Kako je izgledala primopredaja dužnosti komandanta KFOR-a? 1Printskrin Kosovo onlajn

Na svečanoj ceremoniji u bazi „Filmski grad“ u Prištini održana je primopredaja dužnosti komandanta Kfora. Dosadašnjeg turskog generala-majora Ozkana Ulutaša zamenio je italijanski general-major Enriko Barduani.

Barduani je istakao da je ovo veoma uzbudljiv i jedinstven trenutak za njega.

„Nećemo zaboraviti posvećenost pripadnika Kfora trajnom miru na Kosovu i Zapadnom Balkanu. Hvala mom prethodniku Ulutašu na sjajnom liderstvu koje ste pokazali. I na kraju u problematičnim vremenima u kojim živimo Kfor misija je bitna ne samo za ZB već celu evroatlantsku zajednicu. Kfor je uspeo da stvori bezbedno i sigurno okruženje za sve koji žive na Kosovu. Uveren sam da samo iz jedinstva mozemo da prosperiramo i uspešno izvršimo misiju. Pre svega mislim na jedinstvo unutar Kfora, ali i svih drugih institucija na Kosovu. Kfor će nastaviti da izvršava svoju ulogu nezavisno i u skladu sa Rezolucijom 1244. Da zaključim, radujem se što ću blisko raditi sa svima“, rekao je on.

Događajem je predsedavao admiral Stjuart B. Manč, komandant komande združenih snaga u Napulju.

Ceremoniji prisustvuju brojni kosovski političari, među kojima su kosovska predsednica Vjosa Osmani, kosovski premijer Aljbin Kurti, ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja, ministar odbrane Ejup Maćedonci, kao i mnogi drugi.

Na događaju je i italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto. Prisutni su i predstavnici diplomatskog kora.

Takođe, ceremoniji prisustvuju iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić i biskup prizrensko-prištinski Dod Đerđi.

Enriko Barduani je 29. komandant Kfora od dolaska ove Nato misije na Kosovu, a 14. koji dolazi iz Italije.

Barduani je do sada na Kosovu službovao dva puta. Prvi put 2001. godine kao zamenik šefa italijanske vojne obaveštajne službe u okviru Nato operacije „Zajednički čuvar“.

Zatim je od 2015. do 2016. u Prištini bio na dužnosti šefa kabineta u Komandi Kfora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari