Kako Novosađani nisu videli francuskog predsednika: Makron prvi put u Novom Sadu (FOTO) 1Foto: Danas/A. L.

Novi Sad čekao je više od osam godina, nakon posete tada princa Čarlsa iz Velike Britanije, da ponovo ugosti velikog svetskog državnika, ovaj put Emanuela Makrona, predsednika Francuske.

Ipak, dok je Čarlsa dočekalo na stotine građana na glavnom gradskom trgu i okolnim ulicama, Makron će proći gotovo neopaženo. I oni ljudi koji su imali želju da ga vide, policija je hitro molila da se sklone i ne stvaraju gužvu.

Makron zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem došao je prvo u Galeriju Matice srpske gde je imao privilegiju da među prvim ljudima vidi novu stalnu postavku ove najznačajnije novosadske galerije, koja će građanima biti prikazana u oktobru.

Nakon toga, očekuje se njihovo zajedničko obraćanje na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji u francuskoj kompaniji „InGrid- Schneider Electric LLC“ u Novom Sadu.

Tek pojačano prisustvo vozila za čišćenje ulica i policije na Trgu slobode, ukazivala je na to da se ovo jutro u centru Novog Sada nešto dešava.

Trasa kuda će proći važna delegacija blistala je je sa svih strana, okolne ulice već onako, građani se poslednjih godina sve više žale da je Novi Sad postao prljav grad i nisu u krivu.

Na Bulevaru Mihajla Pupina koji vodi do Galerije, policija je raspoređena na svakih dvadeseta metara. Na javoj rasveti i svim okolnim bilbordima okačene su zastave Srbije i Francuske. Između je badera je raširena traka „Vodovoda i kanalizacije“, koju su doduše posle policajci maknuli.

Ispred Gradske kuće, Skupštine grada i kompleksa Banovine, okačene su i pored državnih, pokrajinskih i gradskih, zastave Francuske. Grafiti su sa obe strane bulevara prekrečeni. Vlada tišina i red.

Na autobuskoj stanici na ovom bulevaru, pitamo starijeg sugrađanina da li zna da upravo dolazi francuski predsednik. Malo je začuđen. Kada smo mu rekli da ide u Galeriju, tek mu ništa nije bilo jasno.

– Dobro, mogao je i neke druge stvari da obiđe, ali i Galerija je u redu. Nisam zaista znao da dolazi. Iskreno ni ove francuske zastave nisam primetio na banderama dok mi niste rekli, jer kod nas stalno vise neke zastave na njima – rekao je penzioner Isidor.

Dok razgovaramo, ekipe „Čistoće“ skupljaju poslednje pikavce sa ulice. Sad je već okupljenima jasno šta je tema dana, pa kreću komentari kako je šteta što Makron neće prošetati centrom grada, Zmaj Jovinom i Dunavskom da se i one malo srede i onaj uništeni behaton presloži ili sećanja, kako su prošle godine kada je dolazio Vučić u suvo drveće u centru ubacivane zelene grančice.

U Ulici Miroslava Antića koja se naslanja na Trg galeriju gde je Galerija matice srpske, na raskrsnici desetak policajaca i tek troje, četvoro radoznalih građana.

Jedan od njih pomalo je razočaran zašto nema više ljudi.

– Pa naravno da sam došao da vidim, ipak je to svetski čovek, ali sam očekivao da će biti organizovano drugačije, da će se moći prići – kazao je ovaj Novosađanin.

Tek što smo razmenili nekoliko rečenica, policija nas je nešto pre deset časova zamolila da se maknemo sa raskrnice i odemo na kraj ulice, gde je punkt odakle se dalje ne može, ali odakle se ništa više i ne vidi.

Sa druge strane trga, sa Bulevara Mihajla Pupina, policija je imala više posla, frekventnija je ulica i građani su zastajali i pokušavali da vide šta se dešava. Tu smo sreli i Novosađanku koja živi u Francuskoj i koja je sa svojom decom htela da posvedoči susretu dva predsednika, međutim u tome nije uspela.

Na opaske okupljenih da samo žele da vide Makrona, policija je odgovara da mogu da ga vide na televizoru i ta da je takvo naređenje.

Posle deset časova u Galeriju su prvo počeli da pristižu naši finkcioneri, premijer Miloš Vučević, predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković i gradonačenik Novog Sada Milan Đurić.

Vučić i Makron stigli su oko 11 časova, a na ulazu u ih je dočekala upravnica Galerije, Tijana Palkovljević Bugarski.

Obilazak Galerije trajao je oko pola sata, nakon čega su dvojica predsednika nastavili put ka kompaniji „InGrid- Schneider Electric LLC“.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari