Kakva su zakonska prava Tamare Vučič kao "prve dame" Srbije? 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Tamara Vučić, kao supruga predsednika Republike Srbije, prema Zakonu o predsedniku, ima mogućnosti za određene privilegije i prava sve dok njenom suprugu traje mandat.

Međutim, kako je portalu N1 nezvanično rečeno u državnim institucijama, supruga predsednika ne koristi prava koja joj omogućava zakon.

U članu 32 Zakona o predsedniku navodi se da supružnik predsednika Republike koji je u radnom odnosu ima pravo na odsustvo s rada dok izvršava protokolarne i druge društvene obaveze i za to vreme ima pravo na naknadu plate u iznosu plate koju bi primao da radi na svom radnom mestu.

Sredstva za naknadu plate, dodaje se, obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije.

S druge strane, prema članu 33 istog Zakona, supružnik predsednika Republike koji je u radnom odnosu ima pravo da mu radni odnos miruje dok njegovom supružniku traje mandat predsednika Republike, da mu se vreme mirovanja radnog odnosa računa u staž osiguranja u smislu propisa o penzijskom i invalidskom osiguranju i da za to vreme mesečno prima 20 odsto plate predsednika Republike.

„Sredstva za mesečno primanje i doprinose za obavezno socijalno osiguranje obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije, a osnovica doprinosa je zarada koju bi supružnik ostvarivao na radnom mestu na kome je radio pre mirovanja radnog odnosa“, ističe se u Zakonu o predsedniku.

Iako supruga Aleksandra Vučića u poslednje vreme veoma aktivna u društveno odgovornim kampanjama i učestvuje u brojnim konferencijama iz oblasti zdravstva, što se vidi na njenom Instagram profilu, Tamara Vučić ne koristi pravo na mirovanje radnog odnosa.

Portalu N1 je nezavnično rečeno da ona redovno odlazi na posao u Ministarstvo spoljnih poslova, a da konferencije posećuje posle radnog vremena.

Za razliku od prethodne prve dame Dragice Nikolić, Tamara Vučić, kako navode, nema svoju kancelariju u Predsedništvu Srbije, niti fondaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari