Kako se ove godine obeležava Dan oslobođenja Beograda kada su Crvena armija i partizani oslobodili srpsku prestnicu 1foto: Beoinfo

Memorijalni defile „Pobeda slobode“ koji čini Počasni vod pitomaca Vojne akademije Ministarstva odbrane, u prisustvu predstavnika Grada Beograda, održava se u Beogradu.

Tako izgleda ovogodišnje obeležavanja Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, odnosno 20. oktobra 1944. kada je Crvena armija zajedno sa partizanskim jedinicama osvojila srpsku prestnicu.

Memorijalni defile počeo je formiranjem kolone Počasnog voda ispred hotela „Moskva“ na Terazijama, koja je krenula ka Trgu republike, a 20 pitomaca nosilo je replike zastava brigada koje su učestvovale u oslobo|enju Beograda, javila je agencija Tanjug.

Kako se navodi završetku defilea, na Trgu republike biće priređen koncert „Pesma slobode“ koji će pratiti dramske priredbe. Za 17 sati najavljene su projekcija epizoda čuvenih partizanskih filmova.

Zbog aktuelnog konteksta rata koji Rusija vodi protiv Ukrajine (bivši Sovjetski Savez, čija je Crvena armija bila pobednička u Drugom svetskom ratu), ove godine je obeležavanje Dana oslobođenja i simbolika koja ga prati, pod posebnom pažnjom domaće i svetske javnosti.

Predstavnike boračkih udruženja iz Drugog svetskog rata odvojeno primaju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić (na istaknutoj fotografiji).

Kako se ove godine obeležava Dan oslobođenja Beograda kada su Crvena armija i partizani oslobodili srpsku prestnicu 2
foto: J.L.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari