Kako da proverite da li su vam falsifikovali potpis za neku listu na izborima? 1Foto: Shutterstock/Ryazantsev Dmitriy

Ovih dana izborni proces u Srbiji narušen je saznanjima o falsifikovanim potpisima podrške građana na izbornim listama.

Zato je Inicijativa mladih za ljudska prava objavila je kako birači mogu da provere da li su njihovi podaci i potpisi iskorišćeni za podršku nekoj izbornoj listi, a protiv njihove volje.

Kako se ističe, neovlašćeno korišćenje ličnih podataka i falsifikovanje potpisa su protivpravne radnje kojima se direktno podriva integritet izbornog procesa kao stuba demokratije.

Da bi proverilida li su vaši podaci bespravno iskorišćeni, kako se navodi, potrebno je napisati nekoliko mejlova RIK ili PIK.

U mejlu je potrebno zatražiti informaciju da li ste dali izjavu podrške za neku izbornu listu za izbore narodne poslanike za predstojeće izbore 17. decembra 2023. godine, ali i da zatražite neposredni uvid i kopiju izjavi podrške. U nastavku mejla neophodno je navesti lične podatke – ime i prezime; punu adresu iz lične karte i broj lične karte i JMBG.

Birači koji glasaju i na pokrajinskim izborima, mejl iste sadržine treba da upute i Pokrajinskoj izbornoj komisiji.

Građani koji glasaju na lokalnim izborima, treba da otvore adresar lokalnih izbornih komisija na sajtu RIK-a, da pronađe kontakt lokalne izborne komisije u svojoj opštini ili gradu, i da isti mejl kao prethodni uputi i njima.

U Inicijativi mladih zaključuju, da u slučaju da otkrijete da su vam lični podaci zloupotrebljeni, naredni korak je podnošenje krivične prijave i slanje pritužbe povereniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari