Jug Srbije mogao bi da bude zahvaćen novim talasom destabilizacije krhkih međuetničkih odnosa narednih dana, kada će biti obeležena godišnjica nezavisnosti Albanije, zbog čega je usledila i ekspresna diplomatska akcija ambasadora SAD, Velike Britanije i EU, koji su održali više sastanaka s predstavnicima vlasti u Beogradu i lokalnim albanskim liderima.


Nakon što je u centru Preševa svečano otkriven spomenik na kome su ispisana imena 27 pripadnika albanske Oslobodilačke vojske za Preševo, Medveđu i Bujanovac (OVPMB), a premijer Dačić poručio da „Albanci sami uklone spomenik da ne bi bilo žalbi na prekomernu upotrebu sile“, usledila je replika Jonuza Muslijua iz Pokreta za demokratski progres (PDP) da „Dačić dođe i sam ukloni spomenik u Preševu“. Povišenoj retorici doprinela je i najava izgradnje Spomen-kompleksa pripadnicima OVPMB u preševskom selu Oraovica na površini fudbalskog igrališta, za šta će biti potrošeno tri do pet miliona dinara „donatorskih sredstava“ Albanaca koji žive i rade u zemljama EU.

Sve se to događa uoči 29. novembra, kada Albanci u Bujanovcu i Preševu tradicionalno obeležavaju praznik Republike Albanije Dan zastave, a ove godine i vek od albanske nezavisnosti. Ranijih godina organizovani su javni skupovi sa isticanjem albanskih zastava na javnim ustanovama i svečane akademije.

Bio je to povod za diplomatsku aktivnost ambasadora SAD i Velike Britanije u Srbiji, koji su i ovog puta pokazali „posvećenost“ da se „uočena napetost između vlasti u Beogradu i lokalnih samouprava u Preševu i Bujanovcu relaksira“. Ambasadori Majkl Kirbi i Majkl Devenport, uz prisustvo Vensana Dežera iz Delegacije EU i ambasadora OEBS, razgovarali su s predsednikom državnog Koordinacionog tela za jug Srbije Zoranom Stankovićem, narodnim poslanikom Albanaca Preševske doline Rizom Haljimijem, te predsednicima opština Bujanovac i Preševo Nagipom Arifijem i Ragmijem Mustafom. U saopštenju nakon sastanka je navedeno da je „situacija u regionu stabilna i da zahteva poruke koje pozivaju na odgovorno ponašanje svih faktora na terenu“.

Albanski politički izvori Danasa s juga Srbije ukazuju da je „došlo do razilaženja u pristupu obeležavanju Dana zastave između radikalnijih političkih faktora koje predvodi Ragmi Mustafa i umerenijeg Nagipa Arifija“.

– Dan zastave obeležavan je i ranije, ali sada ima specifičnu težinu s obzirom na to kako je on obeležen u susednoj Makedoniji, kao i u svetlu razgovora Beograda i Prištine, a u vezi s prelazom Končulj – ocenjuje Driton Salihu, novinar iz Preševa. On ukazuje da je „nepotrebno pojačana retorika, pre svega vlasti u Beogradu, što može da utiče na dodatno podizanje napetosti“.

Za Životu Matića, novinara iz Bujanovca, postavljanje bilborda u centru tog grada ispred zgrade opštine, na kome se poziva na obeležavanje veka albanske nezavisnosti, jeste „nova provokacija“ Albanaca.

Kako je Danasu potvrđeno, prekjuče su u Skoplju svečanosti obeležavanja Dana zastave prisustvovali i čelnici političkih partija Albanaca s juga Srbije koji su nedavno tamo bili i kada je otkriven spomenik Hasanu Prištini u centru grada.

Stanković: Krivične i prekršajne prijave

Beograd – Predsednik vladinog Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković izjavio je da su podnete krivične i prekršajne prijave protiv odgovornih za postavljanje spomenika pripadnicima OVPMB u Preševu. Stanković je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je spomenik postavljen bez dozvole Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, nadležnog za izgradnju na trgu u Preševu. „Država treba da zauzme generalni stav po pitanju spomenika pripadnicima OVPMB na jugu Srbije“, rekao je Stanković. R. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari