Juratović: Šolc će Vučiću jasno reći šta Nemačka očekuje 1Foto: N1

Ako neko očekuje da nemački kancelar Olaf Šolc predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na sastanku u Berlinu nešto naređuje, viče ili preti, to se neće desiti, izjavio je Josip Juratović, poslanik vladajuće Socijaldemokratske partije nemačkog parlamenta u razgovoru sa grupom beogradskih novinara u rezidenciji ambasadora Nemačke u Beogradu.

„Dobro i dugo poznajem kancelara i znam da će on odlučno, mirno i jasno reći šta Nemačka i EU očekuju od svojih partnera na Zapadnom Balkanu, samim tim i Srbije, koja je kandidat za članstvo“, dodao je Juratović.

Sutrašnji sastanak biće prvi susret predsednika Srbije sa kancelarom Šolcem, od kada je preuzeo ovu funkciju u koalicionoj nemačkoj vladi. Veruje se da će rat u Ukrajini biti glavna tema, ali pošto će istog dana kancelar Šolc razgovarati i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, sigurno će i balkanske teme biti na dnevnom redu.

Na pitanje novinara, Juratović je rekao da ne zna kako će tehnički biti organizovan razgovor i da li će biti zajedničkog sastanka Vučića i Kurtija, ali naglašava da zna da će im domaćin jasno poručiti “da pričaju i vode dijalog”. “Očekujemo da nam Beograd i Priština budu partneri i očekujemo iskreno partnerstvo. Za Zapadni Balkan je neophodno da oni koji žele u EU sada jasno to pokažu”, rekao je Juratović, dobar poznavalac dešavanja na Zapadnom Balkanu, posebno bivšoj SFRJ.

Nedavno je na predavanju “Nova politika SR Nemačke u jugoistočnoj Evropi”, govorio o pristupu nove nemačke vlade i poručio: “Imamo jednog Orbana, ne treba nam još šest takvih”, što se nekima nije dopalo, ali Juratović ponavlja da je Berlin iskreno zainteresovan za prijem novih članica u EU. Od njih, međutim,  očekuju iskren i pošten odnos i solidarnost u gradnji demokratskog sistema. Prema njegovim rečima, Putinov rat u Ukrajini pokazuje da je nastupila nova epoha i da evropske zemlje treba jasno da pokažu da li su na strani demokratije i demokratskih vrednosti ili autokrata i okupatora.

Upitan šta se može desiti ukoliko Srbija ipak ne pristane da uvede sankcije Rusiji, odgovorio je da bi se onda očekivalo da jasno kaže zašto? “Želimo iskreno da razgovaramo. Ako Srbija želi u EU, sada je trenutak da iskreno razgovaramo o njenim strahovima i problemima. Niko u EU ne želi da Srbiji stvara teškoće”, dodao je Juratović, koji je kaže optimista. Siguran je da će naša zemlja postati članica EU i izabrati “pravu stranu”.

Ocenjujući  da je Srbija već napravila važan korak kada je podržala rezoluciju UN o osudi ruske invazije na Ukrajinu i da sada treba takav stav dosledno da zastupa, Juratović je naveo da na pitanje u kom obliku bi Srbija mogla da sprovodi sankcije treba da odgovore vlasti u Beogradu.

 

“Srbija je na putu ka EU, a EU je i zajednica demokratskih vrednosti, ne samo ekonomskih interesa”, poručio je Juratović, koji kritikuje i Brisel zbog sporosti, nefukncionalnosti i naročito prava veta koje pojedine zemlje zloupotrebljavaju u blokiranju pristupnih pregovora. Veruje da je EU potrebna reforma, zajednička vlada, sigurnosna politika…

Josip Juratović bio je dugo godina istaknuti sindikalni aktivista u Nemačkoj, a od 2005. je član Bundestaga. Bio je predsednik parlamentarne grupe za Jugoistočnu Evropu, a sada je član odbora za evropske poslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari