Kabinet Vjose Osmani: Odluka Evropskog saveta (ES) šteti građanima, Kosovu i samoj EU 1foto EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Savetnik za medije predsednice Kosova Vjose Osmani, Bekim Kupina, izjavio je danas da odluka Evropskog saveta da se uvrsti na šengensku „belu listu“, odnosno da omogući bezvizni promet građanima sa, kako je rekao „ilegalnim srpskim pasošima izdatim van Kosova, šteti kosovskim građanima, multietničkom karakteru Kosova, kao i samoj EU“.

Kupina je ocenio da priznanje „ovih ilegalnih pasoša od strane EU, sabotira proces integracije srpske zajednice na Kosovu, a posebno u periodu kada se velikom broju građana srpske nacionalnosti na Kosovu izdavani pasoši Republike Kosovo. Takođe, ova odluka negativno utiče na stepen vladavine prava na celom Kosovu i na sve njegove građane“, rekao je Kupina.

Dodao je da ova dokumenta koja sadrže neproverene informacije mogu da nose osobe koje mogu direktno da nanesu štetu redu i bezbednosti i u EU.

„Takođe, odluka EU podržava nelegalne strukture i prisustvo Srbije na Kosovu i u suprotnosti je sa Ustavom i zakonima Kosova, kao i sa standardima EU u oblasti upravljanja pravom“, naveo je savetnik predsednice Kosova.

Dodao je da Kosovo uopšte nije konsultovano o ovoj odluci, „iako su kosovske institucije u više navrata slale argumente zašto je ova odluka štetna.“

„Ova odluka EU je pravno neprovediva na Kosovu, stoga njene pravne posledice, niti političku odgovornost ne mogu snositi Kosovo i njegove institucije“, naglasio je savetnik kosovske predsednice.

Podvukao je da „pravo na slobodu kretanja mora da postoji uvek, ali ne u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Kosova kao i sa naporima posvećenosti vladavini prava u svakom kutku Kosova“.

Savet Evropske unije doneo je odluku da ukine vize građanima Kosova koji poseduju pasoše izdate od strane Koordinacione uprave Srbije, koju kosovske vlasti smatraju nelegalnom institucijom.

„Savet je danas usvojio uredbu kojom se obezbeđuje da ceo region Zapadnog Balkana podleže istom viznom režimu, ukidajući izuzetak koji je ranije važio za nosioce srpskih pasoša izdatih od Koordinacione uprave Srbije“, navodi se, između ostalog, u saopštenju. Srbi na Kosovu sa takvim pasošima jedini su na Zapadom Balkanu ostali izuzeti od bezviznog režima putovanja u EU, nakon što je Evropska unija 1. januara ukinula vizni režim za građane Kosova. Odlukom Saveta EU okončan je zakonodavni proces, a odluka će stupiti na snagu 20 dana od objavljivanja u službenom listu EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari