"Kada smo poštovali porodicu, tada smo bili najmoderniji": Premijer Srbije otvorio "Dane porodice" u Perlezu 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević otvorio je danas u Perlezu „Dane porodice“ manifestaciju koja promoviše porodicu i porodične vrednosti.

Vučević je ukazao da porodice treba poštovati i da nikome ne treba ništa nametati niti terati na bilo šta.

„U vreme kada smo poštovali porodicu i očeve i majke, bake, deke i vaspitali decu i čuvali otadžbinu, mi smo tada bili najmoderniji, najrazvijeniji, najsnažniji i najhrabriji, najorganizovaniji i sabrani, nemojte da nas dekodiraju da bi nas onda ubedili da smo napredni i uspešni“, rekao je on.

Govreći o velikim ulaganjima u infrastrukturu u Banatu, ukazao je da je ipak suština u narodu i u tome da taj narod živi, ostane i opstane na ovim prostorima.

„Ko to ne razume, ne razume suštinu politike, ne razume suštinu života niti zašto sve ovo radimo, ne zbog kilometara, para, nekog statističkog podatka i procenta, izveštaja, živimo da bi ljudi ostali ovde, da bi nam se deca rađala, to je Srbija u koju verujemo i to su vrednosti koje danas promovišemo kroz Dane porodice“, rekao je on.

Ministarka Đurđević Stamenkovski kazala je da je važno boriti se da porodica u 21. veku bude najvažniji nacionalni interes, da porodične vrednosti budu izvorište duhovnog i kulturnog preporoda i da učinimo sve da demografska obnova bude nacionalni zadatak.

„Nije dovoljno podići roditeljski dodatak, izdvojiti subvencije za kupovinu prve kuće, prvog stana i nije dovoljno ulagati u infrastrukturne projekte, u puteve, u škole, u obdaništa i dečija odmarališta i igrališta, svi zajedno moramo da se borimo da nas ima, jer pobedićemo samo ako nas u 21. veku bude i ako ostanemo ovde na zemlji naših predaka, svoji na svome, ovde u porodičnoj Srbiji“, poručila je ona.

Gradonačlenik Zrenjanina Simo Salapura kazao je da je manifestacija postala prihvaćena, ne samo u Zrenajninu, već i regionu i na nivou cele Srbije.

„Danas treba da pošaljemo snažnu poruku svima o negovanju porodičnih vrednosti, o značaju porodice i roditeljstvu, ali i o ulozi porodice u modernim izazovima i različitim modelima ponašanja koji su danas prisutni“, kazao je Salapura.

Otvaranju Dana porodice prisustvovali su brojni ministri, pokrajinski sekretari, kao i gradonačelnici gradova i predsednici opština koji su prikazali mere pronatalitetne politike koje sporovode u svojim sredinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari