Kako su francuski mediji izvestili o događajima na kosovskom severu 1Foto: Beta/AP/Visar Kryeziu

Najslušaniji francuski jutarnji informativni program, javni servis Frans-Enter posvetio je u četvrtak svoju redovnu hroniku međunarodne politike poslednjim događajima na Severu Kosova.

Ovu rubriku vodi Pjer Aski, koji je do 2007. bio jedan od najuticajnijih novinara dnevnog lista Liberasion.

„Neugašeni fitilj konflikta između Srbije i Kosova prijeti da se ponovo upali“, to je bio naslov priloga.

„Neugašeni ratovi uvek sadrže pretnju da ponovo planu jednog dana. To je slučaj sada između Srbije i Kosova gdje su iskrsnule nove tenzije uz stavljanje u vanredno stanje armije sa beogradske strane. Kosovo je bilo poslednji suvišni rat u vrijeme implozije Jugoslavije. U devedesetim godinama šest republika koje su sačinjavale Jugoslaviju su se osamostalile posle serije strašnih sukoba za kakve Evropa nije znala već decenijama.

Situacija sa Kosovom je bila druge prirode. Radilo se jednom od sastavnih delova Srbije, nastanjenih većinski Albancima muslimanima. Naspram pretnji da će doći do etničkog čišćenja, intervenisala je vojska NATO-a 1999. bombardujući Beograd. Kosovo je otcijepljeno od Srbije, u prvo vreme pod upravom međunarodne zajednice pre nego što je objavilo svoju nezavisnost 2008. bez definitivnog sporazuma sa Srbijom.

Otad su odnosi jako teški. Beograd kao i njegov saveznik Rusija i dalje ne priznaju Prištinu kao glavni grad Kosova, a nacionalne manjine su i dalje u srcu problema.

… Ono što sada posebno zabrinjava je reakcija Beograda. Predsednik Srbije je stavio vojsku u vanredno stanje i poslao kolonu oklopnih vozila u pravcu Kosova. Obećava da će zaštiti svoj narod u slučaju ozbiljnih prijetnji, jer smatra da je srpska manjina još uvek pod zaštitom Beograda. Kriza će vjerovatno i ovog puta ostati na tome, ali ponovo ukazuje na nerešene probleme“, navodi francuski javni servis i dodaje da su kontroverzni pregovori o razgraničenju propali.

Euleks nije bio uključen

Priština – Misija Euleks saopštila je da ni na koji način nije bila uključena u operaciju policije Kosova pod nazivom „Kontrabanda“, koja je sprovedena u utorak, 28. maja. Podsetimo, specijalci ROSU uhapsili su više od 20 ljudi, uglavnom policajaca i pograničnih službenika Srba i Albanaca zbog sumnje za korupciju i šverc. Zvanični Beograd i predstavnici Srba smatraju da je upotrebljena prekomerna sila, naročito u opštini Zubin Potok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari