Kabašić: Mere Beograda su politička deklaracija, neće imati posledice po Prištinu 1Foto: Printskrin/Kosovo online

Nekadašnji sudija Višeg suda u Kosovskoj Mitrovici Nikola Kabašić smatra da nameru Beograda o neprihvatanju i poništavanju svih odluka koje nisu u skladu sa onim što je prethodno dogovoreno u procesu dijaloga treba posmatrati kao vid političke deklaracije, zato što ne mogu da proizvedu pravna dejstva u Srbiji, a neće imati konkretne posledice po Prištine.

On je dodao da je nejasno i da li bi tu odluku sprovodila Skupština, vlada ili pojedina ministarstva, zato što odluke Prištine ne mogu proizvoditi pravna dejstva u Srbiji.

„To je više jedna politička deklaracija i politički stav koji je zauzela Vlada Srbije, nego nešto što će imati konkretne posledice, konkretne rezultate ili konkretnu promenu na terenu“, ocenio je Kabašić za Kosovo onlajn.

Smatra da je nejasno kako bi se to u praksi moglo sprovesti, ali i na koje odluke se tačno odnosi.

„Sam taj stav je malo kontradiktoran. Kako može Vlada Republike Srbije da ne prihvati odluke koji su donosili organi Kosova, a koji su u suprotnosti sa čime, sa potpisanim sporazumima? Sa kojim? Sa Briselskim sporazumom koji je ceo u okviru Ustavnog okvira Kosova? Šta znači da Srbija neće priznati odluke koje nisu u skladu sa Ustanovim okvirom Kosova. To je malo kontradiktorno“, kazao je Kabašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari