Najozbiljniji kandidat za predsednika Evropske komisije, bivši premijer Luksemburga Žan-Klod Junker, nije protivnik proširenja EU, ali je u njegovim dosadašnjim nastupima i retorici primetna prilična uzdržanost prema tom pitanju, rekao je za Danas Erki Bahovski, zvaničnik u Predstavništvu Evropske komisije u Estoniji. Prema njegovim rečima, moguće je da neće biti prijema novih članica u EU u narednih pet godina, koliko će trajati mandat novog saziva Evropskog parlamenta i Komisije.

„Uopšteno govoreći, Junker se ne protivi politici proširenja, ali zastupa gledište da Evropska unija prvo treba da se stabilizuje, pa da se onda takav proces nastavi“, precizirao je Bahovski. Sagovornik Danasa je takođe istakao da su nedavni izbori za Evropski parlament pokrenuli i pitanje panevropskog identiteta, naročito u trenutku kada se traži rešenje za ukrajinsku krizu. „Teško je uspostaviti konsenzus, odnosno pronaći zajednički identitet u panevropskim pitanjima, ali kriza u Ukrajini pokazuje da je neophodno nastaviti proces proširenja“, smatra Erki Bahovski.

Kada je reč o poglavljima 23 i 24, najzahtevnijim za usklađivanje u pristupnim pregovorima Srbije sa EU, predstavnici vladinog i nevladinog sektora u Estoniji, koji su govorili na skupu za predstavnike medija sa Zapadnog Balkana, naglasili su značaj sistemske borbe protiv korupcije u javnoj sferi, koji se, između ostalog, temelji na načelu transparentnosti.

Mari-Lis Sot, načelnica Odeljenja za analitiku u Ministarstvu pravosuđa Estonije, objasnila je da u navedenom domenu treba insistirati na unapređenju procesa vođenja istraga, jačanju svesti ljudi o tome šta sve čini korupciju, transparentnom donošenju odluka koje su od interesa za građane, te kreiranju mreža za borbu protiv korupcije upotrebom novih tehnologija.

„Postoje segmenti u kojima je korupcija najizraženija, poput zdravstvenog sistema i lokalne samouprave, a tu je i problem koji se odnosi na blisku povezanost politike i biznisa. Stoga, nužno je učiniti sistem javne uprave transparentnijim“, navela je Mari-Lis Sot.

Ken-Marti Vaher, bivši ministar unutrašnjih poslova i predsednik Odbora za borbu protiv korupcije u parlamentu Estonije, rekao je da važnu ulogu u rešavanju problema ima transparentan sistem javnih nabavki, koji podrazumeva i elektronski registar, te snažna policija i sposobni tužioci.

„Ilustracije radi, elitne jedinice, uključujući obaveštajce, bave se slučajevima visoke korupcije, a značajne su i preventivne mere. Ako dobro platite tužioce i policiju, njihovi kapaciteti će biti osnaženi, a u suprotnom će i oni sami biti korumpirani. Nije uvek lako povući liniju između transparentnosti i privatnosti, jer situacija nije crno-bela, ali javni sektor ima obavezu da bude što transparentniji“, naglasio je Vaher.

Tomas Matson, šef Odeljenja za odnose s javnošću Državne revizorske institucije Estonije, ukazao je na važnost kontrole trošenja novca poreskih obveznika u procesu evropske integracije. U tom kontekstu, naveo je da revizori moraju biti nezavisni.

Finansije stranaka

Argo Ojasalu, član Odbora za borbu protiv korupcije u parlamentu Estonije, ocenio je da je za sprovođenje reformi važno da finansiranje političkih partija bude potpuno transparentno. „Bilo je slučajeva da su izborne kampanje plaćane opštinskim novcem, što je nedopustivo“, kazao je Ojasalu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari