Kako bi izgledao izborni listić da se u nedelju održavaju izbori u Beogradu? 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Da se u nedelju održavaju izbori u Beogradu izborni listić bi izgledao drugačije od listića od pre nešto više od mesec dana budući da je postizborni period za opoziciju bio buran.

Ta bura je dovela do toga da se izborne koalicije raziđu, na površinu isplivaju planovi pojedinaca za osnivanje svojih stranaka ali i novi mogući savezi. Tako da izborni listić za naredno glasanje u glavnom gradu, za šest, verovatnije, devet meseci, neće puno ličiti na ovaj 3. aprila, bar kada je reč o opoziciji.

O novim beogradskim izborima se već uveliko priča, pa se postavlja pitanje kako će učesnici prošlih izbora nastupati na novom glasanju uzimajuči u obzir sve što se u međuvremenu dogodilo.

Iako ni pre odnosi nisu bili idealni unutar koalicije „Ujedinjeni za pobedu Beograda“, kraj glasanja, a pogotovo odlazak lidera SSP Dragana Đilasa na razgovor sa predsednikom SNS i Srbije, Aleksandrom Vučićem, značio je da savez koji je osvojio 26 odbornika, a u kojem su bili Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana i Pokret za preokret i sindikat Sloga, više ne postoji.

Narodna stranka je bila najglasnija u osudi tog sastanka, a oduševljeni nisu bili ni u DS.

Uz SSP ostali su PSG, PZP i Sloga, dok će NS i DS svoje političko delovanje, po svemu sudeći, nastaviti same, ali će za izbore verovatno tražiti partnere.

Tako bi NS, Vuka Jeremića, mogla da se priključi postizbornom bloku u kojem su Dveri Boška Obradovića i Srpska straka Zavetnici Milice Đurđević Stamenkovski, u koji ih je Obradović pozvao.

Ipak, nije izvesno da će na narednim izborima Dveri i Zavetnici nastupati zajedno, budući da Zavetnici imaju stabilnu podršku u svom biračkom telu i samostalno su na prošlim izborima osvojili četiri mandata dok su Dveri u koaliciji Patriotski blok sa delom POKS-a osvojili takođe četiri mandata.

Može se pretpostaviti da su Narodnoj stranci bliže Dveri po vrednostima, a saradnja među njima je postojala i pre u Savezu za Srbiju, iako je uvek postojalo rivalstvno jer dele slično biračko telo.

Kada je reč o DS, ona pokušava da se više udalji od SSP i otvara vrata za novu saradnju i to sa pokretom Ne davimo Beograd, s kojima, kako kažu dele iste evropske vrednosti, ali je teško pretpostaviti da li bi NDBG pristao na koaliciju sa DS na novim izborima.

Ne davimo Beograd bio je deo koalicije „Moramo“ uz Ekološki ustanak, platformu Akcija i Zajedno za Srbiju.

Ovaj savez je osvojio 13 mandata. I u njemu posle izbora, kao i u „Ujedinjenima za pobedu Beograda“, nije išlo sve glatko. Iako to niko od njih neće jasno i glasno da kaže, razlaz se desio.

Pa su tako Ekološki ustanak, Aleksandra Jovanovića Ćute, Akcija, ZZS ali i pojedinci iz Skupštine slobodne Srbije, na čelu sa Biljanom Stojković, koja je bila predsednički kandidat ovog saveza, rešili da 5. juna naprave osnivačku skupštinu nove političke organizacije.

Hoće li se ova organizacija usuditi da izađe samostalno na nove izbore u Beogradu, ili će „Moramo“ ponovo zaživeti, ostaje da se vidi.

Izgleda da je koalicija Nada u kojoj su DSS Miloša Jovanovića i Monarhisti Vojislava Mighailovića, kao deo POKS-a najstabilnija koalicija koja bi u istom sastavu mogla i na nove izbore.

Novina na listiću mogla bi da bude i politička organizacija koju planira da osnuje Zdravko Ponoš, kandidat Ujedinjenih za predsednika države.

A iz koalicije „Ajmo ljudi“ čiji su stožer bili SDS Borisa Tadića i Nova stranak Arisa Movsesijana, i koja nije uspela, ni posle ponavljanja izbora, da uđe u Skupštinu grada, nema puno informacija, osim što se posle izbora Movsesijan povukao sa mesta predsednika partije.

Ni iz koalicije Suverenisti – Saša Radulović DJB, Milan Stamatović (ZS), dr Jovana Stojković (ŽZS), koja takođe nije prešla cenzus, nema informacija o postizbornim dešavanjima.

Janković: Za lošu pesmu nema bis

Vladeta Janković, kandidat za gradonačelnika koalicje „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ iz redova NS neće ponovo biti kandidat za tu funkciju, može se zaključiti na osnovu kratkog odgovora koji smo od njega dobili. Na naše pitanje da li ponovo bio kandidat i misli li da će novih izbora biti, Janković odgovara:“Za lošu pesmu nema bis“.

Kako bi izgledao izborni listić da se u nedelju održavaju izbori u Beogradu? 2
foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

On je ranije odgovarajući na isto pitanje takođe bio slikovit, pa se za „pregled dana“ Njuzmaks adrije poslužio pričom o rimskim konzulima koji posle jednogodišnjeg mandata predaju vlast naslednicima uz poruku: „Ja sam učinio što sam mogao, a oni što dolaze posle mene učiniće bolje“.

Janković je takođe kritikovao razgovor Đilasa sa Vučićem ocenovšpi ga kao veliku grešku, ali, kako je dodao, zbog toga Đilapsv opozicioni legitimitet nikako ne treba dovoditi u pitanje. Kako je rekao, Đilasu zamera što se nije konsultovao sa koalicijom i što je razgovarao u vaninstitucionalnom okviru, a njihov osnovni cilj je povratak institucijama. Janković je ponovio da razgovor s Vučićem znači „razgovarati s Vulinom, Vučićevićem, Željkom Mitrovićem“ i da sa Vučićem treba razgovarati kada za to dođe vreme, „možda samo da se dogovori način njegovog silaska s vlasti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari