Jutarnji list o izborima u Srbiji: Rusija oduševljena, Nemačka ljuta 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Nemačka je u ponedeljak ocenila da su nepravilnosti koje su utvrdili međunarodni posmatrači na parlamentarnim izborima u Srbiji „neprihvatljive“ za zemlju koja pretenduje da se priključi Evropskoj uniji, dok je Vašington izrazio želju za daljom saradnjom na jačanju demokratije, podseća hrvatski Jutarnji list.

„Srbija je glasala, ali OESS je prijavio slučajeve neovlašćenog korišćenja javnih sredstava, zastrašivanja birača i kupovine glasova“, objavilo je ministarstvo spoljnih poslova Nemačke.

„To je neprihvatljivo za zemlju koja ima status kandidata za članstvo u EU“, navedeno je u obrazloženju.

Kako Jutarnji list podseća, vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) osvojila je na parlamentarnim izborima 46,3 odsto glasova, što je će joj u parlamentu koji broji 250 mesta osigurati 128 mandata, pokazuju preliminarni rezultati na temelju 99,8 posto prebrojanih glasova.

Proevropska opoziciona koalicija levog centra „Srbija protiv nasilja“ s 23,6 odsto glasova imaće 65 mesta u parlamentu, a socijalisti Vučićevog dosadašnjeg koalicionog partnera Ivice Dačića sa 6,6 odsto 18 mandata.

Međunarodni posmatrači ocenili su u ponedeljak da je prevremene izbore u Srbiji u nedelju obeležila dominacija predsednika države Aleksandra Vučića u kampanji što je, uz nepravednu konkurenciju, pristrane medije i brojne nepravilnosti, doprinelo neujednačenim izbornim uslovima.

Vašington nije komentarisao optužbe o nepravilnostima, rekavši samo da želi da sarađuje sa Srbijom na jačanju demokratije nakon izbora, piše Jutarnji list.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler rekao je novinarima da SAD žele „nastaviti saradnju sa budućom Vladom Srbije kako bi se ojačalo demokratsko upravljanje i pravna država i napredovalo na polju regionalne stabilnosti“.

Kremlj je izrazio zadovoljstvo zbog pobede Vučićeve stranke na izborima u Srbiji, nazivajući tu zemlju „prijateljskom“ i „bratskom“.

„Pozdravljamo Vučićev uspeh“, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari