Mislim da se Evropa nalazi trenutno na svojevrsnom testu – da li je to samo Evropa privrednih interesa ili Evropa zajedničkih vrednosti, kaže za Danas Josip Juratović, poslanik Socijaldemokratske partije u Bundestagu, komentarišući situaciju u EU nakon nedavnih terorističkih napada u Briselu i u svetlu izbegličko-migrantske krize, kao i jačanja ekstremne desnice.

Naš sagovornik ukazuje da se test „odnosi podjednako na vanjskopolitički pristup, ali isto tako na unutrašnju sigurnost, na primjer, po pitanju zajedničkog suzbijanja kriminala i terorizma“.

– Nedavni teroristički napadi u Evropi idu na ruku desnim radikalnim strujama i euroskepticima, zato je neophodno građanima pružiti osjećaj sigurnosti i raditi na suzbijanju panike i straha koji su zajedničko oružje terorista i radikala koji pak na sve načine žele paralizirati sve one vrijednosti i slobode na kojima je utemeljena EU. Dakle, neophodna je uža suradnja zemalja EU, umjesto zatvaranja granica kao što je to u slučaju pitanja izbjeglica. Samo zajedno i složno možemo održati Evropu demokratskih vrijednosti i sloboda.

Johana Dajmel, zamenica direktora nemačke Asocijacije za Jugoistočnu Evropu, ocenjuje za Danas da „nam je svima potreban čvrst stav da odbranimo naš evropski način života i sprečimo bilo kakve pokušaje da migranti i izbeglice postanu naredne žrtve ksenofobičnih delova naših društava“.

– Desničari i populistički pokreti su u usponi, naročito branioci „hrišćanskog nasleđa“. Veoma se nadam da nedavni teroristički napadi u Briselu neće ugroziti krhki sporazum EU i Turske o sirijskim izbeglicama širom EU, poručuje ona.


„Šengenski sistem pod pritiskom“

Johana Dajmel upozorava da je šengenski sistem pod pritiskom „još od napada u Parizu, a sada se očekuje jačanje pritiska“.

Vlada Srbije neće menjati evropski put

Vlada Srbija neće menjati svoj evropski put, iako u zemlji, regionu i delu Evrope postoji opšta, iracionalna histerija kako Evropska unija „samo što se nije srušila, sutra ili prekosutra će, ukoliko ne danas poslepodne“. Oni koji misle da Srbija iracionalnim pristupom može nešto da dobije, ili ne znaju, ili namerno žele da Srbiju vode u ćorsokak, izjavio je juče premijer Srbije Aleksandar Vučić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari