Stanovi bezbednjacima Kragujevac foto lazar novakovicfoto lazar novakovic

Nikad nije lako skućiti se, u današnje vreme pogotovo. Koliko je to značajan trenutak, svedoči i činjenica da se na dodeli klučeva pripadnicima snaga bezbednosti u Kragujevcu u petak, okupilo tim povodom čak troje ministara.

Ministri dobrano uranili. Tajming k’o za pecanje ili vojnu vežbu (dobro, ipak se radi se o pripadnicima tih snaga) a ne za svečani čin. Ministar Tomislav Momirović već na borbenom položaju.

Ministarka Darja Kisić Tepavčević stiže i pre roka. Svi su tu. Postrojili se predstavnici Vlade, vojske, policije, ostalih bezbedonsonih struktura, stanograditelji, protokoli, „audiji”, mediji… Preko puta ulice, komšije iz dvorišta u naselju Denino brdo gledaju iz svojih avilja šta ih je to zadesilo.

Nikad nisu videli toliko ministara po kvadratu. Da su nahvatali još nekog mogli su komotno da održe pred zgradom sednicu Vlade, k’o kućnog saveta.

Čeka se ministar Aleksandar Vulin. Dođe i on i to u svečanom odelu kao što i dolikuje svečanom trenutku. Batalio je onaj pseudo-kvazi military look. Prigodno.

Ali nema vremena za prazne priče, odmah se kreće u razgledanje stanova. Za istoriju ostaje zabeleženo da je prvo pogledan stan broj pet. Lepo, prostorno sunčano, ima i terasa sa sve pogledom. Potom je forsiran i stan do, broj šest: sobe, sanitarije, kuhinja… Bezbednost nema više šta da brine.

– Ovo su stanovi subvencionisani od države ali nisu socijalni, ističe ministar Vulin.

– Bolji su od svih ostalih na tržištu. Sve je najkvalitetnije rađeno, po najvišim standardima, brani čast stanograditelja Mirko Petrović, direktor Građevinske direkcije.

– Ovako i ovoliko stanova za ove strukture nije građeno od Tita (opšte mesto poređenja sa Brozom kakava kod da je izgradnja i neimarstvo u pitanju), pade opšti, svečarski zaključak.

Vulin, onda, onako uzgred podseti da je ovakav vid stanogradnje bio ideja i vizija predsednika Vučića (pomenuće to samo još nekoliko puta), a da su ga zbog toga pojedini (ljudi, mediji, političari, stranke…) ismevali, osoporavali, spočitavali…

Bilo je skeptika koji su sada na Deninom brdu dodelom 216 (biće još 752 u sledećoj fazi) ključeva demantovani.

Posle smotre i inspekcije domova pređe se u centru novog naselja na dodelu ključeva. Ima svaga, stazica, klupica, cveća, kanti… Ali, prvo malo stare dobre govorancije i demagogije. Zbor otvori domaćin, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, istakavši da mu je čast što obavlja javnu funkciju danas, kada Srbija kao ozbiljna država toliko brine o svojim građanima i udomljava ih ovakvim projektima.

I ministarka Kisić Tepavčević podeli sa prisutnima svoju sreću što će se saviti topla porodična gnezda, što će se rađati bebe, čuti dečiji smeh i što će nas biti još više. Demografski ali sa emocijama.

Resorni neimar ministar Momirović istaknu ambiciju da se u narednim fazama izgradi još 7.000 ovakvih stanova i da ni jedan pripadnik bezbedonosnih snaga Republike Srbije više ne bude podstanar. Da oni koji rizikuju svoje živote za sve nas, mogu iste posle posla da nastave mirno i dostojanstveno. Galantno.

Podseti od da kad je bio mali, od devedesetih, policajci i vojnici su bili simbol mira.

Za mikrofon stupi ministar Vulin i pozdravi sve pripadnike: policije, vojske, žandarmerije, zatvorsko-sudske straže, BIA…  I on u najboljem maniru devedesetih i dnevničkih zabeleški Mirjane Marković izreče da kad vidite stan vi ne vidite građevinsku konstrukciju već nadu.

Zahvali se ponovo presdedniku Vučiću na ideji i viziji, Vladi na realizaciji i uz onu nadu (zdanja umire) dotače se i on rađanja dece.

Uručiše, naizmenično Vulin, Momirović, Kisić Tepavčević i Dašić svečano prvih 16 ključeva. Aplauzi, čestitke, emocije…

Potom ministar Vulin i novinarima dozvoli da se obrate. Tematika svojom raznovrsnošću nadraste stanogradnu i useljenje. Krete se sa požarima a Vulin lansira tezu da su zbog brojnosti možda neki od njih i podmetnuti ali da je sve pod kontrolom. Pređe se na „skaj” kriptovanu aplikaciju ali je i to „provaljeno”, rešeno i pod kontrolom.

Novinarka Tanjuga omaši jedno od prezimena Kisić Tepavčević ali ministarka nije sitničava.

Vulina upitaše za gužve prilikom predavanja i preuzimanja pasoša (e, to nije baš pod kontrolom) a on izbaci podatak da se godišnje izda preko dva miliona ličnih dokumenata i da naši ljudi uvek čekaju poslednji trenutak da završe neki posao.

E, ta se mentalitetska činjenica ni Vulinu ne može osporiti pa se skup privede kraju. Vulin dade voljno. Poče i vrućina. Pripadnici snaga bezbednosti sa porodicama kretoše u nove stanove, ministri tamo gde već imaju zakazan sledeći nastup.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari