Banjska je mogla biti opasna: Kameron pred britanskim parlamentom o Kosovu 1foto FoNet/AP

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron izvestio je danas članove britanskog parlamenta o svojoj poseti Kosovu, a posebno se osvrnuo na sukob u Banjskoj 24. septembra, navodeći da je on mogao dovesti do veoma opasne situacije, objavili su prištinski mediji.

Odgovarajući na pitanje poslanice Ališe Kerns o situaciji na severu Kosova, Kameron je rekao da je napad u Banjskoj mogao biti veoma opasan događaj i da bi – u pogledu količine oružja i broja ljudi koji su bili uključeni – verovatno usledila serija napada na policijske stanice, piše prištinski portal Reporteri.net

„Imamo vrlo jasnu sliku o tome šta se dogodilo tog dana. Mislim da je napad na Banjsku mogao biti veoma opasan događaj. Ako pogledate količinu oružja koje je doneto na Kosovo i broj ljudi, da ova grupa nije zaustavljena delovanjem Kosovske policije, došlo bi do serije napada na stanice policije, a na ulicama bi bile barikade“, predočio je Kameron.

Britanski šef diplomatije je rekao da je i to bio povod za njegov odlazak na Kosovo, da razgovara sa komandantom britanskih snaga Kfora i pokuša i sam da proceni prirodu onoga što se događa na Kosovu.

Kerns je danas upitala Kamerona da li je vreme da Velika Britanija iznese svoje zaključke o tome šta se tačno dogodilo 24. septembra na Severu Kosova.

Imamo „prilično jasnu sliku“, odgovorio je Ministar, ipak, navodeći da nije siguran šta bi Kerns želela da se napiše i objavi.

„Želim da Vlada Velike Britanije podeli sa svetom svoju ocenu. Sve što je do sada rečeno je da je to bio teriristički napad, da je bilo užasno. Nije rečeno ko je naoružao miliciju, nije javno rečeno da je svo ovo ozbiljno oružje koje je korišćeno imalo serijske brojeve koji su identični oružju koje je 2021. došlo direktno od Vojske Srbije“, odgovorila mu je Kerns, naglašavajući da ujedno nije rečeno kakvu je ulogu imao Beograd u svemu tome.

Pomenula je i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, navodeći da on „i dalje govori da se nije dogodilo ono što se tog dana dogodilo“.

Iako nije odgovorio na većinu pitanja, Kameron je kazao da je Banjska mogla da bude „veoma jeziv“ događaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari