Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, izjavio je za Danas da je za nastavak evropskih integracija Srbije neophodno hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića. On je naglasio da je to nužno za punu primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma i ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU, jer je bez hapšenja Mladića veoma teško očekivati da Holandija promeni svoj stav o nastavku procesa pridruživanja Srbije EU.

– U ovom mandatu nećemo dati nikakav izveštaj o napretku Srbije ka EU, jer Srbija još nije odradila ono što je potrebno za primenu SSP, a to je puna saradnja sa Tribunalom u Hagu. Tužilac Bramerc može oceniti kako stvari idu – kazao je Kacin. On je naveo da misli da Srbija po pitanju viznog režima sa EU radi dobro i da ima pomaka, ali i da može da pohvali reformu pravosuđa i sistema sudova u Srbiji.

U razgovoru s ministrom rada Rasimom Ljajićem Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, odao je priznanje Vladi Srbije za napore koje čini na okončanju saradnje s Tribunalom i naglasio da očekuje da će sporazum o viznoj liberalizaciji između EU i Srbije biti potpisan najkasnije do kraja ove godine, a da će stupiti na snagu u januaru 2010.

Rasim Ljajićje naglasio da Vlada Srbije „ulaže maksimalne napore“ kako bi što pre uspešno okončala saradnju s Tribunalom i da su „u cilju lociranja i hapšenja preostale dvojice optuženika angažovani svi raspoloživi kapaciteti nadležnih službi i institucija“.

Tokom susreta Kacina i ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića, ocenjeno je da je Srbija ostvarila značajan napredak u ispunjavanju uslova za viznu liberalizaciju. Oni su pozvali na odmrzavanje procesa ratifikacije SSP. Kacin je rekao da prema oceni glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca još nema pune saradnje Srbije sa Tribunalom, ali da „nema druge do odmrznuti SSP i početi primenu trgovinskog dela Sporazuma, posebno u okolnostima svetske ekonomske krize“. Kacin je čestitao Vladi Srbije na primeni „mape puta“ za viznu liberalizaciju i ocenio da na osnovu toga što je dosad ostvareno postoji realna šansa da se taj posao uspešno i veoma brzo završi.

– Ni EU, Komisija ni parlament nisu ti koji ukidaju vize, vize ukida Srbija sama sebi tako što dosledno primenjuje preuzete obaveze i sama sebe potvrđuje kao kredibilnog partnera na području migracija – zaključio je Kacin.

Ministar policije Ivica Dačić je naveo da Srbija smatra da većostvaruje punu saradnju sa Hagom i da u tom smislu i očekuje izveštaj tužioca Bramerca. Prema njegovim rečima, MUP i drugi državni organi Srbije ispunili su gotovo sve uslove iz „mape puta“ za viznu liberalizaciju koju je Srbija prošle godine potpisala sa Evropskom komisijom i da „sa pravom očekuje pozitivan stav“ iz Brisela. On je objasnio da bi „eventualno u drugoj polovini ove godine možda moglo doći do značajnijeg pomaka“ u procesu vizne liberalizacije.

Vizna liberalizacija, nastavak i završetak evrointegracija zavisi od Srbije, koja mora da usvoji neophodne zakone i strategije, ali i da završi saradnju sa Haškim tribunalom, složili su se šef poslaničkog kluba LDP Čedomir Jovanovići izvestilac EP Jelko Kacin nakon jučerašnjih razgovora u Skupštini Srbije. U izjavi posle sastanka delegacije LDP i Kacina, izvestilac Evropskog parlamenta je objasnio da ove godine neće podneti izveštaj o Srbiji, jer naša zemlja nije uradila ono što je trebalo.

– Zašto vlada Srbije ne radi ono što je obećala u to ne ulazim. Srbija je još blokirana zbog nedovoljne saradnje sa Haškim tribunalom. Zbog toga nema početka ratifikacije SSP, ni primene prelaznog Trgovinskog sporazuma – izjavio je Kacin.

Prema njegovim rečima, u nekim segmentima, Srbija „dobro radi“, a pomenuo je MUP, Ministarstvo pravde, kao i Tužilaštvo za ratne zločine. On je upozorio da nisu usvojeni neki potrebni akti, a da bi ubrzala ostvarenje „mape puta“ neophodna je bolja saradnja vlasti i opozicije, Skupštine i Vlade, kao i angažovanje celog društva. Kacin je pohvalio i rad ministarke pravde Snežane Malović, kao i tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića. Ističući da je „sve veći optimista“ i da je sva koordinacija rada na ispunjenju haških obaveza, Kacin je podsetio da još nedostaje Mladiću Hagu, što je uslov od kog Holandija ne odustaje.

– Kada toga bude bilo, sve će se desiti preko noći, primena Trgovinskog sporazuma, ratifikacija SSP, ekonomska pomoćEU – smatra Kacin.

Kacin je juče u Skupštini razgovarao sa delegacijom LDP, s Dragoljubom Mićunovićem (DS) i Laslom Vargom (SVM), predsednicima skupštinskih odbora za spoljnu politiku i evropske integracije.

MALOVIĆ: Zadovoljstvo napretkom Srbije ka EU

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je za Danas da je sa Kacinom razgovarala o viznoj liberalizaciji i napretku Srbije u procesu evrointegracija, o novom paketu reformskih zakona u pravosuđu i zakonodavnom okviru za borbu protiv korupcije, kao i o potencijalnim mogućnostima da se proces EU integracija Srbije ubrza u narednom periodu. „Kacin je izrazio veliko zadovoljstvo napretkom i brojnim reformskim aktivnostima koje je Ministarstvo pravde preduzelo u prethodnom periodu i izjavio da će pružiti punu podršku daljem procesu EU integracija Srbije“, zaključila je Malovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari