Kako da pravilno glasate i koja pravila važe na biračkom mestu? 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Da bi izborni dan protekao regularno, na biračkom mestu mora da se zna red. Postoje jasna pravila koja se odnose na proces glasanja i koja moraju da poštuju i birački odbori i birači, prenosi Crta na svom sajtu.

Zbog toga je, kako savetuje Crta, pre nego što pođete na biračko mesto, važno da znate ove stvari.

* Možete da glasate sa dokumentom koji sadrži JMBG (jedinstveni matični broj građana) tj. s važećom ličnom kartom ili važećom putnom ispravom (pasošem); ukoliko ste započeli proceduru promene lične karte, potrebno je da kod sebe imate potvrdu MUP-a.

* U slučaju da ste promenili prezime, svakako možete glasati ako su drugi podaci (ime i JMBG) ostali isti.

* Da biste bili sigurni, na veb sajtu upit.birackispisak.gov.rs proverite na kojem biračkom mestu glasate.

* Možete da glasate i bez poziva za glasanje – taj poziv ne morate da ponesete na biračko mesto, niti birački odbor sme kao uslov za glasanje da postavi pokazivanje tog poziva.

* U slučaju da zbog teške bolesti, starosti ili invaliditeta niste u mogućnosti da glasate na biračkom mestu, možete glasati van biračkog mesta; sve što treba da uradite je da o tome obavestite lokalnu izbornu komisiju odnosno birački odbor najkasnije do 11 sati na dan glasanja. Spisak lokalnih izbornih komisija dostupan je na ovom linku.

* Glasanje je tajno – nikome ne morate da odgovorite da li ste i za koga glasali i zašto jeste ili niste glasali, bez obzira na to da li vam je takvo pitanje postavio član biračkog odbora, posmatrač, novinar ili neki drugi birač.

* Birački odbor je u obavezi da svim biračima, koji se u trenutku kada se zatvara biračko mesto (u 20 časova) zateknu u ili ispred biračkog mesta, omogući da glasaju.

 Kako se glasa na biračkom mestu?

Postoji nekoliko pravila koja moraju da se ispoštuju pre nego što birač ubaci glasački listić u glasačku kutiju, piše Crta.

* Prvo se UV lampom proverava da li je birač već glasao.

* Birač potom daje ličnu kartu ili pasoš kako bi se utvrdio njegov identitet.

* Birački odbor zatim proverava da li se birač nalazi u biračkom spisku, a kada ga pronađe, birač se potpisuje na svoje mesto u izvodu iz biračkog spiska (za svaki nivo izbora postoji poseban izvod iz biračkog spiska)

* Biraču se na prst nanosi nevidljivi sprej.

* Tek nakon toga se biraču daje listić za glasanje.

* Birač odlazi iza paravana i popunajva glasački listić.

* Na biračkim mestima biće onoliko glasačkih kutija koliko se izbora održava, a birački odbor se stara o tome da birači glasačke listiće ubacuju u odgovarajuće glasačke kutije. Nakon što birač glasačke listiće ubaci u kutije, odmah napušta biračko mesto.

Dešavanja na izborima iz minuta u minut pratite u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari