Kako znati da li se partije zaista bave politikom?

U toku javna rasprava o izmenama Zakona o političkim strankama

Ostavite komentar


  1. Minimalno 1 milion potpisnika, dosta je više internet Partyjota( pardon-Patriota). Zna se šta je kritična masa, a ne ovi što šećkaju sat-dva pa posle u fensi kafiće i Skadarliju!

  2. Kada će neko dovesti u red lažne manjinske partije koje nemaju nikakve veze sa manjinama, ni u nazivu, ni u programu, a koriste privilegije prilikom registracije, na izborima i u parlamentu. Očit primer je Slovačka stranka manjine Zelena stranka i Slovačka stranka manjine Zelena stranka Srbije koje postoje i registrovane su u našem sistemu???

  3. Ma ukinuti sve stranke osim 1 na vlasti ili mozda 2, onemoguciti bilo kakvo malo udruzivanje gradjana koje moze kasnije da udruzivanjem postane vece. Mnogo nam je lep izbor stranaka danas, sve opcije koje nam se nude su sjajne. Jos ce bolje da bude ako ne budu mogle ni nove stranke niti bilo kakve gradjanske inicijative da se naprave, jer vec smo dostigli vrhunac demokratije. Ne zelim vise ni jednu stranku jer ovo sto sada imamo je stvarno najbolje. #sarkazam

    1. Nejasno mi je samo zbog čega se mnogo jaki boje promena izbornih zakona?! Kada imaš članstvo, pokupio si većinu radikala, dobar deo URSovaca, dosta demokrata i sklepaš stranku najjaču u državi koja zablista na svim izborima, ne shvatam zbog čega se boje promena izbornih zakona? Zar se Martinović, Atlagić, Rističević i Gojkovićka boje da ne bi mogli da uđu u parlament na direktnim izborima? Zar je toliki strah da postavljeni gradonačelnici i predsednici opština ne mogu da dobiju potrebne glasove na direktnim izborima? Zar se moćni AV toliko boji neposredno biranih odbornika za lokalne skupštine? Jasno je meni da se boje i najobičnije debate, pa u svim emisijama debatnim učestvuju nekulturni naprednjaci i radikali, čime su urnisali gledanost, ali trebalo bi da imaju malo više vere u sebe i da prepišu izborni zakon od naše pokrajine KIM. Nije strašno da pokušaju da pokažu kakvu podršku imaju. Njihov strah od marginalaca sa minirnim strankama, Đilasa, Jeremića i Obradovića, kao i od lokalnih pokreta je jeziv. Kada apstinenti odluče da sklone mnogo jake, kao što su to uradili jednom, nadam se da nas političari neće ponovo izneveriti i da će pozabaviti dozvolama za derivacione MHE, svima koji stoje iza te muljaže, kao i da će lokalne samouprave, državnu upravu, javni sektor i javna preduzeća biti očišćena od sirotih službenika koji su uklpivi sa svima koji dođu na vlast i nesmanjenom žestinom muljaju sa javnim nabavkama.

  4. Na vidim ni jedan razlog da postoji propis o 10 000 potpisa, to furaju velike stranke da bi zeznuli manje stranke. Od 120 stranaka, 2/3 su manjinske, a i od ovih ostalih, u medijima vidimo samo one koje placaju marketing pa mediji imaju interes od njih. Osim toga, zakon treba da bude uskladjen sa 21 vekom, ja cu probati da registrujem Pokret to je NVO sa obrazlozenjem da je odrzana video konferencija a ne da budemo fizicki prisutni na osnivackoj skupstini. NVO moze da se registruje sa stranim drzavljanima a ko je blesav da putuje u Aziju da bi dobio potpis kad postoji internet, skeniranje, stampanje, video konferencija. Sta ako hocu da napravim partiju sa osnivackom skupstinom a ostali osnivaci su rasuti po svetu iako su srpski drzavljani? Da li bih mogao da koristim video konferenciju za osnivacku skupstinu?

  5. Rešenje za smanjenje broja stranaka je prosto. Svaka stranka mora da ima sedište i fiksni telefon. Onda moraju da placaju komunalije i telefon i internet. Svaka bi morala da ima Web sajt i da plaća domen i održavanje. I obavezno jedno stalno zaposleno lice.
    Samo ovo da se uvede ima da nestane najmanje 2/3 stranaka.
    Isto tako ako je stranka u blokadi ili ima dugovanja starija od godinu dana a da nije kredit mora da ide u stečaj i da se ugasi a njene dugove bi morali da preuzmu osnivači ako ona ne može da izvrši svoje obaveze i to ako nece dobrovoljno onda izvršenjem.
    Sa ovim bismo doveli da na sceni ne bude više od 10 stranaka u najboljem slučaju.
    Stranke koje nemaju plaćeno 10.000 članarina a članarina ne može da bude manja od 100 RSD mesecno bile bi automatski po sili zakona ugasene. Onda dolazimo do toga da bi ostalo maksimalno 5 do 7 stranaka u najboljem slučaju. Ko ima stranku onda to i mora da kosta a sada imamo preko 100 stranaka koje se pojavljuju sa saopstenjima kada nekome zatreba a pogotovo zapadnim ambasadama.
    I jos bih dodao da prostor mora da bude najmanje 100m2 u vlasnistvu ili zakupu sa 3 prostorije najmanje i toaletom muskim i zenskim. Ako moze za ugostiteljske lokale moralo bi i za stranke.
    Pa onda na sceni ne bi bilo zamajavaca i obmanjivača Tadica, Cede Jovanovica, Vuka Draskovica, i drugih psihopata.
    Ako im se dopada politika onda se takvi moraju prikljuciti stranci ili neka odreše kesu tzv.lideri nepostojecih stranaka. A posto je minimano 10.000 clanova onda je toliko potrebno i da bude na racun placeno minimalnih clanarina.
    I ne moze da se pokriva uplacenom svotom nego pojedinacnom uplatom za 10.000 pojedinaca. Pa ko voli neka izvoli.
    Rašcistili bismo i iskristalisali politicku scenu i uveli neki red.
    A za izbore, ako pravis koaliciju onda treba toliko potpisa koliko bi svaka stranka pojedinacno morala da prikupi puta broj stranaka u koaliciji.
    Cenzus za koalicije bi trebao biti broj stranaka i udruzenja, sindikata, NVO u koaliciji puta 3%.

Ostavite komentar


Politika

INTERVJU Miloš Stanković (Novi DSS): Opstanak Republike Srpske se brani na Kosovu i Metohiji 10

INTERVJU Miloš Stanković (Novi DSS): Opstanak Republike Srpske se brani na Kosovu i Metohiji

"Može se dogoditi da agresivno insistiranje Aleksandra Vučića i SNS-a na projektu Jadar pitanje iskopavanja jadarita postavi kao sudbonosno pitanje, kako naše, tako i svih budućih generacija koje će živeti u Srbiji. Tada sve razlike u okviru opozicije treba ostaviti po strani. Ipak, prethodna loša iskustava sa delom opozicije, a o kojima je bilo reči, nalažu oprez", navodi u intervjuu za Danas Miloš Stanković, član Predsedništva Nove Demokratske stranke Srbije i profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, upitan za saradnju opozicionih grupacija u borbi protiv iskopavanja litijuma.

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Vasil Hadžimanov, muzičar

Danas su jedine novine koje nepristrasno izveštavaju o stvarima u zemlji i jedini prozor u istinu.