Jugović: Vučić pobeđuje organskom politikom 1

Beli više ne postoji, ali postoje njegovi birači koji su više razočarani u opoziciju nego u vlast.

U biračkom telu postoji potreba da se pojavi u parlamentu politička snaga koja nikada nije bila na vlasti i koja nikada nije sarađivala s vlastima i od koje će zazirati i vlast i opozicija, kaže za Danas Bratislav Jugović, urednik portala KomentarPress i biviši potpredsednik Pokreta socijalista, komentarišući izlazak na beogradske izbore liste LJubiše Preletačevića Belog.

* Zar, recimo, Dveri nisu takva snaga?

– Dveri su taoci Boška Obradovića i njegove spremnosti da sarađuje i nudi koaliciju naprednjacima u Čačku, a da istovremeno brutalno napada Vučića, samo zato što Vučić neće da ga finansira.

* Sugerišete li to da su naprednjaci finansijski pomagali Dverima, recimo u Čačku?

– Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je finansirao Boška Obradovića. Od kada je prestao da ga finansira i on je postao tema kojom se Dveri u Čačku intenzivno bave. Dakle, Boško Obradović je spreman da sarađuje s vlastima, ali Vučić ga ne želi za partnera.

* Mislite da je Vučiću dovoljno da ima Šešelja kao partnera u opoziciji?

– Mislim da Vučiću nije potreban partner u opoziciji. To je razlog što ima mnogo frustracija u opoziciji. Vidite, morate da pokažete respekt prema čoveku koji ima preko pedeset pet posto podrške u biračkom telu, ako hoćete da vam birači jednog dana svojim poverenjem omoguće pobedu na izborima. Za početak, opozicija bi mogla da uči od Vučića.

* A šta konkretno opozicija treba da nauči od Vučića?

– Da u političkoj borbi nema grčenja u hotelu u centru Beča, da se život ne događa na Tviteru, da politička borba ne postoji bez jasnih stavova o KiM, o NATO integracijama, o odnosu prema Briselu i Moskvi. Setite se kako se Vučić ponašao kad je bio u opoziciji. Prihvatio je put Srbije u EU, da bi ga građani percipirali kao alternativu. Sada, ako hoćete da budete alternativa Vučiću, morate da promovišete tesnu saradnju sa Rusijom i Kinom. Da se zalažete za Srbiju koja će imati jaku vojsku i veoma produktivnu odbrambenu industriju.

* Kakva je Vaša prognoza za beogradske izbore?

– Vučić ubedljivo pobeđuje. Vodio je organsku politiku, ako mogu tako da nazovem stavljanje u fokus potpuno novih i nekompromitovanih ljudi i forsiranjem tema koje se isključivo tiču lakšeg i lepšeg života Beograđana. To što nema bilborda s Vučićevim likom – to se zove organska politika. Zaključak je da Vučić u Beogradu pobeđuje organskom politikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari