Hapšenje Ratka Mladića na dan posete Ketrin Ešton Beogradu, a uoči podnošenja izveštaja Savetu bezbednosti UN jeste koincidencija. Da nije koincidencija, onda bi neko ponovo mogao da se pita zašto su čekali i baš danas ga uhapsili – ocenio je u razgovoru za Danas Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.


Ne deluje vam nerealno ta koincidencija?

– Jednostavno ne verujem da je to na takav način planirano, već želim verovati da je srpska država i do sada radila sve na lociranju i hapšenju Mladića, iako je Serž Bramerc do sada bio nezadovoljan rezultatima. Ne želim spekulisati, jer bi to bilo nekorektno s moje strane i stvaralo bi kolateralnu štetu. Ne želim razmišljati na takav način. Poseta Ketrin Ešton je bila planirana. Teme o kojoj će raspravljati sa srpskim zvaničnicima su odnosi Srbije sa susedima i takozvanom mešanju Srbije u političku situaciju u susednim zemljama.

Da li će Srbija dobiti status kandidata usled ove najnovije okolnosti?

– Evropska unija se ne bavi Ratkom Mladićem i Srbijom, već stabilizacijom prilika na kontinentu, ekonomskom krizom i zagledana je u budućnost. Glavni izazov ovog momenta je kako da okončamo pregovore sa Hrvatskom o punopravnom članstvu u EU, odnosno potvrđivanje ulaska te zemlje u Uniju na referendumu, koji mora uslediti. Onda gledamo ko je sledeći kandidat za dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu, kako bismo držali pozornost EU na Balkan i ovaj region. Moramo zemlju po zemlju motivisati i nagrađivati, kako bi preduzele, svaka pojedinačno, reformske poteze.

BOSNA I HERCEGOVINA

IZETBEGOVIĆ: Neizbežna pravda

– Danas je dobar dan za BiH, veoma značajan za sve žrtve zločinačkih pohoda generala Ratka Mladića i za budućnost BiH i regiona. Pravda je spora, u ovom slučaju prespora, ali neizbežna. Hapšenje Ratka Mladića je jedna od pretpostavki za zadovoljenje pravde i budi nadu da će konačno biti utvrđene sve činjenice i istina o onome što se dešavalo tokom rata, ali i posle, do hapšenja – izjavio je juče član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

KOMŠIĆ: Vlast znala gde je

Član Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je da mu je izuzetno drago što je Ratko Mladić uhapšen i što će se naći na optuženičkoj klupi i odgovarati za sva strašna zlodela počinjena na teritoriji Bosne i Hercegovine, a pogotovo za genocid počinjen u Srebrenici, izvestio je portal sarajevo-x.com

– Iako su pojedini izgubili nadu da će doći do njegovog hapšenja i da će i on, kao i politika koju je zastupao devedesetih godina, izbeći da odgovaraju pred sudom pravde, to se nije dogodilo. Ovo hapšenje dokazuje da su srbijanske vlasti u svakom trenutku znale gde se nalazi Ratko Mladić, kao što su znale gde se nalazi i Radovan Karadžić. Očigledno je da su i jedan i drugi Srbiji služili samo kao moneta za potkusurivanje u pregovorima sa EU. Tek u onom momentu kada je EU Srbiji odlučno postavila, kao uslov daljem pridruživanju, hapšenje Ratka Mladića, ono je i usledilo – istakao je Komšić.

BOSIĆ: Nisam iznenađen

Predsednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić izjavio je da nije nikakvo iznenađenje da je Srbija uhapsila Mladića i da je to samo znak da su ga napokon locirali.

– Mnogo ranije Srbija je ozvaničila svoju politiku samim isporučivanjem svih svojih političkih i vojnih vođa iz devedesetih godina Haškom tribunalu, počevši od Miloševića, preko Šešelja, kasnije Karadžića, kao i celokupnog vojnog vrha – kazao je Bosić agenciji Beta. On smatra da je cilj takve politike da „pokaže, pre svega zapadnim zemljama, da je spremna da ispuni sve njihove uslove, ali da se čini da, zauzvrat, nisu dobili ono što su očekivali od druge strane“.

DODIK: Dejtonska obaveza

– Institucije Republike Srpske nikada nisu stajale, niti će stajati u odbranu bilo koga ko je počinio ratne zločine, bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost. Mladićevo hapšenje neće se odraziti na mir i stabilnost u RS koja upravo posljednjih dana vodi međunarodnu borbu da svi koji su počinili ratne zločine za te zločine i odgovaraju – rekao je predsednik RS Milorad Dodik.

GANIĆ: Trgovina Beograda

– Mislim da je Mladić dostigao cenu za Srbiju koja je u ovom trenutku najpogodnija, najprihvatljivija, a to je otvaranje puta prema Evropskoj uniji. Srbija je imala potpun uvid u kretanje Ratka Mladića cijelo vrijeme, te je odabrala trenutak kada je njegova cijena visoka i uhapsila ga – rekao je za Dnevni Avaz Ejup Ganić, član ratnog predsedništva BiH.

SILAJDŽIĆ: Dobra i loša vest

– Hapšenje Ratka Mladića je jako dobra vijest, pogotovo za porodice žrtava genocida, kao i za one koji su prognani – ocenio je za Danas Haris Silajdžić, bivši član Predsedništva Bosne i Hercegovine.

On, međutim, ističe da je međunarodna zajednica previše dugo tolerisala skrivanje Ratka Mladića.

– Ujedno je i loša vijest da se u BiH sve više vrši legalizacija projekta zbog kojeg je Mladić uhapšen, te da se samo pet odsto onih koje su on i slični njemu protjerali, vratilo na svoja ognjišta. U kontekstu nastavka i legalizacije tog projekta čini se sve da se oslabi država i njene nadležnosti, iako je Međunarodni sud pravde već odlučio da je taj projekat rezultat udruženog zločinačkog poduhvata. Sve više se govori o BiH kao zajednici dva entiteta, mada je Dejton jasno rekao da BiH nastavlja svoj kontinuitet kao država. Nažalost, međunarodna zajednica zatvara oči pred tim činjenicama, kao što je predugo tolerisala Mladićevo skrivanje – zaključio je Silajdžić. S. Č.

Majke iz Srebrenice: BiH i Srbija pune mladića

Sajt Dnevnog Avaza objavio je reakcije predsednice Udruženja Srebreničke majke i predsednice Udruženja Majke Srebrenice.

– Uzbuđena sam i srećna ipak smo mi majko dugo čekale na ovo. Šteta je samo što to nije bilo pre, mnoge od majki umrle su čekajući na ovo hapšenje. To samo pokazuje da su i BiH i Srbija još uvek pune mladića. Ta politika još uvek živi, to je najžalosnije, a najbolje je vidljiva u tome da još uvek postoji tvorevina krvi i genocida Republika Srpska“ – rekla je Hatidža Mehmedović, predsednica Udruženja Srebreničke majke

– Kada su mediji objavili da je Ratko Mladić uhapšen u prvom trenutku nisam verovala. Tek kada je Boris Tadić objavio kako je istinita informacija o Mladićevom hapšenju odahnula sam. Hapšenje Mladića za nas mnogo znači. Napokon se isplatila naša borba duga 16 godina. Što se tiče volje Srbije da uhapsi Mladića tu sam samo sumnjičava. Najoštriji izveštaj Serža Bramerca Savetu bezbednosti o saradnji Srbije sa haškim Tribunalom verovatno je ubrzalo ovaj potez hapšenja – izjavila je Hajra Ćatić, predsednica Udruženja majke Srebrenice

 

HRVATSKA

JOSIPOVIĆ: Setimo se žrtava

– Hapšenje Ratka Mladića dobra je vest ne samo za Hrvatsku, nego i za čitav region, Evropu i čovečanstvo u celini. Očekivanje je cele međunarodne zajednice i moje isto tako da će se na jednom pravednom suđenju pravedno odmeriti krivica i kazna. Ovo je korak koji će omogućiti mnogo bolje odnose u čitavom regionu, posebno između Srbije i BiH – rekao je predsednik Hrvatske Ivo Josipović.

– Ovo je trenutak kad se ponovno moramo setiti svih žrtava koje se stavljaju na teret Ratku Mladiću. U prvom redu mislim na žrtve Srebrenice, ali i na sve druge žrtve širom Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a tu posebno mislim na žrtve zločina u Škabrnji – naveo je hrvatski predsednik.

KOSOR: Pozdravljamo akciju

Republika Hrvatska kao žrtva agresorske politike Slobodana Miloševića pozdravlja hapšenje Ratka Mladića, ali očekuje i hapšenje Gorana Hadžića. To je dobra vest za sve nas i za celi svijet. Posebno je dobra za ovaj deo Evrope, ali prvenstveno za žrtve Miloševićeve politike. Dobra je vest u kontekstu dolaženja do konačne pravde, dobra za stabilnost i konačni mir na jugoistoku Evrope. Sigurno je da će izručenje i suđenje biti važan doprinos izgradnji mira na temelju pravde. Na tim temeljima Hrvatska će i dalje podržavati evroatlantski put Srbije i drugih zemalja u regionu. Mladić je jedan od najvećih zločinaca i krvnika i očekujemo da će uskoro stati pred lice pravde i odgovarati – izjavila je premijerka Hrvatske Jadranka Kosor, izvestio je Jutarnji list.

 

CRNA GORA

LUKŠIĆ: Konačno suočavanje

– Pozdravljamo konačno suočavanje Srbije sa obavezama iz procesa saradnje sa Haškim tribunalom – rekao je premijer Crne Gore Igor Lukšić za agenciju MINA, objavljeno je na portalu dnevnika Vijesti.

KRIVOKAPIĆ: Sve sam odavno rekao

Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić pozdravio je hapšenje Ratka Mladića, navodeći da je odavno poznat njegov stav prema politici koju je zastupao vojni komandant bosanskih Srba.

– Mislim da sam kada je za to bilo vreme, kada je on (Mladić) bio na vrhuncu moći, rekao sve što sam imao o tome, kao i o Srebrenici i svim ostalim nemilim događajima. Sada je stvar u zakonskim procedurama i nema potrebe više komentarisati – rekao je Krivokapić u parlamentu.

DPS: Pozitivan događaj

Hapšenje Ratka Mladića je pozitivan događaj, kojim je Srbija skinula jedan težak kamen oko vrata, ocenila je Demokratska partija socijalista (DPS), prenose Vijesti. Poslanik te stranke Obrad Stanišić kazao je da svi koji su optuženi za ratne zločine treba da odgovaraju pred sudovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari