Kako je izgledao skup podrške Vučiću ispred Skupštine i Predsedništva? 1Foto: Danas/Vojin Radovanović

„Završni radovi“ za skup podrške Vučiću su završavani oko pola 10. Zaštitna ograda na platou je ukršavana srpskim trobojkama, a prisutna je bila i garda vojske.

Organizovana su dva video bima, jedan ispred Skupštine, a drugi kod Predsedništva. S obzirom na ovakvu organizaciju, da se zaključiti da su naprednjaci očekivali dosta veći broj ljudi, jer ih je ispred Skupštine bilo toliko da su skoro svi mogli da stanu na plato bez da blokiraju saobraćaj.

Građani su pristizali i pre 10 časova, mahom organizovanim autobusima, noseći zastave Srbije, ali bez preterano vidljivih obeležja Srpske napredne stranke.

Sem vojne garde i policije u civilu koja je obezbeđivala skup na platou ih je dočekala i opozicija. Doduše, ne ona koja je za 10:30 najavljivala konferenciju za štampu ispred Skupštine, pa se na molbu pripandika Ministarstva unutrašnjih poslova premestila preko puta ulice, kod Skupštine grada već građani koji mesecima kampuju ispred doma najvišeg predstavničkog tela u Srbiji u organizaciji pokreta Dostojnih Srbije.

Vučićeve pristalice su se mahom između sebe pitale „Ko su ovi?“, a „Dostojni“ su čuvali svoj kamp ne dozvoljavajući nikom da pređe zamišljenu granicu njihove „dostojne“ države.

Kako je izgledao skup podrške Vučiću ispred Skupštine i Predsedništva? 2
Foto: Danas/Vojin Radovanović

Organizacija pristalica je delovala pomalo haotično, što su i oni sami među sobom komentarisali. To se pokazalo i onda kada je veća grupa želela da pređe ulicu od Pionirskog parka do platoa, kada je zakazala i regulacija saobraćaja policije.

Pristalice su ulicu prelazile kao da automobile nema, te su vozači morali da se zaustavljaju neposredno ispred građana koji su se uputili ka platou.

A uputili su se zato što ih je ispred Skupštine očekivao govor onog zbog kog su došli.

Vučić je došao, zahvalio im se na podršci, poručio da će u Srbiji uvek biti dobrodošli Dostojevski i Čajkovski, ali da to ne znači da neće nastaviti evropski put, pa okupljene zamolio da se zbog kiše koja padala – raziđu.

Tu se nastup na, festivalski govoreći, „main stage-u“ završio. Vučić je ispraćen aplauzom svojih pristalica, te se popeo uz skupštinske stepenice.

-Što sad da se razilazimo? Šta su nas doveli zbog deset minuta? A zakletvu da vidimo, zato smo i došli?, negodovale su pristalice među sobom.

Mnogi su predsednika poslušali te su u Pionirskom parku, preko puta bioskopa Takvud, čekali da po njih dođu autobusima kojima su na organizovanu podršku pristigli. Drugi su pak predsedniku otkazali poslušnost, pokazujući da je njihova podrška jača i od vremenske nepogode, odnosno kiše koja je gotovo neprestano padalo.

„Najverniji fanovi“ okupljeni ispred Skupštine vodeći se onom „parola, snađi se“ kako bi se od kiše sakrili iskoristili transparente, a neki i zastave Srbije.

Ipak, veći broj ljudi je bio prisutan u parku kod Predsedništva.

Nekoliko zvučnika i video bim, a ispred njega obezbeđenje u civilu, kao i gardisti – sve spremno za dolazak novog-starog predsednika.

Građani su mahom bili tik uz LED ekran, ali su se neki i raštrkali po parku, tražeći zaklon ispod drveća, ali i odmor na klupicama.

Primento je bilo i to da su se obe grupe, i ona kod Skupštine i ona kod Predsedništva, verovatno istrošile onim prvim aplauzom, te ostale Vučićeve govore u Skupštini nisu ispratili većim aplauzima. Zapravo, mali broj građana je na predsednikove reči odgovorio pljeskanjem, a tokom njegovog govora nakon polaganja zakletve oni ispred Skupštine pričali su među sobom i fotografisali se, ne obraćajući preterano pažnju na Vučićeve reči.

Neki transparenti su malo kasnili, kao i predsednik Udruženja porodica kidnapovanih, ubijenih i nestalih sa prostora Kosova i Metohije Simo Spasić, koji su stigli posle Vučićevog obraćanja okupljenima.

Kako je izgledao skup podrške Vučiću ispred Skupštine i Predsedništva? 3
Foto: Danas/Vojin Radovanović

Građani su predsednika kog su preko ekrana gledali kako polaže zakletvu pozdravljali transparentima identičnog fonta, samo sa malo izmenjenim porukama ljubavi i mestima odakle ta ljubav dolazi.

Vučićeve pristalice se nisu sporečkale samo sa „Dostojnima“, već i sa Nemanjom Šarovićem i aktivistima njegovog pokreta „Ljubav Vera Nada“. Oni su kod Skupštine došli sa transparentima na kojima su, kako Šarović navodi, „žrtve Vučićevog režima“ – Oliver Ivanović, Stanike Gligorijević, Vladimira Cvijana i drugih, ali i natpisom „Diktator“. Jedna od građanki koja je ušla u raspravu sa Šarovićem za naš list je rekla da je tu kako bi dala podršku Vučiću za novi mandat. Na pitanje koja je poenta podrške s obzirom da je pobedio na izborima sa većinom glasova u prvom krugu odgovorila je pitanjem: „A jel ja imam pravo na to?“. Ostale pristalice nisu bile zainteresovane za izjave.

Sem Šarovića iz redova opozicije bio je bivši poslanik Srđan Nogo.

Kako je izgledao skup podrške Vučiću ispred Skupštine i Predsedništva? 8
Foto: Danas/Vojin Radovanović

Kako je najavljeno da će se predsednik peške uputiti ka Predsedništvu, tako se dobar deo građana uputio ka ovom zdanju. Oni koji su ostali trudili su se da transparente drže što više kako bi ih Vučić pri izlasku iz Skupštine primetio. On je prošetao do Predsedništva gde su ga uz građane čekali i pripadnici vojske kojima se obratio pred ulazak u Predsedništvo.

Tamo su se uputili i aktivisti Šarovićevog pokreta, kao i sam Šarović, ali im je prolaz kroz park blokirao kordon policije u civilu.

Tada su iz skupštine izlazile zvanice i poslanici, a zajedno su izašli poslanik SNS Bratislav Jugović i opozicioni poslanik Vladan Glišić.

Vučića su građani dočekali, ko po komandi, sa standardnim pokličom „Aco, Srbine“, a predsednik im je mahnuo.

Gotovo istovremeno kako je Vučić u zgradu ušao, tako je granulo sunce, a građani ispred ove dve institucije su se razišli.

Dostojni Srbije nadglašavali Vučićevo obraćanje

Vučića su tokom obraćanja pristalicama ispred Skupštine ometali pripadnici „Privremene Skupštine naroda Dostojnog Srbije“. Jedan od njihovih aktivista je preko mikrofona držao govor nadglašavajući tako Vučićevo obraćanje. To je smetalo pristalicama predsednika koje su nakon što su „Dostojni“ zaćutali, prokomentarisali da im je neko ugasio struju. Podsetimo, pristalice ovog alternativno-desno projekta, privrženog vrlo bizarnim teorijama zavere ispred Skupštine se nalaze od januara, gde su napravili svoju državu, Vladu i Skupštinu.

https://www.danas.rs/vesti/politika/blog-uzivo-vucic-danas-polaze-zakletvu-za-drugi-predsednicki-mandat/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari