Kabinet Vjose Osmani: Konferencija Kurtija i Mickoskog doprinosi blaćenju Kosova 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predsednica Kosova nikada nije tražila prekoračenje ili kršenje procedura, već poštovanje međunarodnih pravila, kao što se radi u celom svetu, poručeno je u saopštenju iz kabineta Vjose Osmani. Dodaje se da je za žaljenje način na koji je u Skoplju na jučerašnjoj konferenciji za novinare „rešen incident“ i ocenjuje da to samo još više doprinosi propagandi i blaćenju Kosova.

„Predsednica Osmani je tokom svoje političke karijere, a posebno tokom svog mandata predsednika zemlje, doprinosila razvoju i produbljivanju pozitivnih odnosa sa Severnom Makedonijom. Međutim, ona ni na koji način ne može da prihvati blaćenje Kosova. Ova situacija se lako može prevazići ako postoji politička volja zvaničnog Skoplja“, stoji u saopštenju iz kabineta Osmani.

Konstatuje se da je za žaljenje način na koji je u Skoplju na jučerašnjoj konferenciji za novinare rešen incident protiv Kosova, jer je, ističe se, još više doprineo propagandi protiv Kosova.

„Ono što se desilo na aerodromu u Skoplju je jasno kršenje međunarodnih pravila priznatih i primenjenih širom sveta, pa Predsedništvo očekuje da bude obavešteno o preduzetim merama u vezi sa ovim kršenjima, kako je istaknuto u protestnoj noti koju je uputilo Kosovo“, stoji u saopštenju iz Predsedništva.

Dodaje se da se institucije Severne Makedonije još nisu pozabavile pitanjima pokrenutim u protresnoj noti Kosova.

„Iako cenimo izraz žaljenja od strane premijera Severne Makedonije, nažalost, do sada, ni u jednom trenutku institucije Severne Makedonije nisu se pozabavile pitanjima pokrenutim u protestnoj noti u vezi sa kršenjem međunarodnog običajnog prava u odnosu sa Kosovom. Naprotiv, otvoreno i bez ikakvog oklevanja prihvatili su takvo kršenje. Za to nisu potrebni dodatni izveštaji i istrage za bilo koje činjenično stanje, jer su potpuno irelevantni pre nego što je javnost priznala da je takvo pravilo namerno nametnuto, uprkos jasnim zahtevima međunarodnog prava“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da se Predsedništvo ovim incidentom bavilo kroz institucije kako bi sačuvalo odnose dve zemlje, ali sve do trenutka kada je protiv predsednice počela propaganda neviđenih razmera, u kojoj je Predsedništvo bilo prinuđeno da odgovori na veliko interesovanje medija.

U saopštenju iz Predsedništva daje se i spisak više desetina zemalja koje je Osmani tokom svog mandata bez ikakvih problema posetila.

„Sve ove zemlje, od kojih je većinu posetilaviše puta tokom svog mandata, bez izuzetka, u potpunosti su poštovale međunarodna pravila u pogledu tretmana šefa države, a samim tim i same države.

Prema Ustavu Kosova, predsednik države predstavlja državu iznutra i spolja. Uprkos izuzetno strogim bezbednosnim pravilima na aerodromima velike većine navedenih zemalja, oni prihvataju predsednika države kao najvišeg predstavnika države i nikada ne traže da skeniraju čak ni ličnu torbu, a kamoli telefon ili skeniranje tela jer bi to, između ostalog, značilo da šefa države, a time i državu, tretiraju kao potencijalni rizik od terorizma“, naglašavaju u Predsedništvu.

Objašnjava se da u svaku zemlju u koju se putuje nije predsednik taj koji zahteva taj tretman već se on automatski obezbeđuje od strane zemlje domaćina, a na osnovu obaveštenja ambasada o putovanju predsednika i na osnovu međunarodnog običajnog prava koje je obavezujuće za sve zemlje.

„To su u potpunosti poštovale čak i države koje još nisu priznale Kosovo. Da se ​​ova procedura poštuje svaki put i svuda, predsednica Osmani je potvrdila sa svojim kolegama sa kojima je ovih dana razgovarala. Predsednica Kosova zahteva poštovanje države koju predstavlja, odnosno Republike Kosovo, i nastaviće da to čini odlučno u skladu sa međunarodnim pravilima i principima koji regulišu odnose između država“, navodi se u saopštenju.

Zaključuje se da je finalizovan izveštaj Predsedništva i Kosovske policije o „neviđenom incidentu na skopskom aerodromu“ i da će za nekoliko dana biti dostupan.

„Iz ovih izveštaja se jasno razume da nema zahteva za odstupanje ili zaobilaženje pravila, već naprotiv, poštovanje i primena konvencija i međunarodnog običajnog prava, a pre svega poštovanje Kosova“, zaključuje se u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari