Kako je Tanja Fajon od "idiotkinje" i "Soroševog đaka" postala poželjan gost za predstavnike srpske vlasti 1foto:beta-milos-miskov, FoNet Milica Vučković

Pre samo dve godine Tanja Fajon, nekadašnja evroposlanica koja je posredovala u međustranačkom dijalogu nije bila rado viđen gost u Srbiji. To su joj jasno i glasno, i kroz razne epitete poručivali, predsednik Sbije Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, Ana Brnabić, ali i Vučićevi glasnogovornici, Vladimir Đukanović i Aleksandar Martinović. Danas su Tanji Fajon, ministarki spoljnih poslova Slovenije, dobrodošlicu poželeleli svi oni za koje je do poslednjeg imenovanja u slovenačkoj vladi, praktično bila „persona non grata“.

„Što se Tanje Fajon tiče naša država će da se bori protiv organizovanog kriminala, ali i otimanja imovine Jevrejima. Svim međunarodnim organizacijama uputićemo dopis da objasne kako je Fajon ukrala Moskovici vilu u Sloveniji“, govorio je Vučić o Fajon marta prošle godine , nezadovoljan izveštajem EP o Srbiji.

Na ocenu Fajonove da je zabrinuta zbog poteza vlasti u Srbiji koja je pred samu izbornu godinu cenzus za ulazak u parlament partijama smanjila sa pet na tri odsto, što je bio dodatan razlog za bojkot dela opozicije, Vučić je odgovorio pominjanjem zemlje njenog porekla.

„Ja sam uvek zainteresovan za svaku reč Tanje Fajon. Naročito ako se tiču prava srpskog naroda u Sloveniji“, izjavio je Vučić.

Predsednik Srbije tvrdio je i da poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon gaji animozitet prema Srpskoj naprednoj stranci, kako je tvrdio i Aleksandar Martinović, tada šef skupštinskih naprednjaka, a danas ministar u Vladi Srbije.

„U evropskoj kulturi je da se čuje drugačije mišljenje. Oni bi da se ništa ne kaže o njima, ali bi da iznesu loše etikete o drugima. Očekujte da ćete iz Srbije uvek dobiti odgovor koji je pristojan i u skladu sa evropskim vrednostima“, govorio je Vučić.

I nekadašnji predsednik Skupštine Srbije, a danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji tražio je čak izuzeće Fajonove sa pozicije posrednika u međustranačkom dijalogu.

Dačić je tvrdio da evroposlanica Fajon „navija za deo opozicije“ u Srbiji u kom je predsednik vanparlamentarne Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, te da tako „sama sebe diskredituje“.

„Oni treba da potpomognu taj dijalog, a ne da se stavljaju na nečiju stranu. Izgubili su neku vrstu objektivnosti. Kako neko može da smatra da je Fajon objektivna“, govorio je Dačić, ne ulazeći u detaljnije objašnjavanje ovakvog stava.

Nisu pomogla ni objašnjenja evroposlanice Fajon da ona nije postavljala bilo kakve uslove ko treba da sedi sa srpske strane pregovaračkog stola.

„Mi ne utičemo na dogovor srpske strane ko će biti njihov pregovarač, pa ne mogu ni oni na naš… nama je samo važno da su i vlast i opozicija deo dijaloga“, isticala je evroposlanica, pozivajući opoziciju da učestvuje na zborima.

U diskreditaciju Tanje Fajon, kako je to poslednjih godina običaj u Srbiji, uključili su se prorežimski mediji. Danima su optuživali Fajonovu za krađu vile u Levstikovoj 15 i uzaludna su bila objašnjenja da je njena stranka u posed te sporne vile došla na legalan način, zamenom.

Ni naprednjački poslanici nisu u proteklom vremenu birali reči kada je evroposlanica u pitanju. Takmičili su se ko će za nju upotrebiti najuvredljiviji izraz.

Optuživali su je i da je stipendista Džordža Soroša, a pravljena su i nepristojna poređenja između nje i Aleksandra Bilčika, tadašnjeg njenog kolegu evroposlanika i posrednika u međustranačkom dijalogu.

„Tanja Fajon je idiotkinja. Baš tako napišite. Nju više ozbiljno ne uzimaju ni u Sloveniji, a kamoli u Evropskoj uniji i evropskom parlamentu. Ta njena izjava data u vreme pandemije korona virusa koji predstavlja opasnost po čitav svet i sve ljude je krajnje skandalozna i ne znam zbog čega se toliko insistira na izjavama osobe koja nema ama baš nikakav kredibilitet i koju kao kredibilnu osobu ne tretiraju više ni u Evropskoj uniji. Pitam zbog čega Fajon ne predloži Evropskom parlamentu da zaseda u vreme pandemije. Logično bi bilo da takav predlog iznese prvo tamo, pa onda da tako nešto predlaže nama u Srbiji. Stvarno mi nije jasno ko tu osobu uzima za ozbiljno“, poručio je pre dve gdine za Danas Vladimir Đukanović.

“Kao novinarka, političarka i kao žena naučila sam da prihvatam mnoge stvari, uključujući male udarce, uvrede ili laži. Mi političari smo odgovorni za stanje u društvu. Uvek ću biti na strani dijaloga, medijske slobode, tolerancije. Usput, Soroševa stipendistkinja zaista nisam bila, odgovarala je Tanja Fajon.

Nepoznato je da li je Vučić prevazišao svoj animozitet koji gaji prema Tanji Fajon, da li je promenio mišljenje o njoj, ali je činjenica da je ministarki spoljnih poslova Slovenije priznao da je Slovenija jedan od najznačajnijih partnera Srbiji. I sve to postavio je na svom Instagram profilu Budućnost Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari