Nakon minobacačkog napada na pripadnike Žandarmerije u selu Lučane u bujanovačkoj opštini, a potom i eksplozije u stambenoj zgradi u Preševu, predsednik Boris Tadić i drugi državni funkcioneri ocenili su da „postoji politička odgovornost predsednika opština Preševo i Bujanovac“.

Šaip Kamberi, predsednik opštine Bujanovac, u pismu koje je juče uputio ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, kao i Misiji OEBS u Srbiji, tvrdi da će zbog „navodne represije koju sprovodi policija na jugu Srbije pripadnici Albanaca naknadno odlučiti o svojoj participaciji u Koordinacionom telu ukoliko se represija nastavi“. Pismo je upućeno nakon što su pripadnici jedinica Žandarmerije pretresli kuće Albanaca u Preševu u potrazi za oružjem, nakon što je samo pet dana od incidenta u selu Lučane postavljen eksploziv u zgradi u Preševu.

Kamberi u pismu stranim ambasadorima navodi da su izjave ministra policije Ivice Dačića poslednjih dana „neodmerene“ i da se na taj način uvodi „vanredno stanje“. On je ponovio već poznate stavove predstavnika političkih struktura etničkih Albanaca na jugu Srbije da se ukine Kopnena zona bezbednosti i ukazao na „neiskrene namere Vlade Srbije prema albanskoj nacionalnoj zajednici“. Predsednik opštine Bujanovac zatražio je od ambasadora „da zaustave policijsku represiju i novu diskriminaciju Albanaca“.

Analitičari na jugu Srbije procenjuju da je ovakav stav bliskog saradnika lidera PDD i narodnog poslanika u Skupštini Srbije Rize Halimija, namenjen „povratku u život“ ove partije koja gubi kredibilitet u biračkom telu među žiteljima Preševa i Bujanovca. Reagujući na ovakve stavove ministar Milan Marković, koji obavlja i funkciju predsednika Koordinacionog tela za tri opštine juga Srbije, pozvao je Albance da „što pre obave rekonstrukciju vlasti u ove dve opštine“, precizirajući svoj stav da su „predstavnici albanskih stranaka opterećeni unutarpartijskim i međupartijskim odnosima“. Ovakav Markovićev stav ide u prilog oceni Halimija koji je za Danas izjavio da je „vlast u Beogradu potražila saveznike u pristalicama ekstremnih političkih partija Albanaca“.

Albanski izvori Danasa u političkim krugovima u Bujanovcu i Preševu ocenjuju da je Kamberijevo pismo „iznuđeno“ kako bi se „amortizovao učinak radikalnih stavova“ konkurentske partije Albanaca koju predvodi aktuelni predsednik preševske opštine Ragmi Mustafa.

KPS će proveriti sumnje

Kosovska policijska služba nema nikakvih saznanja o navodnoj umešanosti svojih pripadnika u najnovija dešavanja u Preševu, izjavio je portparol KPS Besim Hoti. „Mi smo zatražili od Euleksa da nam dostave snimke kako bismo počeli istragu. Sve dok nemamo u našim rukama bilo kakav dokazni materijal, ovakve optužbe ostaće na papiru“, istakao je Hoti. Direktor policije Milorad Veljović izjavio je da će MUP Srbije dostaviti Euleksu snimke na kojima se vidi da se pripadnici KPS pojavljuju kao krijumčari oružja s Kosova na jug centralne Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari