Atentat, afere, koalicija sa SNS: Kakva je sudbina lidera DOS? 1foto: Arhiva, Printskrin

Da li se formira novi DOS, tako već godinama glasi pitanje na opozicionoj sceni Srbije kad god dođe do neke raznorodne koalicije kao što je Savez za Srbiju (2018-2020). Politička sreća međutim, nije pratila većinu lidera pomenute koalicije koja je uspela da Petog oktobra 2000. sruši režim Slobodana Miloševića.

Koaliciju DOS – Demokratska opozicija Srbije činilo je 18 članica.

Od njih će praktično na čelu stranke sada ostati samo Rasim Ljajić, u svojoj Socijaldemokratskoj partiji Srbije koja je poslednjih godina u vladajućoj koaliciji sa SNS, ukoliko Nenad Čanak, ispuni najavu i povuče se sa čela Lige socijaldemokrata Vojvodine.

S tim što SDPS nije bila Ljajićeva stranka u DOS-u, već lokalna sandžačka (Sandžačka demokraska partija).

Velimir Ilić, jeste na čelu Nove Srbije i dalje, ali on se povukao iz političkog života zbog zdravstvenog stanja, nakon što je bio i ministar u vladama SNS Aleksandra Vučića.

Iz „dosove“ Nove Srbije povremeno u javnosti i dalje nastupa istoričar i bivši ambasador u Vašingtonu Milan St. Protić. Dragoljub Mićunović, lider ondašnjeg Demokratskog centra, povukao se iz javnosti zbog poodmaklih godina.

Iz javnosti se povukao i lider Demokratske stranke Srbije i predsednički kandidat koji je pobedio Miloševića Vojislav Koštunica.

Koštunica je politiku napustio 2014. kada je DSS pala ispod cenzusa, a Novi DSS sada predvodi Miloš Jovanović.

Glavni arhitekta Koštuničine pobede Zoran Đinđić, lider Demokratske stranke i menadžer DOS-a, premijer Srbije posle izbora 2001. ubijen je u atentatu ispred zgrade Vlade Srbije 12. marta 2003.

Điniđićeva politička baština kruži po društvenim mrežama kroz snimke delova njegovih govora i izjava.

Među preminulim liderima DOS je i Vuk Obradović, nekadašnji general JNA, koji je bio na čelu stranke Socijaldemokratija. Posle afere u kojoj je optužen za seksualno uznemiravanje saradnice, napustio je potpredsedničko mesto u Vladi. Pravosnažno je oslobođen, a preminuo je 2008.

Vladan Batić do svoje smrti 2010. bio je lider Demohrišćanske stranke Srbije. Bio je zadužen za resor pravosuđa.

Jožef Kasa predvodio je Savez vojvođanskih Mađara do 2010. godine, a nakon toga se bavio novinarstvom kao urednik „Subotičkih novina“. U aferi „Agrobanka“ je hapšen 2012. Protiv njega nije podignuta optužnica. Preminuo je 2016.

Branislav Kovačević, lider Koalicije za Šumadiju i glavni urednik portala Šumadijapres, preminuo je u decembru 2021.

Međunarodnu karijeru ostvario je Goran Svilanović, lider Građanskog saveza Srbije, koji je prvo bio šef diplomatije, pa potom funkcioner u Paktu za stabilnost jugoistočne Evrope, OEBS-u i Regionalnom savetu za saradnju. Prema dostupnim podacima, živi i radi u Beču kao ekspert i konsultant za organizacije koje se bave Balkanom.

U javnosti se od svih lidera DOS u svojstvu političkog komentatora možda najviše pojavljuje Nebojša Čović koji je u DOS ušao kao lider Demokratske alternative.

Pre nego što je osnovao DA, bio je gradonačelnik Beograda i istaknuti čelnik SPS-a Slobodana Miloševića, a socijaliste je napustio tokom protesta zbog izborne krađe 96/97.

U svojstvu komentatora javnih dešavanja pojavljuje se i Žarko Korać koji je predvodio Socijaldemokratsku uniju.

Miodrag Isakov bio je član DOS-a kao lider Reformista Vojvodine. O koaliciji čiji je član bio objavio je knjigu„ParaDOS“.

Sindikalac Dragan Milovanović, koji je bio član DOS, u svojstvu predsednika Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), odavno je napustio sindikalni i politički aktivizam.

Dušan Mihajlović, lider Nove demokratije, i potonji ministar policije, povukao se iz javnosti nakon izbornog neuspeha i pokušaja da preimenuje stranku u liberale. Objavio je obimne memoare „Povlenske magle i vidici“.

Aktivan je na društvenim mrežama i objavljuje fotografije valjevskih planina.

Momčilo Perišić, koji je bio i načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije pod Miloševićevom vlašću, a u DOS-u bio na čelu Pokreta za demokratsku Srbiju suđen je pred Haškim tribunalom za ratne zločine, kao i pred domaćim sudom za špijunažu. Pred Tribunalom je oslobođen.

U martu 2022. Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno ga je osudio na četiri godine zatvora zbog špijunaže, odnosno odavanja tajnih podataka službeniku ambasade SAD u Beogradu, američkom državljaninu 2002.

Dragan Veselinov, predvodio je Koaliciju Vojvodina, a potom je bio i ministar poljoprivrede. Iz politike se povukao kada je njegov vozač kolima usmrtio devojku u centru Beograda. Objavio je knjigu „Moj Bog – pitajte Boga“.

Miroljub Labus, lider G17 plus, bio je na više istaknutih dužnosti u Vladi Srbije i u međunarodnim monetarnim institucijama. Podneo je ostavku na funkcije u vladi i stranci u maju 2006. posle suspendovanja pregovora o pridruživanju državne zajednice Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji. Profesor je političke ekonomije na Pravnom fakultetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari