Kako dalje u borbi protiv vlasti u Beogradu? 1Foto: Printscreen N1

Konstituisana je nova skupština grada Beograda, i to skoro 20 dana nakon održavanja lokalnih izbora i ponovljenog glasanja u prestonici. Nikola Nikodijević četvrti put zaredom izabran je za predsednika gradskog parlamenta, dok će izbor gradonačelnika biti održan u ponedeljak.

Svi odbornici iz redova opopzicije su potvrdili svoje mandate, ali nisu svi ostali na sednici. Mnoge opozicione stranke formirale su samostalne odborničke klubove, ali njihova zajednička borba koja je započeta pre nešto više od mesec dana, kako kažu, ne prestaje, prenosi N1.

Natalija Stojmenović iz Zeleno-levog fronta, koja će predvoditi tu odborničku grupu u Skupštini, pošto je ostavku na svoj odbornički mandat predao Dobrica Veselinović, smatra da treba demistifikovati da se u institucijama ne može ništa postići. S druge strane,

Marina Pavlić iz pokreta Kreni-promeni, čiji odbornici su verifikovali mandate, ali su napustili Skupštinu, kaže da su to učinili zbog neregularnih izbora iza nas, li i zbog „poštovanja građana koji su za nas glasali, veliki broj ljudi nam je ukazao poverenje i besni su zbog procesa koji se dešavali – kupovina glasova, stvaranje paralelnih lista, na šta smo već navikli, a sada imamo i prekrajanje izborne volje, čime se direktno krši ustav“.

Stojmenović ističe da borba mora da se vodi na svim mestima, „i samo tako možemo da vršimo pritisak i smenimo ovu vlast“.

Smatra da je pritisak do sada davao rezultate.

Kaže da su svesni da u ovom trenutku nisu dobili poverenje građana da sprovode svoje politike, koji uključuju promociju platforme koja će se baviti brigom o građanima i rešavanjem problema Beograđana.

Pavlić, na pitanje šta postižu izlaskom iz Skupštine Beograda, navodi da je „bunt u Beogradu zaštita cele Srbije“.

Podseća da je Kreni-promeni učestvovao i na izborima u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici i Nišu, i da tamo, kao i u drugim opštinama neće napuštati skupštinu.

Ponovila je ono što je juče rekao i direktor Kreni-promeni Savo Manojlović da su beogradsku skupštinu napustili i zbog izbornih malverzacija u Nišu, gde je opozicija prijavila brojne nepravilnosti, ali je GIK odbacio 17 njenih prigovora.

„Kreni-promeni je doneo tu odluku zbog procesa iza nas – najneregularniji izborni proces do sada, pre svega mislim na Niš. Dok se rezultati ne uspostave Kreni-promeni definitivno izlazi iz same skupštine“, poručila je.

Na pitanje kako pomažu Nišu time što su napustili beogradsku skupštinu, Pavlić kaže da „pokazuju volju građana da ti procesi koji se dešavaju nisu u redu“.

Dodala je da to što ih nema u skupštini ne znači da neće biti aktivni, „verifikovali smo mandate, jasno je da ćemo imati sve informacije kao i ostali odbornici“.

Stojmenović navodi da od kada je SNS na vlasti nismo imali fer i poštene izbore, i zato misli da ih na izborima nećemo smeniti.

„Svako od nas proba različite metode borbe… Birači su nam dali mandate da se borimo u institucijama.
U okolnostima u kojima radimo moramo da budemo zagledani u budućnost, ali da budemo i realni – da budemo bolji i više radimo… Kada se nalazite u institucijama vi dajete glas nekim građanima, i to nije mala stvar, na vama je da radite da on bude utemeljen“, rekla je.

Pavlić, upitana da li sada imaju više razumevanja za one koji su bojkotovali izbore, s obzirom da su i oni izabrali sličnu taktiku kada se o beogradskoj skupštini radi, ona ističe da njihova odluka nije bojkot, „bojkot je kada ostanete pasivni i ne radite ništa“.

„Mi smo veoma aktivni. Ne postoji paralela. Videćemo šta će se dešavati u Nišu“, navela je.

Na pitanje kako vidi buduće funkcionisanje grada i da li će na sednici u ponedeljak Aleksandar Šapić opet biti izabran za gradonačelnika, Stojmenović misli da ćemo imati ista imena koja će raditi iste stvari, kao i da će Šapić najverovatnije biti predlog SNS za gradonačelnika.

A na to da li će stara vlast u novom sazivu izgurati ceo mandat, ona kaže da će to zavisiti „od samog poslagivanja unutar SNS i SPS“. Podseća da će u mnogim opštinama SNS i SPS imati izazove s opozicijom, koja je ponegde skoro izjednačena sa vladajućom koalicijom, koja je pokazala da se u takvim okolnostima ne snalazi.

Pavlić ukazuje da mnoga istraživanja pokazuju da brojke vladajućih „strmoglavo padaju, te će gledati da skrate procese“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari