Kako je Kurti spojio OVK i slobodu medija? 1foto: R.R./ATAImages

Osim o „slobodi Kosova“ kosovski premijer je na godišnjicu ulaska NATO trupa, govorio i o slobodi medija. Nju je objasnio kadrovima pripadnika OVK usnimljenim 1999. godine u „bunker studiju“ tada formiranog radija „slobodno Kosovo“ i navodima da su se „borili za slobodu“.

Na Kosovu su ove nedelje prištinski zvaničnici i Albanci obeležili 25. godišnjicu onoga što vide kao oslobođenje od Miloševićevog režima, odnosno ulaska NATO trupa na Kosovo.

Osim što je učestvovao u mnogobrojnim aktivnostima koje su organizovane ovim povodom, kosovski premijer je posetio i drenički kraj. Tamo je obišao, kako je saopštio „bunker studio“ u kojem je Radio „slobodno Kosovo“ emitovao program tokom rata na Kosovu, prenosi KoSSev.

Medijski radnici u uniformi

„Radio ‘Slobodno Kosovo’ je radio Kosova koji se borio za slobodu. Bez borbe za slobodu danas ne bismo mogli da uživamo u slobodi medija“, naveo je Kurti u objavi na Fejsbuku.

Naglasio je da mu je drago što je pod zaštitom Kosova „ova posebna vrednost rata – studio-bunker“.

„Posebna zahvalnost i čestitke idu glasnicima oslobodiocima. Čestitamo 25. godišnjicu oslobođenja zemlje“, zaključio je Kurti svoju objavu.

Osim teksta, na svom Fejsbuk profilu, kosovski premijer je ujedno podelio video klip.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Falbini2017%2Fvideos%2F1004426304615134%2F&show_text=false&width=560&t=0“ width=“560″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

U videu se smenjuju kadrovi nekadašnjeg bunkera uz navode da je tamo emitovan program radija od januara do juna 1999.

„Nalazimo se na mestu odakle je emitovana istina o ratu, patnjama naroda, o slavnim bitkama, u periodu od 4. januara do 21. juna 1999“, poručio je Kurti.

Tu su i kadrovi velike antene na na čijem vrhu stoji grb OVK i natpis „Radio slobodno Kosovo“, uz propratnu muziku na albanskom. Emituju se i arhivski snimci osobe u uniformi OVK za mikrofonom koja čita ‘vesti’, kao i drugih pripadnika OVK koji razvlače kablove.

Kurti ulazi u „studio bunker“ i u razgovoru sa osobom koja ga je dočekala i takođe poručuje da mu je zadovoljstvo što je došao.

Njegov domaćin mu potom objašnjava gde su pripadnici OVK 1999. godine postavili agregat i odakle su slali informacije, navodeći da se studio nalazi u „središtu Drenice“.

„Dva medija OVK“

Radio pod nazivom „Radio slobodno Kosovo“ danas ima svoj veb sajt i logo u crveno, crnoj boji po uzoru na logo OVK.

U odeljku „istorije“ ovog radija, navodi se da je 4. januara 1999. godine „glavni štab najavio formiranje novinske agencije OVK ‘Kosova Press’ i Radio ‘Slobodno Kosovo’, a da su dan kasnije Albanci u pojedinim regionima imali priliku da slušaju emitovanje radio programa“.

Objašnjava se da je formiranje ovih medija navodno izazvalo nezadovoljstvo Srba sa Kosova kao i generalno srpskih medija i vlasti u Beogradu.

Citira se tadašnji ministar informisanja, a sada predsednik Srbije, Aleksandar Vučić – „ako ti mediji postoje, odmah ćemo ih zaustaviti“, ali i sa druge strane, navodi nekadašnjeg šefa Verifikacione misije OEBS-a, Vilijema Vokera – da stvaranje ovih medija „može biti od koristi, ako služe svojim građanima i ukoliko se obraćaju u duhu pronalaženja mirnog rešenja za krizu na Kosovu“.

U odeljku istorije ovog radija iznose se tvrdnje da se Vučić navodno „plašio da bi osnivanje medija dovelo do gubitka propagandnog rata“.

Sa druge strane, navodi se da je „portparol OVK, Jakup Krasnići“ pozdravio „dva medija OVK“, navodeći da će biti „snažan glas poštene i beskrompomisne borbe za oslobođenje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari