili iznuzđeno. Slušajte šta vam narod poručuje i nema greške. Srpski narod nikada nije imao strah od vladara ma kako se on zvao, igrate na pogrešnu kartu opozicionari.

    1. Taj narod je takodje ‘pokazao glasanjem’ i da jedan Milosevic takodje nije ‘lopov, prevarant, apsolutista’. … A i nemacki narod je glasanjem na slobodnim izborima 1933 godine za Hitlera mislio isto … Nije lose ukljuciti povremeno mozak, … pre nego sto majonez iz sendvica pocne da kaplje po tastaturi …

      1. Pa šta predlažete Velizare? Da narod prvo bira, pa onda kada znamo koga je taj „glupi“ narod glasao i ko je pobedio na izborima da izaberemo gubitnika, koji je dobio najmanji procenat glasova?! Po Vašoj logici, taj, koji je dobio najmanje glasova je, ustvari, najbolji?! Tako ne bismo došli u situaciju da nam se ponovi Hitler ili, još strašnije, Slobodan Milošević.Samo ne znam koji smo to MI, koji bi se stavili iznad ovog naroda?! Ne znam čije sendviče Vi jedete ali, očito je da iz njih nema šta da iscuri.

        1. Po ‘mojoj logici’, … vidimo da ‘izabrani’ ne zna sta radi, umesto da vlada, on kukumavce na TV Pinku kao u psihijatrijskoj ordinaciji, pregovara nam o Kosovu kao da je 2013ta, dok se pregladneli narod masovno iseljava na Zapad od njegovig garantovanog minimalca i tajnih sastanaka sa Siptarima po njujorskim kafanama, … i posaljemo ga da igra sah u Kalemegdanskom Parku sa Tadicem i Kostunicom!!!

  21. Krajnje, ali zaista, krajnje nekorektan stav gospodina Bakića o smeni vlasti i stanju u društvu uopšte.
    Gomila politikantskih izjava, „ne isključuje mogućnost da je napad na Borka Stefanovića naređen od strane vlasti“, predsedniku Srbije će „suditi revolucionarni sud“, mirna promena vlasti „nije moguća“…
    Ako im je toliko stalo do građanskih pokreta, zašto Dragan Đilas deli sve na one koji su uz njega i „one koji podržavaju ovo zlo na vlasti“?
    Izbori i samo izbori, birači će menjati vlast u Srbiji, nikakve revolucije, nasilje i slične gluposti. Sam peti oktobar je posledica pobede na izborima DOS-a koju Milošević nije priznao zar ne?
    Organizujte se, pobedite na izborima i niko vam neće uskratiti pravo da vodite Srbiju.

  22. Mrznja Opozicije je presla vec u patologiju.Dokle ce siriti mrznju?Zar misle da su gradjani glupi?Sta oni nude gradjanima sem mrznje.Njihov program se zasniva na vredjanju Vucica,i cela politka im se svodi Mrzim Vucica.Realno ovakva izjava Jove Bakica nije normalna.Coveku treba strucna pomoc.

  23. А који суд Бакићу ће судити онима који су питање Космета пребацли из УН-а у Брисел ?Или онима који су предали прелазе Јариње и Брњак још 2011 год?

  24. Možda su prebijanja naručili lideri iz SZS, kako bi pokrenuli narod na proteste, a ujedno i zaplašili svoje koalicione partnere i domogli se vodeće pozicije. U SZS, koliko znam baš ima nasilnih.

    1. Sogurno su i Olivera ubili pa sada ometaju Vucica da nadje Radojicica, … mislim, ubice … ?

  25. Демократија је имала шансу 12 година али су петооктобарци све упропастили. Ништа нису променили. 6. октобар није свануо. Ова земља никада и није била демократска, и не треба да чуди, јер Срби траже вођу.

  26. Nece Vucicu suditi nikakav revolucionarni sud vec obican sud. I imace fer sudjenje kako dolikuje jednoj pristojnoj i normalnoj Srbiji.

  27. Ako jedan , još uvek vanredni profesor, poziva na revolucionarni sud to prevedeno znači – gradjanski rat, krvoproliće. Gospodine Bakiću,uz sva uvažaanja, Vi prizivate zlo, da Srbin krene na Srbina. To je,ipak, poštovani još uvek vanredni profesore, previše čak i od Vas!

    1. Zna Jovo sta znaci revolucionarni sud. U tome je problem veci zato sto zna. Jovo i nije demokrata po ubedjenju a za sta jeste niko ne zna pa verovatno ni on sam. Nekad sam ga cenila.

    2. A sta je bilo sa tom pricom o ‘Srbima’ dok je vas ‘mali’ bio Generalni Sekretar SRSa?! To nije bilo ‘previse’?!

      1. Rekoh da Jovo nema veze sa demokratijom.
        Protiv Vucica sam oduvek.
        Jovo je obican demagog i prolupali analiticar. Da je po njegovom svi bi sutra trebali sa oruzjem na ulice. Kapiras?

  28. Jel ovo beše genijalni Jovo mu….er što podrža Belog preletačevića. Uobraženi palamudijaš.

  29. Bravo! Danas ste zaista nezavisne novine. Za sutra vec nisam siguran, potrudite se vise da se cuje glas vecine u Srbiji i Vojvodini, a to nisu ni vlast ni opozicija.

  30. Има ли у нас довољно квалитетних људи који ће се прво међусобно повезивати зарад решавања конкретних проблема у месту њиховог живота и рада, а онда и са себи сличнима широм Србије, да би сви заједно градили један шири покрет који би из темеља мењао схватање политике?

    Избори су окончани, али имали смо их и прошле године, а свакако нас чекају макар београдски, скоро сигурно и парламентарни, наредне године. Све у свему, од 2012. године излазимо на изборе скоро једном годишње. Другим речима, налазимо се у сталној предизборној кампањи. Какви су услови у којима се наш политички живот, сведен на предизборну пљувачину политичког противника, која има функцију прикривања дубинске пљачке друштва и свеопште неправде, одиграва?

  31. Bakić, kao i mnogi intelektualci od poziva, pati od precenjivanja značaja ideja u političkom životu. A njegovo zalaganje za revoluciju i to levu, jeste u skladu sa njegovim crnogorskim poreklom – znamo koliko su đetići prhodovali kada su na krilima crvene kuge komunističke 1945-e godine došli iz njihovih brda u Beograd i Vojvodinu. Bakić, inače, redovno ispoljava jednu čudnu subjektivnost u svojim stavovima, a onaj govor prošlog leta tamo u Karađorđevoj mu je bio zaista bizaran, kao loša imitacija Vuka Draškovića, sve nekakvo para-epsko lupetanje, Bože sačuvaj…

  32. Мислим да Јова Бакић, нажалост, оваквим ставом помаже Вучићу и разбија демонстрације. Немој сад о политичарима, него помози да се дигне „кука и мотика“ да срушимо ово зло.

  33. Beli listici, Levica Srbije, Beli preletacevic, sada revolucionarni sud i komunizam. Sociolog Jovo Bakic
    Nadrealno.

    Ne morate da objavite ovo samo objavili ste u novogodisnjem stampanom izdanju koje sam kupio, kao sto i redovno kupujem Danas, njegov interevju koji je pun sveopste osionosti nakon intervjua sa Djilasom koji se konacno malo sabrao iako jos nije skroz sazreo kao poiliticar a gde ga Bakic optuzuje za vrdanje i da je Vucicev covek i slicno. E to jeste prava slika ovog drustva a ne ovo sto Bakic prica. Ovde sve vrvi od medjusobnog blacenja i ko vise osumnici nekog je pametniji. Jedno vreme je Bakic umalo pa podrzao i Jeremica a evo i on mu ne valja.

    Ako postoji takav lekar ili psiholog su vise primereni da objasna sta se to ljudima ovde desava kako se uhvate politike. Politicka kultura je kao iz treceg sveta i to i medju mnogim intelektualcima.

    Za svaki slucaj – vidimo se na protestima, ne zbog revolucionarnih sudova, nego zbog normalnog zivota. Dok ne sazrimo za demokratiju.

  34. Od tih takozvanih sudova nema nista, jer ko moze da garantuje koga ce sve ti sudovi da godne i u cije svrhe.

  35. Nema revolucije na pomolu i ako je ista lose bilo kroz istoriju to je svaka revolucija.

  36. Odlicna logicna analiza gospodina Jove Bakica, mozda u nekoj maloj meri i neumereno isklucivo fokusirana samo na cinjenice… konkretno, mozda je Predsednik Vucic odlukom da ostavi Gospodina Djilasa na celu kosarkaskog saveza Srbije, dozvolio opciju da se snazan protivnik kao Djilas povuce iz politike, da se zanima kosarkom i biznisom…Takodje, u vezi Gospodina Vuka Jeremica, mozda nisu u pitanju pare, mozda je inat, licni osecaj i zelja da se postigne jos nesto, za sebe i svoja porodicna pokoljena (ego?)… Hocu reci, nije sve bas crno belo u analizama… ali na kraju, veliko postovanje Jovi Bakicu. Da su svi komunisti i ljudi kao on, sutra bih se uclanio u KPS :o)

  37. Bakić je totalno odlepio,vlast u demokratskim državama biraju gradjani ,i tu nema mesta za ovakve prevarante !

  38. Ti Bakiću smatraš da sve znaš u vezi vlasti u Srbiji i da oni zastraćuju narod, a šta je sa nasilničkim metodama opozicije.

  39. Jovo je stručnjak nedvojbeno, ali fasciniran Vučićem i opsednut istim pa i ne sposoban da racionalno promišlja. A kod Levog Borka nije sagledao kompletnu priču…ne bi bilo čudo da su prebijanje sami režirali na šta kontakti s
    tzv. batinašima potvrdjuju. Pa vreme će pokazati a Jova demantovati

  40. Samo ne znam koji će revolucionarni sud suditi našem predsedniku i zašta, dali ćeš se možda ti kandidovati za predsednika tog suda, ali koliko ja znam prošlo je vreme otimanja vlasti na silu u Srbiji, kad opozicija pobedi na izborima, verovatno za sto godina, onda pravite te revolucionarne sudove.

  41. Staljinova socioloska skola misljenja. Realno dobar je Vucic u odnosu na ovo sto Bakic predlaze. Inace, je li ovaj sociolog ikada konkretno rekao li pogodio nesto sto se desilo ili je isao unaokolo i mracio, doduse nije ni jedini, ne oskudevamo u takvima ni malo. Kakvi su nam intelektualci politicari su jos i dobri i cudo da postoji opozicija umesto da postoji samo vlast i intelektualci koji mrace a narod kuka. Zato gradjani uzmite zivot u svoje ruke, podrzite opoziciju ili neku frakciju, aktivirajte se i OOOBAVEZNO glasajte jer mozda opozicije nece biti ako se ove godine nesto ne desi. Ajde da vam socioloski kazem nesto ozbiljno.

  42. Najbolji sud su doneli građani Srbije koji su glasali za politiku Aleksandra Vučića.
    Njegova politika je delotvorna je podiže životni standard građana i otvaraju se nova radna mesta.

  43. U teškim uslovima urađeno je ono što je bilo realno i racionalno . Srbija treba još više da ojača, najpre ekonomski a onda i na svim drugim poljima, kao takva, moći će da postavlja uslove kao što sada njoj postavljaju drugi. Predsednik Vučić ima viziju da tako nešto i ostvari. Nema potrebe ponavljati šta je sve uradio za ovako kratko vreme, fabrike, infrastruktura, jačanje vojske … Jednom rečju ono što je obećao to je i uradio za razliku od mnogih pre njega.

    1. Ima on vrlo jasnu ‘viziju’ jos od obilazenja fronta po Hrvatskoj i Bosni i radikalskih Dobrovoljaca sa Seseljem ranih devedesetih. Problem sa njegovom’jasnom vizijom’ je, sta ako se posle ‘eurodemokrate’ odjednom odluci za transformaciju iz decaka u devojcicu? Hirurskim putem. Onda imamo mnogo veci problem od onih 60 000 najboljih koji se godisnje isele iz njegove ‘vizije’, i stanovnistva i terirorje Srbije koju njegova ‘vizija’ vraca 100 godina u nazad …

  44. Opozicija zaista vise ne zna kako da ponizi naseg predsednika i da mu naneso zlo…Samo nesto kao iskopavaju lose o njemu i sire neistine.

  45. Muslim da list Danas koji se boris za normalnost zivota u Srbiji ne bi trabalo da dozvoli da se objavljuje sve I Shasta,podebno placeni komentatori tzv botovi ciji he zadatak da zamagljuju I ismevaju tacno zasnovane cinjenice I komentare.Naravno da to idgovara postojecoj mafiji kois plhacka I ubija Srbiju.Jedan od njih lakonski kaze da ne postoji krivicno delo sa koje Vucic moze da odgovara.Nonsens.
    Jovo Bakic je napisao beiljantni clanak I tacno decesirao politicke prilike u Srbiji.Zahvaljujem Bakicu sto je nama neupucenim stranim posmatrwcima I prijateljuma srpskog naroda tacno docarao postojecu situacuju.Mislim da I strane vlade meraji biti tacno obavestavane neukom custom biltena na nekoliko jezika kako bi strane vlade bile tacno informisane I kako bi pocele sve manje da veruju Vucicu I njegovom mafijaskom SNS-u I sve vise uskracivale podrsku i saradnju.Bakicu cestitamo na odlucnoj analizi.Srbija mora iznedriti novog I nepoznatog lidera kao sto je to ucinio narod Jermenije I krwnuti u masovne I nezaustavlje protested.Organizatiri morajy spreciti obscene elements koji bi paralisali proteste a za to je potrebna debra organizatora I mobilni watch dogs koji bi brzo I efikasni reagovali.Samo dobra organizacija I koordinaciha I mobilizacija.Parole,letci,podizanje naroda mora biti mnogo efikasnije I bolje organizivano.

  46. Не рачунам ове ботовске глупе коментаре који се своде на хваљење „великог вође“, али толико поделе у коментарима оних који су за промене, нисам очекивао. Сви дају некаква своја виђења проблема, а нико не даје конкретно решење. Чему онда сви ти, па и мој, коментар? Ништа суштински ми не мењамо, само наклапамо а ови криминалци и дање владају и владаће ко зна колико. Вероватно је тачна она констатација да ми као народ не ваљамо, од два зла изаберемо ОБА! Ту мислим да смо једно скинули и поставичли друго. Бојим се да ћемо и убудуће исто.

  47. Komentari na Bakićev intervju jasno ukazuju na bezidejnost, na društvo bez svesti o klasne pripadnosti i zastupanju njenih sebičnih interesa. Sve je nešto krupno, veliko, epsko, nekakve Vizantije, Rusije, nekakva „konačna rešenja“, pa krive komunjare, pa krivi četnici… Demokratija je u suštini solidno politički organizovana ljudska sebičnost. Cinični Englezi su oduvek bili u pravu i treba učiti od njih (ne, ne bojte se, toga ovde neće biti). Organizuj društvo na principu sebične brige za svoju porodicu, posed i biznis. Idi na ljudsu samoživost i brigu za sebe i svoje i formiraj pritisak odozdo. Problem u Srbiji je taj da je urođena ljudska sebičnost okrenuta prema etničko-verskom a ne ekonomskom-političkom polu. Nije problem ako kradeš ali je problem ako nisi „pravi Srbin i pravoslavac“. Nema tu revolucije Jovo. Ni Slavne ni neslavne. Niti je može biti.

  48. Jovo Bakic je jos jednom potvrdio da je samo pravi demagog. Od njega kao sociologa, nikada niko nije u stanju da cuje nista konkretno niti bilo kakvo resenje..

  49. ‘…pobedite na izborima i niko vam neće uskratiti pravo…’
    Zastupate ‘foru’ ovdašnjeg režima – hajde da se trkamo , da vidimo ko je brži, ali vama ću pre starta vezati noge, da ne bude iznenađenja.
    Šta, ne smete tako!?!

  50. Strašno je što danas mediji daju svima tri minuta slave i za tih tri minuta oni svašta pričaju.

  51. Pa formirajte je g. Bakicu tu novu opciju. Vi ste se maksimalno eksponirali u javnosti u smislu kritike vlasti pa nemojte samo da kritikujete. Kako da ljudi glasaju za treću opciju kad je nema. A ja tvrdim da je sada opozicija najcistija od 2000g.

  52. Ko sme da sudi za vrhunska politička i ekonomska nedela na štetu Srbije čoveku,koji drži palicu u rukama?Svi su im zaposleni kao činovnici,svi imaju plate veće od ukunog „proseka“,neće biti“LIDLA“,već skup zemunskih radikala na čelu sa Vučićem i Šešeljom!

  53. Naivnima:U Srbiji odlučuje AV softver za prebrojavanje glasova!-Isti onaj softver ,koji je koristila nemačka industrija automobila za „čistoću“ dizel izduvnih gasova! – Mogao je da dobie i 99,99% glasova,ali da se Vlasi ne dosete,dovoljno je i 52%!…

  54. Ćitajući ove komentare sasvim mi je jasno zašto mladi odlaze iz ove zemlje staraca i idolopoklonika . Ciklus promene svesti naroda je na svakih 350 godina u Srbiji.Nije čudo što smo toliko bili pod Turcima. Dok svi grabe napred, nama se dešava da i dalje obozavamo jednog čoveka i glorifikujemo jednu retrogradnu i perfidnu politiku. Obozavamo čoveka koji je uzeo od naroda (penzije zbog navodnog bankrota).Koji je doveo primitivizam do savršenstva čiji su glavni predstavnici u Skupštini(Martinović).Koji gradi napumpanim nabavkama gde se ne zna gde idu pare(naše pare).Koji finansira strane firme i subvencioniše dzepove šeika i magnata.Koji je urušio kulturu(Mitrović njegova desna ruka).Narod ne zna šta se potpisuje u njegovo ime bilo da su oni glasači AV ili nisu.Koji je otkupio sve medije pa je Srbija medijski slepa zemlja. Nisu promene na ulici bitne svi znamo da OVO ne valja to znaju i oni koji glasaju za AV (kad kazem AV mislim i na SNS,tu muzejsku zbirku preletaca poltrona i neradnika).Dakle nisu promene na ulici te koje ce doneti stvaran boljitak.Boljitak ALI zdrav i realan ce nam doneti promene u našim glavama. Da cenimo prave vrednosti a ne sjaj i bedu (novogodišnji kič i igre za narod). Sretna Nova Godina svim ljudima u Srbiji koji ne lete u jatu, ostali nek slave Vučića i nek se dizu u nebesa.Pozdrav.

  55. Mislim da je ravolucija i revolucionarne pravde ovoj zemlji i narodu previse.
    Valjda ima i drugih nacina da se pokaze kompetentnost i odgovornost prema drzavi i narodu za cije vodjstvo zelite da se borite.

  56. Sve što Jovo Bakić izjavljuje -potpisujem bez pogovora. Ali- sve to nije ništa novo. I Adolf Hitler je da bi došao na vlast, koristio luperde, razbojnike, secikese, psihičke bolesnike i slične tipove kao ulične batinaše protiv neistomišljenika. Tako je nastao SA (Surmabteilung- na srpskom jurišni odeljak, odred isl.) a kasnije posle dolaska na vlast oformljen je zloglasni Himlerov SS (Schutzstaffel- zaštitni odred ili sl.) Ovaj veleizdajnik u nastajanju i diktator, za razliku od Adolfa, počeo je da koristi slične tipove da bi OPSTAO na vlasti. AV je oko sebe okupio gomilu kriminalaca kojima je dao posebne povlastice po pitanju pljačke pa oni moraju da čine sve ono što diktator zaželi. Adolf je posle dolaska na vlast likvidirao šefa SA Rema i rasturio batinaše od kojih su mnogi skončali u konclogorima ali je ojačao SS zaštitni odred -sve do stvaranja SS divizija. Plašim se da je i srpski diktator krenuo sličnim pravcem- osnovao je takoreći ličnu gardu zvanu komunalna policija koja uskoro dobija posebna ovlašćenja -verovatno sve do dozvole likvidacije neistomišljenika što bi okarakterisali kao nužnu odbranu. Tako da nije isključeno da će i AV uskoro batinaše otstraniti a komunalnu policiju koristiti kao lični SS u cilju prebijanja i maltretiranja političkih protivnika. Ne isključujm ni mogućnost da je sve to AV naučio od Angele Merkel i drugih nemačkih desničara sa kojima šuruje, jer ni njima, čak ni danas, nisu više strane metode prošlosti!

    1. Da li ste vi pročitali :
      – Zaključke sa Drezdenskog kongresa KPJ 1928.,o rasturanju Kraljevine , SPC, buržoazije
      – odredbe o pravu na samoopredelenju republika i pokrajina (ne naroda) iz ustavu 1974….

  57. Potpisao bi sve što je rečeno, uz malu primedbu.. Gospodin Bakić raddo i učestalo, govoreći o liderima opozicije ( Đilas, Jeremić ) koristi reč inteligencija ili inteligentni. To je postalo deo savremenog političkog rečnika. Da ljudsku pokvarenost i oportunizam krstimo kao inteligenciju.

  58. PUCANJ U PRAZNO

    Odmah na početku moram da naglasim, da je ovo vreme kada moramo prave stvari nazvati i pravim imenom. Ovo malo ko vidi da je ovo pravi debakl, i potpuno iništenje Srbije. Srbija je uništavana i od predhodnih lopova, ali je Vučić “uspeo” drskom pljačkom, izdajom i rasprodajom da je potpuno dokusuri. Potvrda izrečenog je stanje u kojem se mi danas nalazimo. Doduše mi samo znamo da para nemamo, i da smo gladni. Ali neznamo da je Srbija izdata, teško opljačkana i rasprodata-tuđa zemlja. Na veliku žalost zbog potpune medijske blokade u Srbiji to narod ništa nezna. Na televiziji vidimo samo debele vratove, skupa odela i slušamo laži. A o izdaji i pljačci Srbije niko niko ne govori.
    Ovu istorijsku izdaju i pljačku Srbije, stvorio je i predvodi lično Aleksandar Vučić. On je od samog’ dolaska na vlast počeo da izdaje i uništava naše istorijske i nacionalne vrednosti, našu veru i državnu teritoriju. Dok smo mi “spavali” Vučić je uništio Srbiju. Mi smo se probudili u finalnoj završnici. Vučić je već otuđio Srbiju, a mi smo postali robovi i usta su nam vezana. Da bi prikrio svu ovu nesreću od njega treba očekivati najbrutalniji obračun sa narodom, jer on mora da spreči istini da prodre u narod. Tu mediji igraju glavnu ulogu.Iz tih razloga on vrlo lako može izazvati i građanski rat, kako bi oružjem sačuvao kontrolu nad medijima u Srbiji. On će garantujem, uvek pre pobeći nego osloboditi medije u Srbiji.
    Vučiću preostaju samo dva rešenja, bekstvo ili otvoreni rat protiv sopstvenog naroda. S’ obzirom na mržnju koju je pokazao prema Srbiji i srpskom narodu, treba se čuvati od njega. Srbija pod Vučićem neće doživeti oslobađanje sudstva i medija, jer zla su neverovatna.

    Inače o Vučićevom zlu mogu se pisati čitave knjige. Materijala ima dosta, jer je on i sam proizvođač zla u Srbiji. Pisaće se o Briselu, o stalnom kršenju Ustava Republike Srbije, o izdaji i predaji Kosova, o uništavanju srpskog nacionalnog interesa, o izvršenju istorijske pljačke i rasprodaji Srbije. O Vučićevim lažima i obmanama može se napisati posebna knjiga. Samo lažovi tvrde da je Vučić pošten i da govori istinu. Uskoro će narod sve to saznati pa će biti i mnogo lakše a i “veselo”.
    Toliko o Vučićevom kriminalu …

    Što se tiče opozicije u Srbiji ona je najzad zauzela dobar stav i napravila odličan sporazum sa narodom. Pročitao sam taj sporazum sa narodom i tvrdim da je on spas za ovaj namučeni narod. Uslov uspeha je da dobronamerna opozicija istraje do kraja, i da ispoštuje dogovoreno sa narodom. Jedina moja zamerka je što se tu ne vide nikakvi vremenski rokovi, do kojih Vučić mora da ispuni zahteve protesta. Tako je stvoren jedan vakum i velika prilika Vučiću da pokaže zube ovom narodu. Ali neće dugo!
    ALI OPOZICIJA TREBA OSTATI UZ NAROD I DOSTOJNA SAMO NA JEDNOM! POTPUNO OSLOBAĐANJA MEDIJA U SRBIJI, I VUČIĆ PADAA…
    BEZ TOGA NEMA NIŠTAA…

    Ako sam ja izdao, opljačkao, slagao ili rasprodao Srbiju, tražim odmah da me obese na Terazijama. Bolje je da mene nema a da se spasi ovaj narod. Vešala, vešala zadlužio sam!? Hvala…

    P. Sajdžo Bogutovac.

  59. SVAKO RADI SVOJ POSAO
    Srbijo “CRVENI” i “ŽUTI” te ubiše!

    I pored toga što nas istina i Vučićevo zlo svakodnevno šibaju po ušima, mi kao srpska nacija još uvek to ne osećamo, odnosno ne vidimo pravo lice Aleksandra Vučića. Mi ne vidimo da mu njegova zla ne dozvoljavaju da otvori ni te medije u Srbiji. Pomoću uzurpacije medija u Srbiji, Vučić je svesno sakrio sva zla sa kojima je potpuno uništio Srbiju. Zato su mediji danas na udaru kritike, jer su i oni jedan od glavnih krivaca za ovakav sunovrat Srbije. U pitanju je svesno prikrivanje istine od javnosti što je i krivično delo. Vučić je takođe svesno lagao i obmanjivao srpski narod, kod je istovremeno “radio” na štetu i Srbije i srpskog naroda. Mnogi Srbi još ne vide da je Srbija u pravom rasulu. Zbog bolesne pohlepe za ličnom reputacijom, Vučić je podlegao pritiscima naših zapadnih neprijatelja, i postao njihov verni sluga. Saradnja sa našim tradicionalnim neprijateljima traje i danas. Uz to Vučić je izvršio i protivusravnu predaju Kosova, i tu je sakrio svoj izdajnički potpis u Briselu.
    On je stvorio i prvu albansko-srpsku vladu Kosova. A Marko Djurić je stvorio carinu “Jarinje, i kosovsku granicu. To smo svi videli. A (briselsku) izdaju Vučić je sakrio proglašabajući to zlo kao: “Državna Tajna”. Zato Srbi još uvek ne znaju da je on dana: 30. juna 2015.god u 22 č. i 54 m. predao Kosovo Albancima. I umesto da iseli kosovske Srbe u praznu Srbiju, i da uvede Kosovu trajne sankcije, Vučić se odlučio za trajnu predaju-izdaju Kosova.
    Za sve ovo Evropa dobro zna, zna da je Vučić veliki srpski izdajnik, pljačkaš i lažov, ali im to ne smeta da sarađuju sa njim.. U njemu su videli tu “zlatnu koku-polugu” sa kojom mogu da ostvare sve svoje (zle) ciljeve oko uništenja, i Srbije i srpskog naroda. On je ta njihova perjanica i milostiva sa kojom se oni ljube i jedino mogu da sarađuju. U njemu vide uvek nasmejanog srpskog izdajnika i poniznog ulizicu, koji svoje izdajstvo potvrdi i rečima: “Zalažem se za Balkan bez granica, ali da se zna gde je Srbija”. A čim se vrati u Srbiju on nastavlja kao patološki lažov, koji hoće da pobije sve žive kritičare. Istina mu je najveći neprijatelj, i ta “junačina” beži od nje hoće noge da polomi.

    O kakvom se izdajniku radi najbolje govori cinjenica, da je on od samog’ dolaska na mesto predsednika non-stop kršio Ustav Srbije. U stvaranju ovog’ velikog’ zla Vučić ima mnogo pomagača, pri ruci mu se našla i naša pravoslavna crkva, i svi će oni morati da sednu na optuženiču klupu, i da završe tamo gde im je mesto. Dokazi za izdaju i pljačku postoje, jer se radi o velikom zlu. Pitam! Kako se u svetu kažnjava ovakva izdaja države i naroda? U Americi na primer!? O istorijskoj pljačci Srbije i Srba neću govoriti…

    Da bi se Srbija rešila ovakvih, i zaustavila ovakvo nemilosrdno uništenje, mi moramo uvesti smrtu kaznu u Srbiji, bilo vešanjem ili streljanjem, svejedno. Zašto je ona potrebna!?

    Zato što mi hoćemo da živimo potpuno normalno na svojoj zemlji. Hoćemo da sačuvamo svoju nacionalnu kulturu, istoriju, teritoriju, svetinje koje mi imamo ovde na Balkanu. Hoćemo da imamo normalan standard, a ne najniži. Mi želimo patriotstvo, poštenje i pravnu državu, odgovornost, rad i red. A to nam ne dozboljavaju upravo ti instalirani kriminalci u Srbiji. Mi kao nacija jednom moramo da viknemo: “DOSTA”, i da pogledamo šta je ko radio sa ovom državom. Krivci mora da se suoče sa istinom i pravdom. Zato nam treba nezavisan sud i ta lustracija. Ko to opet neće? Opet kriminalci, a mi opet “DOSTA”.

    Ponavljam, na tom putu nam stoji Vučić i njegovi oligarsi, koji su dobro napunili svoje džepove. Zato svi lopovi moraju biti procesuirani i žigosani. Dosta više sa izdajom, pljačkom, rasprodajom, lažima i obmanama naroda. Nažalost to je naša svakodnevnica. Dosta više! Nećemo više rekla-kazala, nego hoćemo da pogledamo šta je ko radio. Dosta više…

    Što se tiče opozicije, Srbi i ne znaju šta je prava opozicija. Sve ovo što vidimo i što zovemo opozicija, to su ustvari (moram da kažem) nusproizvodi komunizma, koji isto nisu patriote i rodoljubi Srbije. I njihova ideologija je usmerena protiv Srba. Srbi još ne znaju da takvi samo uništavaju naš interes. A državu stvaraju i brane nacionalisti i patriote. Pogledajte Hrvate…

    Što se tiče protesta ja ga potpuno podržavam, i sam učestvujem u njemu. Ali tamo sam video mnogo bivših lopova kojima nije mesto na protestu. Mislim na “žute” koji sve rade da se ništa ne promeni, mrze lustraciju, jer su oni prvi na tapetu. Zato gaze po sporazumu sa narodom. A ugovor je perfektan, on smeta samo bivšim i sadašnjim lopovima u Srbiji. Na kraju krajeva daleko su oni od tog Djindjića. Znači polažem velike nade u protest.

    Zbog velike pohlepe za ponovnim dolaženjem na vlast, “žuti” nisu sposobni ni da formulišu svoje zahteve. Još ne znaju da VUČIĆ BEŽI IZ SRBIJE kad mu otmu televiziju!? Njima nije u interesu sloboda medija i sudstva u Srbiji, već se bore za stolici i nastavak pljačke. Srbija i srpski interes im nije ni na kraj’ pameti. Umesto svih tih izdajnika i pljačkaša Srbije, na vlast treba dovesti trezvene patriote može i monarhija, koja je sušta suprotnost i žutima i komunistima. Oni vole srpsku državu i srpski narod, i srpsku vojsku. Biće to borba rušitelja i neimara srpske države, naravno da će patriotizam pobediti.

    Videli smo da za komuniste ne postoji nikakav zakon, i odgovornost. Oni vrše izdaju, pljačku, krše Ustav Srbije, obmanjuju, lažu, klevetaju koga god hoće, a nizašta ne odgovaraju. Kod njih nema slobodnog sudstva i slobodnih medija. Oni uništavaju zemlju otvoreno i slobodno. Ogledalo njihovog’ “uspeha” je današnja Srbija. Da li je to istina? Jeste.

    Inače komunisti brane vlast puškom, a ako im to ne uspe oni izazivaju krvoploliće, i beže iz zemlje.
    Na samom kraju sveća je dogorela i ovoj se vlasti crno puše, i što se budu više natezali platiće još veći ceh. Pa izvolite.
    Šta hoćete još da Vam kažem!?
    A vi narode kad pukne televizor sve ćete saznati… Hvala…

    Poz. “Sajdzo” Bogutovac.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.