"Kad smo ušli u salu predsednik je rekao: 'Gde ste moje Srpkinje sa srpskog Kosova i Metohije'": Upravljački tim predstavio Nacrt statuta ZSO 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Članica Upravljačkog tima za Zajednicu srpskih opština (ZSO) Danijela Vujičić je rekla novinarima da su oni danas posle pet godina imali priliku da predstave nacrt statuta ZSO koji je završen još 2018, prenosi Euronews.

„Pored uvodnog obraćanja koje sam iznela i 30 minuta koje je EU dala za ovaj format razgovora na visokom nivou, prosto je bilo nemoguće za 30 minuta da predstavim 69 članova i devet poglavlja Nacrta Statuta ZSO. Ali sam uspela da kroz prezentaciju to iznesem. Veliki je posao na samoj delegaciji da pročita član po član, i da eventualno strane daju određene primedbe“, rekla je ona.

Međutim, dodala je da je suština da su ona i koleginica koja je bila u sali doživele veliku neprijatnost.

„Da nije bilo predsednika Vučića, nastao bi haos. Iz prostog razloga što sve vreme prištinska strana, Kurti i Bisljimi su stalno dobacivali. Nisu nam dali da govorimo, stalno je to bio neki podsmeh. Podrugljivo, nemoguće i bezobrazno. Sa nipodaštavanjem i omalovažavanjem, prvo nas kao žena, na šta je predsednik burno reagovao. Kad smo ušli u salu predsednik je rekao: ‘Gde ste moje Srpkinje sa srpskog Kosova i Metohije’.

Tu je nastao totalni haos. Zašto se koristi termin Kosovo i Metohija“, rekla je ona.

Kako je dodala, dve nedelje unazad se vrši pritisak na upravljački tim, a njihovi okviri bili su da se u Nacrt statuta uvrste četiri sporazuma koja su dogovorena u dijalogu.

Podsetimo, danas popodne oko 18 sati počela je nova runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu. Odmah na početku usvojena je Deklaracija o nestalim licima.

To je bila prva tačka dnevnog reda na sastanku na visokom nivou u Briselu između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija.

U saopštenju visokog predstavnika EU je navedeno da su predsednik Vučić i premijer Kurti, posredstvom EU, potvrdili važnost rešavanja sudbine preostalih nestalih osoba, kako bi se okončala patnja njihovih najbližih i kako bi se negovalo trajno pomirenje i mir.

Navodi se da su obe strane prepoznale pitanje nestalih osoba kao humanitarno, i da su hitno potrebni dodatni napori da bi se olakšao položaj porodica i šire zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari