izbori foto Miroslav DragojevićFoto: Miroslav Dragojević

Poslanica Stranke slobode i pravde (SSP) Jelena Milošević izjavila je danas da su izbori u Bugarskoj, gde je bila posmatrač, pokazali da je moguće iskoreniti zloupotrebu glasačkih lističa po čuvenom sistemu „bugarski voz“ i da je to primenjivo i u Srbiji, gde, od svih vozova, najbolje radi “bugarski”, saopšila je ta partija.

Novina za mene bila je mašina za glasanje, koja je uvedena pored standardnih glasačkih listića, a koji postoje i u Srbiji. Ta mašina je iskorenila čuveni “bugarski voz” i slikanje listića. Funkcioniše tako što se ubaci kartica, izabere željena politička opcija i nakon toga se štampa listić, koji se potom ubacuje u glasačku kutiju. Mašina ima zaštitu displeja, pa paravan nije potreban i niko ne može znati kako je neko glasao, objasnila je ona.

Kako je istakla, na taj način je pritisak na birače i dokazivanje lojalnosti svedeno na minimum, gotovo iskorenjeno.

Milošević je rekla da je druga novina snimanje i emitovanje uživo procesa brojanja glasova, prvi put uvedeno na ovim izborima, jer svako biračko mesto ima isti model telefona kojim se snima sam proces otvaranja kutija, brojanja listića i popunjavanje zapisnika, a snimci se emituju na sajtu Centralne izborne komisije.

Na ovaj način, iskorenjen je ili sveden na minimum još jedan način izborne krađe, rekla je Milošević, koja je u Bugarskoj bila članica posmatračke misije ispred Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Prema oceni Milošević, to su razlozi zašto Srpskoj naprednoj stranci ne odgovara da Srbija uđe u Evropsku uniju, jer onda „nema krađe izbora, nema slikanja glasačkih listića i nema ucenjivanja da će neko ostati bez posla ako ne glasa za vladajuću partiju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari