Kako je Evropska komisija ocelila odnos Kosova prema srpskoj zajednici? 1Foto: EPA EFE/ OLIVIER HOSLET

Kosovo je postiglo ograničen napredak u oblastima pravosuđa, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, a odnosi Vlade sa srpskom zajednicom značajno su pogoršani, navodi se u godišnjem Izveštaju Evropske komisije za Kosovo, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U Izveštaju EK o Kosovu, koji će biti predstavljen 8. novembra, ocenjuje se da dijalog sa Srbijom ostaje ključan za napredak na evropskom putu.

Potvrđuje se da će kosovski građani uživati bezvizni režim od prvog januara naredne godine.

U Izveštaju se navodi da je Kosovo ostalo angažovano u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom, kao i da treba da pokaže ozbiljniju posvećenost, uloži više napora i napravi kompromise kako bi proces normalizacije odnosa sa Srbijom krenuo napred.

Od Kosova se traži da održi obaveze u okviru dijaloga i da se posveti punoj primeni svih prethodnih sporazuma iz dijaloga i Sporazuma o putu normalizacije i njegovog Aneksa za implementaciju.

U delu posvećenom situaciji na severu Kosova se navodi da je na stanje u tom delu uticalo nekoliko kriza različitog intenziteta o brojnim pitanjima, sa „nasilnim napadom na Policiju Kosova 24. septembra 2023. godine u selu Banjska kod Zvečana“.

Osvrćući se na lokalne izbore koji su održani na severu Kosova, a koje je srpsko stanoviništvo bojkotovalo, u dokumentu se ocenjuje da oni ne nude dugoročno političko rešenje za te opštine.

Poručuje se da ostaje imperativ da se vrati situacija u kojoj kosovski Srbi aktivno učestvuju u lokalnoj upravi, policiji i pravosuđu na severu Kosova.

Takođe se ističe potreba za održavanjem varednih lokalnih izbora u sve četiri opštine na severu Kosova uz bezuslovno učešće kosovskih Srba.

U Izveštaju se spominju i mere koje je EU uvela protiv kosovske vlade u junu ove godine, sa ocenom da je ta odluka posledica nedostatka odlučnih koraka kako bi se smirile tenzije.

U dokumentu se ocenjuje da su se odnosi između vlade u Prištini i zajednice kosovskih Srba značajno pogoršali.

Evropska komisija smatra da postoji ukupna politička stabilnost Kosova koja je omogućila vladi da sprovede reforme u vezi sa EU i usvoji zakone koji su kasnili. Međutim, piše i da se kontinuirani nedostatak međustranačke saradnje i neslaganja unutar većine pokazao izazovnim za reforme.

U izveštaju se ocenuje da je Kosovo još u ranoj fazi razvoja pravosudnog sistema koji bi dobro funkcionisao.

Istu ocenu je Kosovo dobilo i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, što kako piše u dokumentu, i dalje izaziva zabrinutost.

U dokumentu se ocenjuje da je Kosovo postiglo napredak u sprovođenju akcionog plana zajedničkog regionalnog tržišta, posebno ratifikacijom tri „sporazuma iz Berlinskog procesa“ o slobodnom kretanju i međusobnom priznavanju kvalifikacija.

Ali se i podvlači da Vlada u Prištini nastavlja da blokira mehanizme donošenja odluka u okviru Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) zbog neslaganja oko predstavljanja Kosova.

S tim u vezi se spominje da Kosovo nije ratifikovalo CEFTA protokole o olakšavanju trgovine. Odluka kosovske vlade o blokiranju ulaska srpske robe i poštanskih paketa na Kosovo, prema navodima izveštaja, nije u skladu sa obavezama CEFTA.

Ta mera, dodaje se, takođe je protivna duhu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari