Kako će ubuduće izgledati glasačka kutija na Kosovu i šta će se koristiti umesto spreja? 1Foto: Beta/AP/Visar Kryeziu

Centralna izborna komisija donela je odluku da se da saglasnost na specifikacije glasačkih kabina koje će se koristiti za predstojeće izborne procese. Na istom sastanku je usvojena i odluka da se sprej ukloni i da će se koristiti boje za maturu, piše Kosovo online prenoseći Indeks onlajn.

Glasačka kabina će biti napravljena od čvrstog kartona i biće postavljena na sto.

Član CIK-a Arijanit Eljšani rekao je da bi te kabine trebalo da budu uskladištene u magacinima opština i da se potom vrate u magacin CIK-a.

„Ispitali smo nekoliko modela i nekoliko vrsta materijala koji se koriste. Bilo je neophodno da se specifičnosti glasačke kabine iskoriste za neke izborne procese, ovaj materijal treba uskladištiti u magacinima opština i potom vratiti u magacin CIK-a, čime bi se uštedeli budžet države i CIK-a. Ove specifikacije su u skladu sa onim što imamo kao Savet za pravne operacije“, rekao je Eljšani.

Član CIK-a iz redova Demokratske partije Kosova Sami Kurteši smatra razumnim da je nakon sat vremena vežbe moguće da kamera vidi ljude za koje glasaju.

Čak je i drugi član Samoopredeljenja Aljban Krasnići rekao da je ovaj format kabine prikladniji nego ranije.

„Kabina je u svom formatu pogodna za postavljanje na stolove u biračkim centrima, za razliku od drugih vremena, ova dimenzija je šira i duža, zauzima prostor u svim dimenzijama i još bolje funkcioniše. Njena osnova je školska klupa“, rekao je Krasnići.

Sprej koji se prska na palac građana koji je glasao neće se koristiti u budućim izbornim procesima.

Umesto spreja, CIK će koristiti boju, koja će biti na palcu desne ruke birača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari