Kako tumačiti retoriku predsednika: "Vučić priprema narod na katastrofu, pa ako je izbegnemo, onda može da se hvali" 1Foto: Beta/Amir Hamzagić

Izjavom da nas od avgusta do kraja marta očekuje najdublja kriza u poslednjih deset godina, odnosno od kada je njegova Srpska napredna stranka preuzela vlast u Srbiji, predsednik Srbije Aleksandar Vučič psihički priprema narod na katastrofu, kako bi nakon toga mogao da kaže kako je on najbolji lider u Evropi, ukoliko se takva kriza bude izbegla, mišljenja je sociolog Jovo Bakić.

S druge strane, Boško Obradović, lider Dveri napominje da je vanredno stanje, o kojem je Vučić govorio juče na televiziji Pink kao realnom, iako ga neće uvesti, prisutno već deset godina u Srbiji, od kada je SNS na vlasti.

Vučič je rekao da je narednih osam meseci najteže doba u poređenju sa svih deset godina od kako je na vlasti.

https://rs.n1info.com/vesti/vucic-drzava-krvari-molim-za-razumevanje-ako-se-ne-ostvare-svi-planovi/

On je rekao da Srbija na dnevnom nivou „krvari“ dva miliona evra za struju, jer zbog suše nema dovoljno vode za hidroelektrane Đerdap i Perućac

– Cena struje je danas dostigla rekord na tržištu Evrope, 540 evra po megavat satu. Naši ljudi plaćaju 40 do 41 evro, 14 puta manje- rekao je Vučić.

Prema mišljenju Jove Bakića, predsednik Srbije ovakvim izjavama primenjuje dobro oprobani scenario za koji je video da prolazi kod birača.

Kako tumačiti retoriku predsednika: "Vučić priprema narod na katastrofu, pa ako je izbegnemo, onda može da se hvali" 2
Foto: Medija centar

– Priprema narod na katastrofu, pa ako je izbegnemo, onda može da se hvali kako je najbolji u Evropi, iako je to veoma daleko od istine – kaže Bakić za Danas.

Naravno, dodaje on, vremena su opasna i svašta je moguće.

– Verujem da mu nije svejedno. Problem je u koncentraciji celokupne državno-mafijaške moći u njegovoj ličnosti, a u vezi s tim i sa njegovom psihičkom nestabilnošću – zaključuje naš sagovornik.

Konstatujući da vanredno stanje u Srbiji živimo od dolaska SNS na vlast pre deset godina, Boško Obradović ističe da, umesto borbe protiv kriminala i korupcije “dobili smo još veći kriminal i korupciju u vrhu vlasti”.

– Sve nezavisne državne institucije postale su zavisne od jednog čoveka, ključna javna preduzeća poput EPS-a i RGZ-a su uništena, a korumpirani kadrovi sa kupljenim diplomama vladaju državom. Nema opasnijeg vanrednog stanja od toga, a tek nas čekaju problemi sa tim kadrovima na čelu države u vremenu nastupajuće krize – zaključuje sagovornik Danasa.

Kako tumačiti retoriku predsednika: "Vučić priprema narod na katastrofu, pa ako je izbegnemo, onda može da se hvali" 3

Ističući da građane Srbije očekuje najopasnije vreme u narednih osam meseci, predsednik Srbije je rekao i da Srbija kupuje i gas koji ne ide po ruskoj ceni i da je 650 miliona evra do sada izdvojeno za gas koji se skladišti u Mađarskoj.

Objasnio je da se četiri do pet miliona kubnih metara gasa dnevno utiskuje u Mađarskoj, da je za sada uskladišteno oko 100 miliona kubnih metara i dodao da je skladište Banatski dvor u Srbiji gotovo puno.

Kada je u pitanju ugalj, Vučić je rekao da uz pomoć Kine pokušavaju da nabave dva miliona tona uglja, a da je Srbija već kupila sve što je mogla u regionu.

– Tu su dva problema. Jedan je novac, a drugi je ima li gde. Treba nam i Dunav da poraste, očekujem da to bude u septembru, da bi mogle barže da dođu. Kamionima uvozimo sve što možemo iz svih delova bivše Jugoslavije – kazao je on.

Kako tumačiti retoriku predsednika: "Vučić priprema narod na katastrofu, pa ako je izbegnemo, onda može da se hvali" 4
Foto: Boris ERG

Naglasio je da Srbija još uvek ima dobru finansijsku stabilnost, ali da će sledeća godina biti najteža što se tiče vraćanja dugova i da će oni iznositi četiri milijarde evra, koji su, po njegovim rečima, nastali pre 10 godina.

Uprkos ovim pesimitičnim prognozama, Vučić je rekao da država ne odustaje od povećanja penzija i plata u javnom sektoru, ali je dodao da će zbog aktuelne situacije možda morati da odloži neke infrastrukturne projekte za godinu-dve dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari