Jugović: Premijer bi trebalo da bude žena 1

To je dobra odluka, ali nije dobro što se o toj odluci nije raspravljalo, kaže u razgovoru za Danas Bratislav Jugović, bivši potpredsednik Pokreta socijalista, komentarišući izbacivanje bivšeg dugogodišnjeg predsednika PS Aleksandra Jablanovića iz ove partije.

„Zbog svoje nepokolebljivosti u stavovima da Jablanović i njemu slični ne mogu predstavljati Pokret socijalista podneo sam ostavku na sve funkcije u partiji. To je bilo još u februaru prošle godine. Moja borba protiv narko socijalizma je postala suviše opasna i za mene i za PS. Moja ostavka je bila razuman potez mladog roditelja. Svojom ostavkom pobedio sam sebe. Bila je velika greška što je Jablanoviću omogućen uticaj u partiji i važna politička pozicija na KiM. Jablanović je Vulinova greška. Saša Radulović je bio Vučićeva greška, a Dijana Vukomanović je bila Dačićeva graška. Ko radi taj i greši. To je život“, kaže Jugović.

* Hoćete li se vratiti na neku od funkcija u Pokretu socijalista?

– Nemam više protiv koga da se borim ni u partiji, ni izvan nje. Ne postoji niko više u PS protiv koga bih se borio. U PS više ne postoje anomalije. Protiv predstavnika vlasti se ne bori sa važnog položaja partije na vlasti. Mnogima na vlasti imam mnogo toga da zamerim. A u opoziciji nemam protivnika. Opozicija je katastrofalna. Lidera opozicije Sašu Jankovića je stvarao Dragan J. Vučićević i „blatoid“ Informer. Vučićević je čerečio Jankovića u svojim novinama i od njega napravio najveću opasnost. Opozicija ne treba da bude opasnost, nego alternativa. Ne možete biti alternativa ako ne pohvalite državničke poteze vlasti, dok istovremeno snažno kritikujete sve što vlast ne radi dobro. Alternativa Vučiću može da bude samo onaj ko je sposoban da pohvali Vučićevu posetu Kini i da kritikuje vlast povodom nezakonitog rušenja objekata u Savamali. Za Srbiju je opasno što u opoziciji ne postoji alternativa. Nepošteno je zbog toga kriviti Vučića. Opozicija na izborima mora da osvoji mandate. Niko im to ne može dati dekretom.

* Ko je po Vašem mišljenju najbolji kandidat za premijera?

– Onaj koga bira narod. A narod je birao Vučića. To bi značilo da su vanredni parlamentarni izbori pravo rešenje. U slučaju da ne bude vanrednih parlamentarnih izbora, mislim da budući premijer treba da bude žena.

* U slučaju da se raspišu vanredni parlamentarni izbori, da li opozicija treba da nastupi jedinstveno ili u dve kolone?

– Opozicija u Srbiji ne postoji. Postoje opozicione novine. To su vaša novine – dnevni list Danas. Kad bi bili izbori, opozicija bi katastrofalno prošla. Janković je uspavan, bez energije, bez harizme. Boško Obradović je za kratko vreme sebe potrošio. U njegovom rodnom selu je pre godinu dana bio najomiljeniji među biračima, a sada ga je na tom biračkom mestu glasalo svega sedam ljudi. Boška Obradovića više ni rođaci neće da glasaju. On je lažni borac za pravoslavne vrednosti, lažni patriota i opozicionar koji sanja da jednog dana bude Vučić. Ne postoji nijedan lider u opoziciji koji je spreman da iskreno ruši ovu vlast. Nažalost, opozicija čeka da se ova vlast potroši.

* Podržali ste Stamatovića na predsedničkim izborima. U poređenju sa drugim liderima opozicije, da li Stamatović ima snagu da se suprotstavi vlastima?

– Stamatović se nije afirmisao kao opozicionar. On je svoj ugled u narodu stekao kao predstavnik vlasti na lokalnom nivou. Stamatović ubedljivo pobeđuje tamo gde je na vlasti. Za razliku od njega, Saša Janković i Boško Obradović ne bi umeli da vode ni mesnu zajednicu. Lako je govoriti o problemima. Treba ih rešavati. Najbolji lokalni političar u Srbiji je Stamatović. Na našoj političkoj sceni potrebno je više ljudi kao što je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari