Jutarnji list: EU duboko zabrinuta zbog ponašanja Srbije, pominje se mogućnost prekida pristupnih pregovora 1Foto: J. Diković

U Evropskoj uniji su duboko zabrinuti i sve više frustrirani ponašanjem Srbije poslednjih dana, koja umesto da svoje spoljnopolitičke stavove usaglasi sa EU, jača saradnju sa Rusijom.

Razlog za porast frustracije u EU bilo je nedavno potpisivanje sporazuma o saradnji i konsultacijama u spoljnopolitičkim pitanjima između Srbije i Rusije, koji su na marginama sastanka potpisali šef srpske diplomatije Nikola Selaković i njegov ruski kolega Sergej Lavrov. sastanak Generalne skupštine UN.

Istovremeno, u Njujorku se predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao sa Lavrovom, ali i sa iranskim predsednikom, kome se, prema pisanju medija, pohvalio da je Srbija retka evropska zemlja koja ne podržava politiku Zapada.

„To nije baš društvo u kojem bismo želeli da vidimo zemlju koja teži ka integraciji u EU“, rekao je jedan diplomata u Briselu.

U EU su najoštrije reagovali pojedini predstavnici Evropskog parlamenta, koji su pominjali čak i mogućnost obustave pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom, piše Jutarnji list.

EU kritikuje Srbiju što se ponaša kao da se ništa u svetu ne dešava i smatra da može da nastavi da vodi politiku dobrih odnosa sa svima u svetu, iako se sve promenilo od početka ruske agresije na Ukrajinu.

Portparol EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano izrazio je nezadovoljstvo EU zbog jačanja saradnje Srbije i Ruske Federacije.

– Živimo u vremenu ničim izazvane ruske agresije na Ukrajinu, a Rusija svakodnevno krši temelje međunarodnog prava, a njene snage čine strašne zločine nad ukrajinskim narodom. Povrh toga, Rusija je sada pojačala eskalaciju i konfrontaciju mobilizacijom i održavanjem nelegalnih referenduma na okupiranim teritorijama Ukrajine i pretnjom da će upotrebiti oružje za masovno uništenje. Ako pod ovim okolnostima vidimo da je ministar spoljnih poslova Srbije saglasan da održava redovne konsultacije sa ministrom jedne zemlje koja ovako postupa, onda je to jasan znak daljeg jačanja odnosa Srbije i Rusije, a ovo je nešto što postavlja ozbiljna pitanja – rekao je portparol EU.

– Želim da podsetim da je Srbija sama donela odluku da je integracija u EU njen strateški izbor. Taj izbor podrazumeva da se morate držati zajedničkih vrednosti i da odluke u spoljnoj politici uskladite sa stavovima EU – dodao je Stano.

– Evropska unija želi da računa na Srbiju kao na pouzdanog evropskog partnera u zaštiti zajedničkih principa, vrednosti, bezbednosti i prosperiteta. EU je bila kristalno jasna između svih država članica i naših partnera, uključujući i Srbiju kao zemlju kandidata: odnosi sa Rusijom ne mogu da budu kao svakodnevni poslovi, kao da se ništa ne dešava, u senci ničim izazvane i neopravdane agresije Putinovog režima na Ukrajinu – on istakao.je portparol.

EU je pozvala lidere u Srbiji da obezbede jače usklađivanje spoljnopolitičkih inicijativa sa stavovima EU i da podrže demokratske vrednosti i ukrajinsku nezavisnost i teritorijalni integritet unutar međunarodno priznatih granica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari