Kadrovi SNS nedostupni za lokalne medije u Šapcu 1Foto: Wikipedia

Direktori Opšte bolnice, Telekoma, Elektrodistribucije, Službe za zapošljavanje kao i Katastra, odbijaju svaki zahtev za izjavu, intervju ili komentar o radu ovih institucija U FOKUSU Šabac – Iako se na sednicama Gradske skupštine odbornici SNS žale na medijski mrak u Šapcu, u praksi su funkcioneri i čelnici republičkih ustanova nedostupni za lokalne medije.

 U poslednjem broju „Glasa Podrinja“, uredništvo ukazuje da direktori Opšte bolnice, Telekoma, Elektrodistribucije, Službe za zapošljavanje kao i Katastra, odbijaju svaki zahtev za izjavu, intervju ili komentar o radu ovih institucija. I drugi nedeljnik, “Podrinske“, podseća na sličnu praksu, a eklatantan primer je slučaj „sedam mrtvih beba“.

Ovaj list naveo je podatak iz matične službe da je za prva dva meseca umrlo sedam beba. Umesto podrobne analize, menadžment Opšte bolnice dostavlja saopštenje i poziva se na Zavod za javno zdravlje da su tri bebe mrtvorođene a četiri upućene u tercijarne ustanove. Navodi se da je sprovedena unutrašnja kontrola i ocenjeno da nije bilo propusta u lečenju. Ono što posebno zabrinjava je konstatacija „da su ovi brojevi uobičajeni za Opštu bolnicu, teritoriju Grada Šapca i Republiku Srbiju“.

Na osnovu saopštenja jasno je da je javnost isključena, jer ako je to tako, onda je to previše i za Šabac i za Srbiju. Mnogo toga još interesuje građane jer se radi o osetljivoj temi lečenja, večitih gužvi, zakazivanja specijalističkih pregleda za nekoliko meseci… Ni u Katastru građani ne mogu da se obaveste o primarnim svojinskim odnosima jer „do direktora se ne može“, kako kaže portir. Direktori ovih ustanova predstavljaju državu i rade u službama od opšteg interesa, ali je nedopustivo da građani nemaju mogućnost da se informišu o njihovom radu, što je njihovo ustavno pravo.

S druge strane u zakupljenom terminu na TV As, naprednjački funkcioneri govore šta im je drago bez pravih informacija za građanstvo. Tako se predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić, prvi operativac stranke, žestoko obrušio na voditelje emisije TV Šabac „Dobar, loš, zao“, da bi mu pozavidele najžešće „alapače“, posebno na njihov izgled, navike i slično. Pored ostalog on je ustvrdio da voditelji zarađuju po 120.000 dinara i to „narodnih para“, što je, naravno, notorna laž, ali i „izuzetno dobra šala“ za ovu satiričnu emisiju. Takođe je, govoreći o najznačajnijoj grinfild investiciji u Srbiji, japanskom „Jazakiju“, “utvrdio” da za nju najveću zaslugu ima, naravno, Aleksandar Vučić.

Podsetimo, tokom izborne kampanje 2016. u „Podrinskim“ su perjanice šabačkog SNS, Slobodan Popović, Aleksandar Pajić, Boban Birmančević, govorili da „Jazaki“ nikad neće doći u Šabac i da je to laž gradonačelnika Nebojše Zelenovića. O medijskom mraku u Srbiji dovoljno govori ćutanje o brojnim malverzacijama, korupciji, evidentnim lažima vladajuće strukture, ali i način na koji se izdvajaju sredstva. Primera radi, u Šapcu je za medijske projekte opredeljeno oko 40 miliona dinara, što je više od jedan odsto budžeta, dok Beograd iz budžeta od 102 milijarde za medije daje tek 80 miliona ili manje od jednog hiljaditog procenta.

Takođe, dobitnici u toj raspodeli su i glasila koja su se debelo ogrešila o novinarski kodeks, neki i više od hiljadu puta u jednoj godini. D. Eraković AF Šta kaže zakon Po Zakonu o javnom informisanju „zabranjena je neposredna i posredna diskriminacija urednika, medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu. Ne sme se ugrožavati slobodan protok informacija putem medija kao ni uređivačka autonomija medija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari