BOLIVIJA

Protiv nezavisnosti Narod Kosova nema pravo na samoopredeljenje i secesiju, budući da to pravo uživaju isključivo bivše kolonije ili entiteti koji su bili pod stranom okupacijom. Nelegalna jednostrana deklaracija o nezavisnosti može imati dalekosežne posledice za međunarodne odnose, a njome je prekršena i Rezolucija 1244. Kosovo je sastavni deo Srbije i Bolivija smatra da država Kosovo ne postoji.

BRAZIL

Protiv nezavisnosti Jednostrana deklaracija o nezavisnosti zanemaruje autoritet SB UN i princip zaštite teritorijalnog integriteta država. U Rezoluciji 1244 nema osnova za opravdavanje takve deklaracije, zato što ona predviđa rešenje postignuto sporazumom obe strane. Pošto taj sporazum nije bio postignut, o kosovskom sporu mogao je odlučivati jedino Savet bezbednosti UN.

BUGARSKA

Za nezavisnost Deklaracija o nezavisnosti nije narušila nijednu odredbu međunarodnog prava i nije isključivala primenu Rezolucije 1244, zato što je u njoj izražena volja da se ta i druge rezolucije UN poštuju i sprovode. Vlada u Sofiji uverena je da će zadržati dobrosusedske odnose sa Srbijom, uprkos priznavanju nezavisnog Kosova.

BURUNDI

Za nezavisnost Proglašavanje nezavisnosti nelegalnom ne bi imalo nikakav efekat, jer će Kosovo postojati kao činjenica. Ipak, najviši sud UN pravo na samoopredeljenje treba da ograniči samo na bivše i sadašnje kolonije. Sud bi trebalo da utvrdi da „nema prava na stvaranje novih država van procesa dekolonizacije“, ali i da to ne utiče na postojanje Kosova kao države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari