Foto: Vesna Lalić/Nova.rsFoto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nakon objavljivanja snimaka razgovora šefa parlamentarne grupe Samoopredeljenja u kosovskoj Skupštini, Mimoze Kusari Ljilje sa predstavnicima Srpske liste (SL),  15. oktobra je objavljena i prepiska kosovske političarke, ponovo sa Slavkom Simićem, u kojoj još jednom dogovaraju međusobne susrete i na Kosovu, ali i u Srbiji, na Kopaoniku. Naši sagovornici tvrde da ovi snimci, iako bi “na papiru” trebalo, neće presudno uticati na rezultate Kurtijeve partije, jer će to kompenzovati pojačavanjem brutalnosti na severu.

Od objavljivanja snimaka razgovora, Kusari Ljilja se branila tvrdnjama da su razgovori montirani i navela da se srela samo jednom sa potpredsednikom SL Milanom Radoičićem, i tražila da se odradi “superveštačenje” snimka u inostranstvu kako bi dokazala neautentičnost.

Sa druge strane, zapretila je opozicionim kosovskim političarima govoreći da će vreme pokazati ko je sarađivao sa Radoičićem kada se budu objavili snimvi i slike iz njegove kuće.

Ono što je posebno izazvalo pažnju kosovske javnosti jeste i način obraćanja Kusari Ljilje Simiću jer mu je u jednoj od poruka napisala “Pa sutra brate”.

To je nateralo Kusari Ljilju da javno pojasni da se reč “brate” u srpskom jeziku, kolokvijalno, znači prijatelj.

„Svi koji govore srpski ili crnogorski jezik znaju šta znači reč ‘brate’, koja ne znači posebno reč ‘brat’, već reč ‘prijatelj’ – na način na koji se koristi kao sinonim u slobodnom govoru, u tom smislu”, pojasnila je Kusari Ljilja bez negiranja autentičnosti prepiske.

S obzirom da je stranka Alternativa, čija je ona predsednica, deo liste Samoopredeljnja, te da je kosovski premijer Aljbin Kurti za sada reagovao rekavši samo da se objavljeni telefonski razgovor “namerno i nepotrebno dramatizuje”, postavlja se pitanje kako će sve ovo uticati na rejting Kurtijeve partije na predstojećim izborima.

Albansko biračko telo u delirijumu zbog Kurtijevih akcija na severu

Miodrag Marinković, izvršni direktor NVO Centar za afirmativne društvene akcije, kaže za Danas da će uticaj ovih razgovora i prepiski na Samoopredeljenje biti verovatno opipljiv, ali opet nedovoljan da presudno utiče na rezultat na predstojećim izborima.

"Akcije na severu će ublažiti napade": Kako će prepiske sa Srpskom listom uticati na Kurtijev rejting? 1
Printsktin Altarnativna TV

“Jednostavno, etnički ostraščeno biračko telo u albanskoj zajednici na Kosovu je u delirijumu zbog stvari koje Kurti čini na severu, čime on amortizuje sve učestalije napade na njega i političku opciju koju predstavlja”, tvrdi Marinković.

Ipak, podseća Marinković, ne treba zaboraviti da je ovo sada samo jedan u nizu tekstova kojima se “u pitanje dovodi iskrenost i integritet Kurtija i njegovog političkog pokreta”.

“Svakih nekoliko dana u albanskoj štampi izlaze tekstovi o korupcionarskim aferama zvaničnika pokreta Samoopredeljenje, nepotizmu i druguim slučajevima zloupotrebe javnog polođaja. One se pojavljaju sa takvom učestalošču da liče na organizovanu kampanju diskreditacije političke opcije koja po svim analizama preti da na predstojećim izborima osvoji apsolutnu većinu”, pojašnjava naš sagovornik.

On ističe i da takav scenario odgovora malo kome u međunarodnoj zajednici i kosovskoj opoziciji, te smatra da je moguće da su ti napadi i koordinisani u tom okviru.

Dogovaranje sa Srbima se gleda kao izdaja nacionalnih interesa

Isak Vorgučić, direktor Radija KiM, ističe da je nedostatak dijaloga između Albanaca i Srba na Kosovu ovu priču stavio u fokus javnosti, i dodaje da je zapravo obelodanjeno “da je u glavama većine na Kosovu bilo kakav razgovor sa Srbima – greh i izdaja”.

"Akcije na severu će ublažiti napade": Kako će prepiske sa Srpskom listom uticati na Kurtijev rejting? 2
foto: Printscreen/YouTube/Insajder Video

“Još kada su objavljeni prvi snimci razgovora između Mimoze Kusari Ljilja i predstavnika Srpske liste pre godinu i po dana, prva misao mi je bila oduševljenje time da Srpska lista uopšte ima sposobnost za dijalog sa vladajućom strankom Albanaca na Kosovu”, kaže Vorgučić za Danas, ali naglašava da je nelogično što uprkos dogovorima između ove dve partije izgleda da ono što SL zauzvrat dobija, nije nešto što je na korist svih kosovskih Srba, “pošto takav benefit mi kao građani ne osećamo”.

On pojašnjava da Albanci, a pre svega opozicija u Skupštini Kosova na ovo ne gledaju blagonaklono i smatraju da je Samoopredeljenje licemerno, pošto „ispod žita“ nešto dogovara sa Srbima.

“Po meni je problem što među njima postoji uvreženo mišljenje da, ako se bilo šta razgovara sa Srbima, a kamo li da se nešto dogovara, to mora da predstavlja izdaju i prodaju nacionalnih interesa”, tvrdi naš sagovornik.

On zaključuje i da Kurti ovu priču, koja bi mu na izborima štetila, kompenzuje pojačavanjem brutalnosti na severu.

„Na papiru“, ovo bi trebalo da devastira Kurtija

Govoreći o posledicama objavljenih razgovora i prepiski, urednik prištinske televizije ATV Ljeart Hodža kaže da bi u principu to trebalo da utiče na podršku glasača Samoopredeljenju, posebno jer je u pitanju šefica parlamentarne grupe Samoopredeljenja, ali i bivša gradonačelnica Đakovice, koja je posebno pogođenoa tokom rata, i gde je i dalje najviše nastradalih i nestalih.

"Akcije na severu će ublažiti napade": Kako će prepiske sa Srpskom listom uticati na Kurtijev rejting? 3
foto: Printscreen/Youtube/Kosovo Online

“Ipak, pošto Mimoza Kusari nije član Samoopredeljenja, već ima svoju političku partiju, odnosno frakciju unutar liste Samoopredeljenja, to prvo služi kao neka funkcionalna distanca između Samoopredeljenja i nje” smatra Hodža.

Sa druge strane, on ističe da se na Kosovu kao i svugde na Balkanu radi na socijalnim mrežama i drugim nemedijskiminternet platformama, i na lažnim vestima, te da će Samoopredeljenje verovano da nastavi da radi u tom pravcu, kako bi ublažili impakt svega ovoga, što otežava procenu da li če i kako ova priča uticati na njih.

“Znači na papiru ovo bi trebalo da ih devastira, ali sumnjam da će na terenu tako da izgleda, upravo zato što se ne koristi više ta direktna komunikacija između političara i ljudi na terenu, već je tu posrednik gospodin Zukerberg. Zbog toga mislim da će od sada pa nadalje kampanja još više da se bazira na društvenim mrežama, a na Fejsbuku pogotovo”, pojašnjava sagovornik Danasa.

Govoreći o reakciji Samoopredeljenja, Hodža ističe da se za sada čini da ta partija nije posvećena odbrani Kusari Ljilje, već da se više fokusira na napad na medije.

Pojašnjava da se ne bave sadrđajem objavljenog već time da se te priče objalvjuj uu određenim medijima za koje tvrde da su povezani sa nekom političkom partijom, firmom, frakcijom ili Vučićem.

“Bave se više time ko je šta objavio, nego šta je zapravo objavio i šta to sadrži, a tako će se i nastaviti. Sumnjam da će neko imati hrabrost da kaže “U pravu je, Mimoza Kusari je pokušavala da sa Srpskom listom dođe do nekog dogovora u ime Samoopredeljenja”, kaže Hodža i zaključuje da za sada izgleda da u tome uspevaju.

Neće biti uticaja na rejting Srpske liste jer nije građena na ideološkim vrednostima

Sa druge strane, Marinković smatra i da objavljene prepiske neće uticati na rejting SL, jer podrška toj partiji nije građena na ideološkim vrednostima ili odgovornim i efikasnim političkim programima koji bi bili ugroženi otkrivanjem činjenice da su sarađivali i trgovali sa Samoopredeljenjem.

“Njihov politički status kao dominantne političke opcije kod kosovskih Srba zasnovan je na eksluzivnoj podršci iz Beograda, poptunoj kontroli nad finansijama iz Beograda i iz Prištine i sistematskom višegodišnjem gušenju opozicije i zastrašivanju birača zloupotrebom javnih resursa”, pojašnjava Marinković te dodaje da ovi razgovori to neće promeniti i podseća da su i ranije objavljivane fotografije susreta sa Ramušom haradinajem bez ikakvih posledica.

Ipak, naš sagovornik smatra da bi činjenica da je SL potpuno nestala u trenutku kada je bila najpotrebnija srpskoj zajednici mogla birače u nekoj meri moglo da opredeli da glasaju protiv SL.

“To je zadnjih godinu dve, u kojima dolazi do nasilne intergracije severa u ustavnopravni okvri Kosova, a u isto vreme pojavljuju se i naznake političkog pluralizma jer nastaje nekoliko pokreta koji svojiim aktivnim delovanjem dobijaju naklonost gradjana”, zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari