Kada počinje izborna tišina? 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIĆ)

Izborna tišina podrazumeva zabranu da se, u tom periodu, u medijima i na javnim skupovima objavljuju procene izbornih rezultata, da se javno predstavljaju kandidate i program i birači pozivaju kako da glasaju.

Prema zakonu, izborna tišina počinje 48 sati pre dana glasanja i traje sve dok se ne zatvore biračka mesta.

To znači da izborna tišina počinje u noći između četvrtka (30. maja) i petka (31. maja), tačno u ponoć i trajaće do nedelje uveče.

U ovom periodu građani bi trebalo da na miru razmisle o tome kome će dati svoj glas, a s obzirom da neki tome pristupaju emotivno, odnosno da postoje različiti motivi za glasanje za određenu ocpiju, neki birači odluku donose tek kad se nađu ispred listića s olovkom u ruci.

Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Zakonom o izboru narodnih poslanika za kršenje pravila izborne tišine predviđene su novčane kazne, kako za pravna, tako i za fizička lica. To se odnosi na televiziju, radio, štampane medije, ali i na internet portale koju su registrovani kao mediji, dok kampanja na društvenim mrežama nije regulisana zakonom.

Za kršenje izborne tišine predviđene su i kazne, a sve o tome pročitajte OVDE

U nedelju se biraju odbornici skupština gradova Beograda, Valjeva, Vršca, Zrenjanina, Jagodine, Kikinde, Niša, Novog Sada, Pančeva, Požarevca, Sombora, Sremske Mitrovice, Subotice, Užica i Čačka.

Biraju se odbornici skupština opština Ade, Aleksinca, Alibunara, Apatina, Arilja, Bača, Bačke Palanke, Bačke Topole, Bačkog Petrovca, Bele Crkve, Beočina, Bečeja, Boljevca, Bosilegrada, Bujanovca, Vrbasa, Vrnjačke Banje, Gornjeg Milanovca, Žabalja, Žitišta, Ivanjice, Inđije, Iriga, Kanjiže, Kovačice, Kovina.

Građani će glasati i za odbornike Malog Iđoša, Nove Varoši, Nove Crnje, Novog Bečeja, Novog Kneževca, Opova, Odžaka, Pećinca, Plandišta, Preševa, Raške, Rume, Svilajnca, Svrljiga, Sente, Sjenice, Srbobrana, Sremskih Karlovaca, Stare Pazove, Surdulice, Temerina, Titela, Tutina, Čajetine, Čoke i Šida.

Glasaće se i za odbornike niških gradskih opština Medijana, Palilula, Pantelej, Crveni Krst i Niška Banja, Kostolac u gradu Požarevcu i odbornike beogradskih opština Barajevo, Voždovac, Vračar, Grocka, Zvezdara, Zemun, Lazarevac, Mladenovac, Novi Beograd, Obrenovac, Palilula, Rakovica, Savski venac, Sopot, Stari grad, Surčin i Čukarica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari